Συμπράξεις δημοσίου- ιδιωτικού τομέα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας- Εφαρμογές και διεθνής εμπειρία
Public-private partnerships in Primary Health Care - Applications and international experience
Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Author
Ρούση, Χρυσούλα
Date
2022-09-26Advisor
LIARIGKOVINOU, ANGELIKIKeywords
Συμπράξεις Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα ; ΣΔΙΤ ; Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ; Πολιτικές υγείαςAbstract
Εισαγωγή: Οι ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού για υπηρεσίες υγείας, σε συνδυασμό με τη μείωση των κονδυλίων στον τομέα της υγείας τα τελευταία χρόνια, οδηγεί τις κοινωνίες σε μια προσπάθεια ανεύρεσης λύσης, προκειμένου να βρεθούν οι μηχανισμοί που θα μπορέσουν να ελέγξουν το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, χωρίς να μειώνεται η επάρκεια και η ποσότητα των εν λόγω υπηρεσιών. Μια από τις λύσεις αυτές είναι και η σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα στην υγεία.
Σκοπός: Η αναζήτηση των μελετών και της βιβλιογραφίας που θα αποδεικνύει ή θα αποτυπώνει τη συμβολή της σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στη βελτίωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) ή στην επίλυση των προβλημάτων στην ΠΦΥ.
Μεθοδολογία: Για την εν λόγω βιβλιογραφική ανασκόπηση χρησιμοποιήθηκε το μεθοδολογικό εργαλείο PRISMA. Η αναζήτηση της σχετικής διεθνούς βιβλιογραφίας πραγματοποιήθηκε στις βάση δεδομένων PubMed και Scopus για άρθρα που δημοσιεύτηκαν από το 2000, όπου η ΣΔΙΤ στην ΠΦΥ άρχισε να εφαρμόζεται σε μεγαλύτερο βαθμό σε παγκόσμιο επίπεδο, έως και τον Ιούνιο του 2022.
Αποτελέσματα: Από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας προέκυψαν 20 μελέτες που εξετάζουν την εφαρμογή της σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Οι περισσότερες μελέτες έχουν διεξαχθεί σε αναπτυσσόμενες χώρες και αξιολογούν την ΣΔΙΤ στην ΠΦΥ μέσω της προαγωγής υγείας των πολιτών και της πρόληψης διαφόρων μεταδοτικών κυρίως ασθενειών, όπου η ΣΔΙΤ έχει θετική επιρροή στην ΠΦΥ. Η έλλειψη δεδομένων σε θέματα που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση και με οικονομικής φύσεως θέματα στις ΣΔΙΤ δεν μας επιτρέπουν να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με το οικονομικό αντίκτυπο της ΣΔΙΤ στην ΠΦΥ και όσον αφορά τους πολίτες και όσον αφορά τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας γενικότερα.
Συμπεράσματα: Παρά τις διάφορες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν, οι ΣΔΙΤ στην ΠΦΥ μπορούν να διευκολύνουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ιδίως σε απομακρυσμένες περιοχές. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν μακροπρόθεσμα σχέδια και δημόσιες πολιτικές
ii
για να εφαρμόσουν τη ΣΔΙΤ στην ΠΦΥ, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη και τις οικονομικές παραμέτρους που απορρέουν από μια τέτοια σύμπραξη.
Λέξεις-κλειδιά: σύμπραξη δημοσίου- ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ), πολιτική υγείας