Εμφάνιση απλής εγγραφής

Ψυxρότροφα αλλοιογόνα βακτήρια

dc.contributor.advisorΣπηλιώτης, Βασίλης
dc.contributor.authorΣταμπέλου, Αθανασία
dc.contributor.authorΒαριαντζά, Αντωνία
dc.date.accessioned2023-03-28T10:55:15Z
dc.date.available2023-03-28T10:55:15Z
dc.date.issued2023-02-22
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/4077
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-3917
dc.description.abstractΤο θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι οι ψυχρότροφοι αλλοιογόνοι οργανισμοί και, συγκεκριμένα τα ψυχρότροφα βακτήρια, που προσβάλουν τα τρόφιμα και δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία. Τα ψυχρότροφα βακτήρια μπορεί κανείς να τα συναντήσει στη φύση, τόσο σε θαλάσσια όσο και σε χερσαία οικοσυστήματα, αλλά και σε τρόφιμα που φυλάσσονται σε συνθήκες ψύξης και έχουν ανιχνευθεί σε κρέας και κρεατοσκευάσματα , θαλασσινά, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι βακτήρια που ανήκουν στο γένος Pseudomonas,τα οποία είναι κυρίως αλλοιογόνα για τα τρόφιμα σε ψύξη και παθογόνα αν καταναλωθούν από τον άνθρωπο, το βακτήριο Listeria monocytogenes που μπορεί να προκαλέσει τη λιστερίωση, βακτήρια του γένους Flavobacterium που είναι παθογόνα κυρίως για τα ψάρια τόσο στη φύση όσο και στις ιχθυοκαλλιέργειες, προκαλώντας οικολογική αλλά και οικονομική ζημία. Η ανίχνευση των ψυχροτρόφων μικροοργανισμών σε τρόφιμα που φυλάσσονται σε συνθήκες ψύξης περιλαμβάνουν μεθοδολογίες όπως η άμεση τεχνική επιφθορίζοντος φίλτρου (DEFT), η μέθοδος κυτταρομετρίας ροής (FCM), η μέθοδος αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR, PCR – ELISA), τεχνική φθορίζοντος in situ υβριδισμού (FISH), ηλεκτροφόρηση γέλης προσωρινής κλίσης θερμοκρασίας (TTGE), ισόθερμη ενίσχυση με μεσολάβηση βρόχου (LAMP). H πρόληψη και η αντιμετώπιση της ανάπτυξης ψυχροτρόφων βακτηρίων στα τρόφιμα περιλαμβάνει διαδικασίες όπως συσκευασία τροποποιημένης ατμόσφαιρας (ΜΑP), εφαρμογή ιοντίζουσας ακτινοβολίας, επεξεργασία υψηλής πίεσης (ΗΡΡ) ή εφαρμογή εδώδιμων μεμβρανών ή επικαλύψεων με την προσθήκη ή χωρίς φυσικών συντηρητικών και αντιβακτηριακών συστατικών.el
dc.format.extent64el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el*
dc.subjectΨυχρότροφαel
dc.subjectPseudomonasel
dc.subjectListeria monocytogenesel
dc.subjectΜέθοδοι ανίχνευσηςel
dc.titleΨυxρότροφα αλλοιογόνα βακτήριαel
dc.title.alternativePsychotrophic spoilage bacteriael
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΚοντελές, Σπυρίδων
dc.contributor.committeeBatrinou, Anthimia
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedThe subject of this thesis is psychrotrophic microorganisms and, specifically, psychrotrophic bacteria, which spoil food and can potentially cause problems for human health. Psychrotrophic bacteria can be found in nature, both in marine and terrestrial ecosystems, but also in foods that are kept in refrigerated conditions and have been identified in meat and meat products, seafood, milk and dairy products, fruits and vegetables. Typical examples are bacteria belonging to the genus Pseudomonas, which are mainly spoilage for refrigerated foods and pathogenic if consumed by humans, the bacterium Listeria monocytogenes which can cause listeriosis, bacteria of the genus Flavobacterium which are mainly pathogenic for fish both in nature and in fish farms, causing ecological as well as economic damage. The detection of psychrotrophic microorganisms in food stored in refrigerated conditions includes methodologies such as the direct epifluorescent filter technique (DEFT), the flow cytometry method (FCM), the polymerase chain reaction method (PCR, PCR – ELISA), the fluorescent in situ hybridization technique (FISH), temperature transient gradient gel electrophoresis (TTGE), isothermal loop-mediated amplification (LAMP). Prevention and treatment of the growth of psychrotrophic bacteria in food includes processes such as modified atmosphere packaging (MAP), application of ionizing radiation, high pressure processing (HPP) or application of edible films or coatings with or without the addition of natural preservatives and antibacterial ingredients.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές