Αμπελογραφική μελέτη της ποικιλίας Sauvignon blanc και περιγραφή του οργανοληπτικού προφίλ των παραγόμενων οίνων σε διαφορετικά αμπελοοινικά διαμερίσματα ανά τον κόσμο
Ampelographic study of Vitis vinifera var. Sauvignon blanc and description of the organoleptic profile of wines produced in different regions across the world
Πτυχιακή εργασία
Author
Κορωναίος, Παναγιώτης
Μανώλης, Ανδρέας
Date
2022-07-20Advisor
Μπερής, ΕυάγγελοςKeywords
Οινοποίηση ; Sauvignon blanc ; Terroir ; Νέος Κόσμος ; Οινοπαραγωγοί ; Οργανοληπτικός έλεγχοςAbstract
Στη συγκεκριμένη μελέτη διερευνήθηκε η υιοθέτηση των τάσεων της βιομηχανίας
κρασιού Sauvignon blanc σε όλο τον κόσμο. Έγινε ανασκόπηση της ποικιλίας σε όλους τομείς της αναλύοντάς την σε επίπεδο αμπελογραφικό, αγρολογικό, οργανοληπτικό αλλά και ως προς την γεωγραφική της προέλευση και ιστορία. Eπίσης, έγινε
προσπάθεια να απαντηθούν δύο βασικά ερωτήματα: ποια η επίδραση του
Sauvignon blanc στην οικονομία του οίνου και ποιες οι βέλτιστες συνθήκες για την
παραγωγή ενός κρασιού υψηλής ποιότητας. Όλες αυτές οι συνθήκες πρέπει να εξισορροπούνται μεταξύ της παραδοσιακής αμπελουργίας και της τάσης του Νέου Κόσμου. Η μελέτη απέδειξε ότι η ανάλυση swot μπορεί να αποδειχθεί ως αποτελεσματικό εργαλείο σε συνδυασμό με τη χρήση παραδοσιακών τεχνικών αμπελουργίας, το terroir και τη χρήση σύγχρονων τεχνικών οργανοληπτικής αξιολόγησης προκειμένου να επιτευχθεί η υψηλή ποιότητα του προϊόντος με τις απαιτήσεις των καταναλωτών.
Abstract
This study investigated the adoption of Sauvignon blanc wine industry trends around
the world. The variety was reviewed in all areas of analysis at the viticultural, agrological, organoleptic level, but also in terms of its geographical origin and history.
This study tried to respond in two main questions: the impact of Sauvignon blanc in
wine economy and the optimum conditions to produce a high-quality wine. All these
conditions must be balanced between the traditional and the New World trend viniculture. The study proved that the swot analysis can be proved as an effective tool
among with the use of traditional techniques of viniculture, the terroir, and the use
of modern sensory evaluation techniques in order to compromise the high quality of
the product with the consumer demands.