Μέθοδοι ανάλυσης για τον προσδιορισμό της δραστικότητας και της σταθερότητας αντιοξειδωτικών ουσιών που ενσωματώνονται στα καλλυντικά προϊόντα
Analysis techniques for the determination of activity and stability of antioxidants that are incorporated into cosmetic products
Keywords
Αντιοξειδωτικά ; Μέθοδοι ανάλυσης αντιοξειδωτικής δράσης ; Μελέτες σταθερότητας ; Συστήματα χορήγησης / μεταφοράς ουσιώνAbstract
Η αντιοξειδωτική ικανότητα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά
χαρακτηριστικά στα καλλυντικά προϊόντα σήμερα. Ο σκοπός αυτής της εργασίας είναι
ο εντοπισμός και η αξιολόγηση των μεθόδων ανάλυσης αντιοξειδωτικών ουσιών που
ενσωματώνονται στα καλλυντικά προϊόντα και της σταθερότητάς τους. Αρχικά, μιλάμε
για τη βλάβη που μπορεί να προκληθεί στα κύτταρα από δραστικά είδη οξυγόνου
(Reactive Oxygen Species, ROS) και τις συνέπειές της (από τη γήρανση έως και τις
εκφυλιστικές παθήσεις). Έπειτα, αναφερόμαστε σε κάποια από τα συχνά
χρησιμοποιούμενα και γνωστά αντιοξειδωτικά στον τομέα της κοσμητολογίας, όπως
είναι οι βιταμίνες (L-ασκορβικό οξύ, Νιασιναμίδη), οι φαινολικές ενώσεις
(φλαβονοειδή) και τα καροτενοειδή (β-καροτένιο). Στο κύριο κομμάτι αυτής της
εργασίας βλέπουμε κάποιες παραμέτρους αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των
καλλυντικών στο δέρμα και κυρίως αναλύουμε μερικές από τις συχνότερα
χρησιμοποιούμενες μεθόδους ανάλυσης αντιοξειδωτικής ικανότητας (DPPH, ABTS,
FRAP, ORAC, β-Carotene Bleaching), τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους.
Τέλος, αναφέρουμε κάποια συστήματα διαδερμικής χορήγησης των αντιοξειδωτικών,
τα οποία συμβάλουν εξαιρετικά στη διατήρηση της σταθερότητας και της
δραστικότητάς τους, αλλά και μελέτες σταθερότητας που αφορούν τις συνθέσεις
καλλυντικών προϊόντων και των αντιοξειδωτικών που ενσωματώνονται σε αυτά.
Ολοκληρώνουμε με τα συμπεράσματα από τις γνώσεις που αποκομίσαμε κατά την
έρευνα του θέματος.
Abstract
Antioxidant activity is one of the most important characteristics in cosmetic
products these days. The purpose of this thesis is to identify and evaluate methods for
the analysis of antioxidant substances incorporated in cosmetic products and their
stability. Firstly, we refer to the cell damage that can be caused by reactive oxygen
species (ROS) and its consequences (from aging to degenerative diseases). Then, we
refer to some of the frequently used and well-known antioxidants in the field of
cosmetology, such as vitamins (L-ascorbic acid, Niacinamide), phenolic compounds
(flavonoids) and carotenoids (beta-carotene). In the main part of this thesis, we see
some parameters for evaluating the effectiveness of cosmetics on skin and we, mainly,
analyze some of the most frequently used antioxidant capacity analysis methods
(DPPH, ABTS, FRAP, ORAC, β-Carotene Bleaching), with their advantages and
disadvantages. Finally, we mention some systems for the transdermal delivery of
antioxidants, which greatly contribute to maintaining their stability and activity, as well
as stability studies concerning the formulation of cosmetic products and the antioxidants
incorporated into them. We conclude with the knowledge we
obtained during the research of the topic.