Αντιμικροβιακές ουσίες στο αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα-Ένα πρόβλημα Δημόσιας Υγείας
Antimicrobials in cow's , sheep's and goat’s milk- A public health problem
Πτυχιακή εργασία
Συγγραφέας
Καβουκλή, Σταυρούλα-Γεωργία
Καρδιόλακα, Αικατερίνη
Ημερομηνία
2021-02-25Επιβλέπων
Αντωνόπουλος, ΔιονύσιοςΛέξεις-κλειδιά
Γάλα ; Μαστίτιδα ; Υγεία ; Δημόσια υγεία ; Καταναλωτής ; Βακτήριο ; Ανθεκτικότητα ; Ανθεκτικά στελέχη ; Ανίχνευση ; ΠαθογόναΠερίληψη
Το γάλα αποτελεί σημαντικό στοιχείο στην διατροφή του ανθρώπου από πολύ παλιά και συνέβαλε σημαντικά στην επιβίωση και στην υγεία του. Οι συνθήκες διαβίωσης ,η διατροφή, και η υγεία των γαλακτοφόρων ζώων επηρεάζουν την υγιεινή κατάσταση του γάλακτος και το επιμολύνουν με ανεπιθύμητες ουσίες που προκαλούν προβλήματα στην υγεία του καταναλωτή. Τα αντιβιοτικά αποτελούν έναν ανεπιθύμητο εξωγενή αντιμικροβιακό παράγοντα που μπορεί να μολύνει το γάλα. Χρησιμοποιούνται για την θεραπεία διαφόρων ασθενειών των ζώων με σημαντικότερη αυτή της μαστίτιδας. Μετά την χορήγηση του αντιβιοτικού στο ζώο, ένα μέρος από αυτό εκκρίνεται στο γάλα. Η παρουσία τους στο γάλα δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην παρασκευή ζυμωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλεργίες σε ευαίσθητες ομάδες ανθρώπων σε ορισμένα αντιβιοτικά καθώς και μεταλλάξεις σε παθογόνα στελέχη μικροοργανισμών.Στην παρούσα εργασία γίνεται εκτενής αναφορά στις αντιμικροβιακές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην κτηνοτροφία, στους λόγους χορήγησης του στα ζώα της γαλακτοπαραγωγής , οι δυσμενείς επιπτώσεις τους για τον άνθρωπο και την οικονομία και τέλος, παρατίθενται οι μέθοδοι ανίχνευσης τους στο γάλα.
Περίληψη
Milk has been an important element in human nutrition for a long time and has contributed significantly to human survival and health. The nutritional, living and health conditions of dairy animals affect its health and contaminate milk with undesirable substances that cause problems for the health of the consumer. Antibiotics are an exogenous antimicrobial agent that can contaminate milk. They are used to treat various animal diseases, with the most important of them to be the mastitis. After the grant of the antibiotic to the animal, part of it is excreted in milk. Their presence in milk creates huge problems in the manufacture of fermented dairy products, allergies to sensitive groups of people as well as mutations in pathogenic strains of microorganisms. . In this specific thesis, an extensive report is made on the antimicrobials used in animal farming, the reason why they are given to animals, their unpropitious effects they have in humans and economy and finally , are presented the methods of detecting them in milk.