Show simple item record

Αντιμικροβιακή δράση μεταβολιτών οξυγαλακτικών βακτηρίων

dc.contributor.advisorHOUHOULA, DIMITRA
dc.contributor.authorΜόσχου, Δήμητρα
dc.date.accessioned2022-10-26T07:22:50Z
dc.date.available2022-10-26T07:22:50Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/3240
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-3080
dc.description.abstractΣκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας ήταν η ανίχνευση πιθανής αντιμικροβιακής δράσης των μεταβολικών προϊόντων των οξυγαλακτικών βακτηρίων έναντι παθογόνων βακτηρίων τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με την πρόκληση τροφι-κών δηλητηριάσεων. Η μελέτη χωρίστηκε σε δύο σκέλη. Αρχικά μελετήθηκαν έντεκα διαφορετικοί μεταβολίτες οξυγαλακτικών βακτηριών έναντι τεσσάρων παθογόνων βακτηρίακών στελεχών Salmonella enterica, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes και Enterococcus faecalis. Ανιχνεύτηκε η ελάχιστη συγκέντρωση εισαγωγής αυτών για την επίτευξη πλήρης θανάτωσης τους. Οι ουσίες 4-Hydroxybenzoic acid, phenyllactic acid (PLA), hydrocinnamic acid, salicylic acid και ferulic acid ήταν οι ουσίες που επέφεραν πλήρη θανάτωση σε όλα τα βακτηριακά στελέχη που μελετήθηκαν. Επίσης, ενδιαφέρον παρουσίασε η αντίσταση του βακτηριακού στελέχους Enterococcus faecalis έναντι των υπολοίπων βακτηριακών στελεχών στους μελετούμε-νους μεταβολίτες των οξυγαλακτικών βακτηρίων. Στο δεύτερο σκέλος μελετήθηκε ο απαιτούμενος χρόνος επώασης δυο ετοίμων πα-ρασκευασμάτων οξυγαλακτικών βακτηρίων για την παραγωγή ποσότητας μεταβολιτών ικανής να μειώσουν την αρχική βακτηριακή συγκέντρωση που ενοφθαλμίστηκε. Βρέθηκε ότι το έτοιμο παρασκεύασμα που περιείχε περισσότερα οξυγαλακτικά βακτήρια παρουσίασε σε πιο μικρούς χρόνους επώασης παραγωγή μεταβολιτών ποσότητας ικανής να θανατώσουν τα βακτηριακά στελέχη. Επίσης, και στο δεύτερο σκέλος επισημάνθηκε η αντοχή που επέδειξε ο Enterococcus faecalis σε σχέση με τα υπόλοιπα βακτηριακά στε-λέχη που μελετήθηκαν αφού χρειάστηκε παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας μεταβολκών προϊόντων για την επίτευξη της πλήρης θανάτωσής του.el
dc.format.extent98el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.subjectΟξυγαλακτικά βακτήριαel
dc.subjectΜεταβολίτεςel
dc.subjectΜεταβολικά προϊόνταel
dc.subjectΑντιμικροβιακή δράσηel
dc.subjectΠαθογόνα βακτήριαel
dc.titleΑντιμικροβιακή δράση μεταβολιτών οξυγαλακτικών βακτηρίωνel
dc.title.alternativeAntibacterial activity of lactic acid bacteria metabolitesel
dc.typeΜεταπτυχιακή διπλωματική εργασίαel
dc.contributor.committeeΚοντελές, Σπυρίδων
dc.contributor.committeeBatrinou, Anthimia
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.contributor.masterΚαινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedThe purpose of this master's thesis was to detect the potential antimicrobial activity of metabolic products of lactic acid bacteria against pathogenic bacteria which are directly linked to cause food poisoning. The study was divided into two parts. Eleven different lactic acid bacteria metabolites were initially studied against four pathogenic bacterial strains Salmonella enterica, Staphylococcus aureus, Listeria monοcytogenes and Enterococcus faecalis. The minimum input concentration of these metabolites to achieve their death was detected. The substances 4-Hydroxybenzoic acid, phenyl-lactic acid (PLA), hydrocinnamic acid, salicylic acid and ferulic acid were the substances that caused death in all the bacterial strains studied. Also of interest was the resistance of the Enterococcus faecalis bacterial strain against the rest of the bacterial strains to the studied metabolites of the lactic acid bacteria. In the second part, the required incubation time of two prepared products of lactic acid bacteria was studied for the production of a quantity of metabolites capable of reducing the initial bacterial concentration that was inoculated. It was found that the prepared product which contained more lactic acid bacteria, presented in shorter incubation times the production of metabolites in an amount capable of killing the bacterial strains. Also, in the second part, the resistance shown by Enterococcus faecalis was highlighted in relation to the rest of the bacterial strains studied, since it required the production of a greater amount of metabolic products to achieve its death.el


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record