Ανάλυση απεικονιστικών δεδομένων PET/CT στο Hodgkin λέμφωμα σε παιδιατρικούς ασθενείς
Analysis of PET/CT imaging data in Hodgkin lymphoma in Pediatric patients
Abstract
Η νόσος Hodgkin είναι ένας τύπος λεμφώματος, επί της ουσίας είναι ένας καρκίνος του αίματος που ξεκινάει από το λεμφικό σύστημα.
Το λεμφικό σύστημα βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα στην απομάκρυνση των παραπροϊόντων και να καταπολέμα τις μολύνσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Η νόσος Hodgkin συναντάται και με την ορολογία λέμφωμα Hodgkin.
Το λέμφωμα Hodgkin’s εντοπίζεται στα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από βλαβερούς μικροοργανισμούς και μολύνσεις. Τα κύτταρα αυτά ονομάζονται λεμφοκύτταρα. Στα άτομα με λέμφωμα Hodgkin, τα λεμφοκύτταρα αναπτύσσονται με μη φυσιολογικό τρόπο και εξαπλώνονται πέραν του λεμφικού συστήματος.
Όταν η νόσος εξελίσσεται, το σώμα δυσκολεύεται ακόμη περισσότερο να καταπολεμήσει τις μολύνσεις.
Το λεμφικό σύστημα απαρτίζεται από ένα αγγειακό σύστημα που άγει το επιπλέον υγρό των ιστών, όταν αυτό το υγρό εισέλθει σε ένα λεμφαγγείο αμέσως μετονομάζεται σε λέμφος.
Επι της ουσίας η λέμφος είναι σωματικό μεσοκυττάριο υγρό. Αποτελείται από πλάσμα και ελεύθερα κύτταρα, τα λεγόμενα λεμφοκύτταρα.
Στο εκτενές αυτό σύστημα συναντάμε τα λεμφογάγγλια (λεμφαδένες), τον σπλήνα, τις Αμυγδαλές , τον Θύμο αδένα και τον Μυελό των οστών.
Το λέμφωμα Hodgkin καταλαμβάνει περίπου το 5% του παιδικού και εφηβικού καρκίνου. Στα βρέφη είναι σπάνιο. Χωρίζεται σε 4 υπότυπους: στον οζώδη σκληρυντικό, στην μικτή κυτταρικότητα, στην πλούσια σε λεμφοκύτταρα και στα εξαντλημένα λεμφοκύτταρα. Ο οζώδης σκληρυντικός είναι ο συνηθέστερος και εμφανίζεται κυρίως σε εφήβους.[23]
Με την πάροδο των ετών πολλές απεικονιστικές μέθοδοι έχουν συνεισφέρει στην διάγνωση παθολογιών όσων αφορά το λέμφωμα Hodgkin καθώς και θεραπευτικές τεχνικές με νέα συστήματα.
Μία εξ αυτών είναι η υβριδική απεικόνιση με PET/CT (Positron Emission Tomography and Computed Tomography- Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίου – Υπολογιστική Τομογραφία.)
Συνδυασμός δύο απεικονιστικών μεθόδων σε ένα σύστημα όπου έχουμε ανατομικές και μεταβολικές πληροφορίες, απεικονίζοντας όλο το σώμα του εξεταζόμενου, με έγχυση του κατάλληλου ραδιοφαρμάκου.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της PET είναι ότι λόγω της αναγνώρισης σε κυτταρικό επίπεδο, μπορεί να ανιχνεύσει μια παθολογία σε πρώιμο στάδιο εν αντιθέσει με άλλες απεικονιστικές μεθόδους.