Καλλυντικά προϊόντα με βάση συστατικά της αμπέλου (Vitisvinifera)
Cosmetic products based on vine ingredients (Vitisvinifera)
Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Συγγραφέας
Μποτσάκος, Θεόδωρος
Ημερομηνία
2022-10-18Επιβλέπων
Papageorgiou, SpyrosΛέξεις-κλειδιά
Άμπελος ; Καλλυντικά προϊόντα ; Αντιηλιακή δράσηΠερίληψη
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο να πραγματοποιήσει μία ανασκόπηση
στις ιδιότητες που μπορούν να προσδώσουν τα συστατικά της αμπέλου στα
καλλυντικά προϊόντα.
Για την μελέτη της διεθνούς βιβλιογραφίας χρησιμοποιήθηκαν οι βάσεις δεδομένων
Googlescholarκαι sciencedirect. Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν:
Άμπελος, καλλυντικά, σταφύλι, κοσμητολογία.
Ακόμα, το πειραματικό μέρος, σκοπό είχε να μελετήσει την επίδραση δύο εκ των πιο
σημαντικών συστατικών-παράγωγων του σταφυλιού, που χρησιμοποιούνται στην
κοσμητολογία.Αυτά είναι τα εξής:GSP-T (Inciname: Vitis Vinifera (Grape) Seed
Extract, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Tocopherol, Glycerin, Alcohol and
Aqua/Water) από την εταιρίαMibelleκαι Resveratrox 2% (Ιnciname: Propanediol (and)
Water (and) Vitis Vinifera (Grape) Vine Extract), από την εταιρίαActichem.
Αναπτύχθηκαν αντηλιακά προϊόντα με αυτά τα δραστικά παράγωγα του σταφυλιού,
τόσο ξεχωριστά όσο και σε συνδυασμό. Έπειτα, εξετάστηκε η φυσικοχημική
σταθερότητα των προϊόντων και η αποτελεσματικότητα τους στην βελτίωση στον
δείκτη SPF με μέτρηση UVA-UVBinvitro.
Συμπερασματικά προέκυψε ότι η προσθήκη της πρώτης ύλης GSP-T στο maximum
ποσοστό στην συγκεκριμένη φόρμουλα δεν επηρεάζει ουσιαστικά τη σταθερότητα του
προϊόντος.
Αντίθετα, η προσθήκη της πρώτης ύλης Resveratrox στο maximumπροτεινόμενο
ποσοστό, επηρεάζει την σταθερότητα του προϊόντος.
Η προσθήκη της πρώτης ύλης Resveratrox αύξησε το ιξώδες και μείωσε ελαφρά το
pHσε σχέση με το Placebo, η προσθήκη της πρώτης ύλης GSP-T δεν επηρέασε
πρακτικά ούτε το ιξώδες ούτε το pH ενώ η συνδυασμένη προσθήκη των δύο πρώτων
υλών είχε πρακτικά την ίδια επίδραση στο ιξώδες και το pH όπως όταν προστέθηκε
αποκλειστικά Resveratrox.
Αναφορικά με τις δοκιμές invitroπου πραγματοποιήθηκαν στις κρέμες που προέκυψαν
με βάση την κρέμα με SPF 30, δε παρατηρήθηκε πρακτικά σημαντικήαλλαγή στον
δείκτη SPF., παρά μόνο μία μικρή αύξηση.
Αντίστοιχα Αποτελέσματα προέκυψαν και από τις δοκιμές invitroπου
πραγματοποιήθηκαν στις κρέμες που προέκυψαν με βάση την κρέμα με SPF 15.
Περίληψη
The present thesis aims to carry out a review of the properties that the components of
the vine can give to cosmetic products.
For the study of the international literature, the Google scholar and science direct
databases were used. The keywords used were: Vine, cosmetics, grape, cosmetology.
Also, the experimental part aimed to study the effect of two of the most important
components-derivatives of the grape, used in cosmetology. These are the following:
GSP-T (Inci name: Vitis Vinifera (Grape) Seed Extract, PEG-40 Hydrogenated Castor
Oil, Tocopherol, Glycerin, Alcohol and Aqua/Water from Mibelle company and
Resveratrox 2% (Inci name: Propanediol (and) Water (and) Vitis Vinifera (Grape)
Vine Extract, Actichem company. Sunscreen products were developed with these
active grape derivatives, as distinct as and in combination Then, the physicochemical
stability of the products and their efficiency in improving the SPF index were
examined by measuring UVA-UVB in vitro.
In conclusion, it emerged that the addition of the GSP-T raw material to the maximum
percentage in the specific formula does not significantly affect the stability of the
product.
On the contrary, adding the raw material Resveratrox to the maximum recommended
percentage affects the stability of the product.
The addition of the raw material Resveratrox increased the viscosity and slightly
decreased the pH compared to Placebo, the addition of the raw material GSP-T
practically did not affect either the viscosity or the pH while the combined addition of
the two raw materials had practically the same effect on viscosity and pH as when only
Resveratrox was added.
Regarding the in vitro tests carried out on the creams resulting from the cream with
SPF 30, practically no significant change in the SPF index was observed, except for a
small increase.
Corresponding results were obtained from the in vitro tests performed on the creams
based on the cream with SPF 15.