‘Σύγκριση προϊόντων δημητριακών, άρτων και salad dressings σε σχέση με την υγιεινή έκδοσή τους στην ελληνική αγορά’
'Comparison of salad dressing and bread products in relation to their healthy versions available in the Greek market.'
Πτυχιακή εργασία
Συγγραφέας
Μουτζίλλο, Βιντσέντζο
Σαμοΐλης, Σπυρίδων
Ημερομηνία
2021-03-05Επιβλέπων
Kanellou, AnastasiaΛέξεις-κλειδιά
Light ; Salad dressings ; Υγιεινές εκδοχές ; Δημητριακά ; ΆρτοςΠερίληψη
Τα τελευταία χρόνια, τα προϊόντα “light” αποτελούν μέρος της καθημερινότητας μας,
αφού έχουν εισβάλει για τα καλά στην διατροφή μας. Με την εμφάνιση των προϊόντων
“light” έχει προκύψει και ένα μεγάλο διατροφικό ζήτημα: οι θετικές και οι αρνητικές τους
επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου.
Η επιστήμη της διατροφής έχει στραφεί στην αναζήτηση διαφόρων ουσιών, που να μην
επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα ή να μην αποδίδουν ενέργεια,
ώστε να μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις ομάδες των καταναλωτών, όπως π.χ.
διαβητικοί, παχύσαρκοι, χορτοφάγοι.
Αντικείμενο αυτής της πτυχιακής είναι η σύγκριση προϊόντων salad dressings και άρτων
σε σχέση με τις υγιεινές εκδοχές τους που διατίθενται στην ελληνική αγορά. Στις
διάφορες αυτές υγιεινές εκδοχές χρησιμοποιούνται υποκατάστατα ζάχαρης,
υποκατάστατα αλατιού, υλικά χωρίς γλουτένη, ενώ σε άλλα γίνεται και εμπλουτίσμος με
θρεπτικές ουσίες όπως πρωτεΐνη και βιταμίνες.
Αυτά τα υποκατάστατα είναι περισσότερο ωφέλημα ή επιβλαβή για την υγεία; Τι
ποσότητες μπορούν να έχουν αρνητικές επιδράσεις στην υγεία; Μπορούν να
καταναλώνονται από όλες τις ομάδες καταναλωτών ή από συγκεκριμένες με διατροφικά
προβλήματα;
Περίληψη
In recent years, light products became part of our daily lives, as they have invaded in our
diet. With the advent of light products a big nutritional issue has appeared: their positive
and negative effects on human health.
The science of nutrition has turned to the search for various substances that do not affect
blood glucose and insulin levels or do not provide energy, so that they can satisfy all
groups of consumers, such as diabetics, obese, vegetarians.
The object of this dissertation is the comparison of salad dressing and bread products in
relation to their healthy versions available in the Greek market. These various healthy
versions use sugar substitutes, salt substitutes, gluten-free ingredients, while others are
enriched with nutrients such as protein and vitamins.
Are these substitutes more beneficial or harmful to health? What amounts can have
negative health effects? Can they be consumed by all groups of consumers or by specific
ones with eating problems?