Η εξέλιξη των γαλακτοκομικών προϊόντων από την φάρμα στην βιομηχανία του 21ου αιώνα
The evolusion of dairy products from the farm to the industry of the 21st century
Keywords
Γάλα ; Γαλακτοκομικά προϊόντα ; Εναλλακτικά προϊόντα ; Φυτικά ροφήματαAbstract
Η εξέλιξη των τροφίμων στις μέρες μας αποτελεί ένα μείζον θέμα για την
επιστημονική και την κοινωνία. Ένας βασικός κλάδος των τροφίμων είναι εκείνος
των γαλακτοκομικών προϊόντων πάνω στον οποίο βασίζεται και η παρούσα πτυχιακή.
Η διατροφή του ανθρώπου εμπεριέχει σε μεγάλο ποσοστό την κατανάλωση
γαλακτοκομικών προϊόντων, ανάγκη που οδήγησε τις βιομηχανίες στη δημιουργία
νέων προϊόντων. Με βάση το ιστορικό υπόβαθρο, η εκμετάλλευση των ζώων για το
γάλα τους ξεκίνησε από τον άνθρωπο και αργότερα από τις βιομηχανίες για τη
κάλυψη αναγκών σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Η σπουδαιότητά τους οφείλεται στα
ευεργετικά χαρακτηριστικά του γάλακτος. Κάποια από τα προϊόντα που υπάρχουν
στην αγορά είναι το UHT γάλα, το συμπυκνωμένο γάλα, το σακχαρούχο, η γιαούρτη
με προβιοτικά, το κεφίρ κ.α. Εμφανή είναι βελτίωση των βιομηχανιών πάνω σε αυτόν
τον τομέα από την δημιουργία φυτικών ως εναλλακτική λύση των ζωικής προέλευσης
αγαθών. Με αφορμή κάποια προβλήματα υγείας, τα φυτικά ροφήματα όχι απλά
αποτελούν εναλλακτική λύση, άλλα αντικατάσταση των γαλακτοκομικών.
Αναλύονται ορισμένα από τα φυτικά ροφήματα, όπως το ρόφημα “γάλα” σόγιας,
αμυγδάλου, ρυζιού, καρύδας, βρώμης, φυστικού. Για να γίνει αυτό, δημιουργήθηκε
ένα ερωτηματολόγιο με σκοπό να παρατηρηθεί σε ποιο βαθμό οι άνθρωποι
καταναλώνουν γαλακτοκομικά ή μη προϊόντα, καθώς και ποια οφέλη στην υγεία έχει
η συχνή ή μη κατανάλωση των προαναφερθέντων αγαθών. Τέλος, συμπεραίνεται αν
η εξέλιξη αυτή είναι ευεργετική για τον άνθρωπο.
Abstract
The evolution of foods in our days constitutes a major issue for the scientific
community and the society. An essential field of foods is that of dairy products on
which the present thesis is based. Human nourishment entails the consumption of
dairy products at a high percentage; a need which led food industries to the creation of
new products. Based on our historical background, the exploitation of animals for
their milk started from humans and later was intensified by industries for the covering
of the needs for dairy products. Their significance is due to the beneficial properties
of milk. Some of the products that are found on the market are UHT milk, condensed
milk, sugary milk, yoghurt with probiotics, kefir etc. The improvement of food
industries in this field is evident with the creation of plant-based products as an
alternative substitute of animal goods. Because of some health problems, plant-based
beverages are not only an alternative solution but the replacement of dairy ones. In the
present thesis are analyzed some of the plant-based beverages such as, soy milk,
almond milk, rice milk, coconut milk, oat milk, peanut milk. To do that, a
questionnaire was created in order to observe to what degree people consume dairy
and non-dairy products as well as what health benefits the frequent or rare
consumption of the aforementioned products are. Finally, it is concluded whether this
development is beneficial for humans.