Σχέση μεταξύ διατροφής, παχυσαρκίας και ποιότητας ζωής στους ενήλικες. Συστηματική ανασκόπηση
Nutrition, obesity and quality of life among adults. Systematic review
Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Author
Καψάλη, Βιολέττα Μαρία
Date
2022-11-30Advisor
Vassilakou, ToniaKeywords
Παχυσαρκία ; Ποιότητα ζωής ; Διατροφή ; ΣυμπεριφοράAbstract
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η παχυσαρκία αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως με σοβαρές επιπτώσεις στη νοσηρότητα και στη θνησιμότητα του πληθυσμού. Η παχυσαρκία συσχετίζεται με την εμφάνιση προβλημάτων που αφορούν τόσο την σωματική όσο και την ψυχική υγεία των πασχόντων. ΣΚΟΠΟΣ της μελέτης είναι να διερευνηθεί η σχέση της διατροφής, της παχυσαρκίας και της ποιότητας ζωής ενήλικων ατόμων. Ειδικότερα, τίθεται το ερευνητικό ερώτημα του εάν η παχυσαρκία συσχετίζεται με την ποιότητα ζωής των ατόμων, σε ποιο βαθμό και κατά πόσο αυτή η επιρροή μπορεί να εξαρτάται από την διατροφή τους.
ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την απάντηση των παραπάνω ερευνητικών ερωτημάτων ήταν εκείνη της συστηματικής ανασκόπησης. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από βάσεις επιστημονικών δεδομένων Pubmed, Cochrane library,
Embase, Elsevier, Scopus, ΗealLink και Google Scholar αναζητήθηκαν με βάση τη μεθοδολογία PRISMA τα πλέον σχετικά με το θέμα δημοσιευμένα άρθρα από το 2010 έως σήμερα που μελέτησαν τη συσχέτιση της ποιότητας ζωής των παχύσαρκων ατόμων και τη διατροφή τους. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Μέσα από το σύνολο της βιβλιογραφίας που κρίθηκε ότι πληροί τα κριτήρια ένταξης στην παρούσα ανασκόπηση αναδεικνύεται ότι τα παχύσαρκα άτομα αντιμετωπίζουν σημαντικές εκπτώσεις στην ποιότητα ζωής τους ως αποτέλεσμα της παχυσαρκία, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να συνδέονται με μεγαλύτερο βαθμό παχυσαρκία. Η απώλεια βάρους φαίνεται να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των παχύσαρκων ατόμων που υποβάλλονται σε διάφορες θεραπείες, για την αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων ή εκτάκτων περιστατικών που απαιτούν την νοσοκομειακή τους διαχείριση. Βρέθηκε μια σαφής συσχέτιση της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής των ατόμων (που σχετίζεται με την φυσική και ψυχική υγεία αλλά και με την κοινωνική αποδοχή) με την υγιή και μεθοδευμένη απώλεια του περιττού βάρους. Συμπεράσματα: Κρίνεται απαραίτητη η εκπόνηση περισσότερων μελετών με εστίαση στο θέμα της διεπιστημονικής παρέμβασης (σε θέματα διατροφής, άσκησης, συμπεριφοράς για την πρόληψη της παχυσαρκίας) για την ενίσχυση της προσπάθειας των ατόμων να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους μέσα από την απόκτηση και διατήρηση ενός φυσιολογικού δείκτη μάζας σώματος.
Abstract
INTRODUCTION: Obesity is a major public health problem worldwide with serious effects on the morbidity and mortality of the population. Obesity is associated with the problems concerning physical and mental health of the patients. AIM: The purpose of the study is to investigate the association between nutrition, obesity and quality of life among adults. In particular, the research questions arise as to whether obesity affects the quality of life of individuals, to what extent and to what extent this influence may depend on their nutrition. METHODS: The methodology implemented in order to answer the research questions was
that of systematic review. More specifically, most of published articles on the subject during the last 12 years that studied the correlation of the quality of life of obese people with their nutrition were searched using PRISMA methodology through the scientific
databases Pubmed, Cochrane library, Embase, Elsevier, Scopus, HealLink και Google Scholar. RESULTS: The review revealed that obese people experience significant reductions in their quality of life as a result of obesity, with larger reductions being associated with higher degree of obesity. Weight loss has been found to improve the quality of life of obese people undergoing various treatments in order to face chronic illnesses or emergencies that require in-hospital management. A clear correlation of the improvement of the quality of life of individuals (related to physical and mental health but also to social acceptance) with
healthy and systematic loss highlighted of excess weight is highlighted. The stage of behavior change and goal setting play an important role in improving the standard of quality of life among overweight and obese people. Conclusions: It is necessary more studies to be organized focusing on the interdisciplinary interventions (nutritional, exercise, cognitive and behavioral) to enhance the effort of people who expect to improve their quality of life by acquiring and maintaining a healthy body mass index.