• Επιμύδιο, τζινσενγκ, τζίντζερ, γκίνγκο μπιλόμπα: χημική σύσταση και βιολογική δράση 

      Χατζή, Αθηνά; Θεοχάρης, Θεόδωρος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-16)
      Η παρούσα εργασία αναφέρεται στη χημική σύσταση και βιολογική δράση των βοτάνων: επιμύδιο, τζινσενγκ, τζίντζερ και γκίνγκο μπιλόμπα
    • Εργογόνα βοηθήματα, τα αμινοξέα και ο ρόλος τους στην άσκηση 

      Κάννας, Χρήστος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-06-27)
      Σκοπός της πτυχιακής αυτής εργασίας είναι να αναλυθούν αμινοξέα τα οποία έχουν βρεθεί βάσει μελετών ότι συμβάλλουν στον αθλητισμό ως βοηθήματα για την αύξηση της απόδοσης του αθλητή, καθώς και να διαπιστωθεί εάν αξίζει ...
    • Εύρεση φυσικών ενώσεων με αντιμικροβιακές ιδιότητες έναντι τροφιμογενών νοσημάτων με υπολογιστικά εργαλεία 

      Νικολάου, Ιφιγένεια; Μάρκου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-02-28)
      Στα συσκευασμένα τρόφιμα η ανάπτυξη καθώς και η επιβίωση παθογόνων μικροοργανισμών δύναται να προκαλέσει σοβαρές τροφικές ασθένειες διακυβεύοντας την ασφάλεια καθώς και την ποιότητα των τροφίμων. Βακτήρια όπως, Salmonella ...
    • Ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας στην ανθρώπινη υγεία 

      Ψυχή, Σταυρούλα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-12)
      Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι οι ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας στην ανθρώπινη υγεία. Η μαστίχα (Pistacia Lentiscus var Chia) καλλιεργείται αποκλειστικά στο νότιο τμήμα του νησιού της Χίου. Οι ιδιαίτερες ...
    • Ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό των φυτικών εκχυλισμάτων από βότανα της ελληνικής χλωρίδας 

      Καραΐσκου, Τριάδα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-03)
      Αντικείμενο της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι οι ευεργετικές επιδράσεις των φυτικών εκχυλισμάτων στον οργανισμό του ανθρώπου από βότανα της ελληνικής χλωρίδας. Εκχύλισμα ονομάζεται κάθε παράγωγο υγρού, προερχόμενο ...
    • Εφαρμογές τεχνικών ανάλυσης εικόνας στον ποιοτικό έλεγχο ποικιλιών καφέ 

      Πέκος, Ευάγγελος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-02)
      Ο καφές είναι το πιο συχνά συναλλασσόμενο προϊόν μετά το πετρέλαιο και είναι ένα προϊόν υψίστης σημασίας για την παγκόσμια οικονομία. Ως ένα προϊόν που γνωρίζει ιδιαίτερης προτίμησης από το καταναλωτικό κοινό οι απαιτήσεις ...
    • Εφαρμογές της μικροβιακής ζύμωσης σε φυτικούς σπόρους 

      Ξαϊδάρας, Ιωάννης Γεώργιος; Κουρουμλίδης, Συμεών (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-26)
      Αντικείμενο αυτής της εργασίας αποτελεί η μελέτη των φυτικών σπόρων, των ευεργετικών ιδιοτήτων που προσφέρουν οι μικροβιακές ζυμώσεις και των πιθανών εφαρμογών στη βιομηχανία τροφίμων. Οι φυτικές πηγές τροφίμων αποτελούν ...
    • Εφαρμογές του next generation sequencing στα τρόφιμα 

      Παπαδοπούλου, Σοφία Φαίδρα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-10-04)
    • Εφαρμογές του γένους Bifidobacterium σε προβιοτικά τρόφιμα: πρόσφατα δεδομένα 

      Δημητρακοπούλου, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-02-27)
      Το γένος Bifidobacterium αποτελεί ένα γένος με μεγάλο ερευνητικό και εμπορικό ενδιαφέρον. Το ενδιαφέρον αυτό βασίζεται στις προβιοτικές ιδιότητες κάποιων στελεχών του καθώς και στα πολλαπλά πιθανά οφέλη που παρουσιάζουν ...
    • Εφαρμογή Next Generation Sequencing σε γαλακτοκομικά προϊόντα 

      Παύλου, Άγγελος; Κομνηνός, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-06)
      Η εφαρμογή των τεχνολογιών αλληλούχισης επόμενης γενιάς (NGS) έχει αναδειχθεί ως ένα ισχυρό εργαλείο για την ανάλυση δειγμάτων τυριού, φέρνοντας επανάσταση στον τομέα της μικροβιολογίας και της γονιδιωματικής του τυριού. ...
    • Εφαρμογή εδώδιμων μεμβρανών και εμπλουτισμού με φυσικά αντιοξειδωτικά για την παραγωγή τροφίμων με αυξημένη διατηρησιμότητα 

      Μπουρλή, Μαρία; Αμπσχαρόν, Κάρολ (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-16)
      Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι να αξιολογήσει αν οι εδώδιμες μεμβράνες που εμπλουτίζονται με φυσικά αντιοξειδωτικά συμβάλουν στην αύξηση της διατηρησιμότητας των τροφίμων. Μία από τις κυριότερες πρώτες ύλες ...
    • Εφαρμογή ωσμωτικής αφυδάτωσης ως προκατεργασίας ξήρανσης ιπποφαούς 

      Σελλή, Δέσποινα; Σπινάκης, Παναγιώτης (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-02)
      Η διατροφή είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες για την εξασφάλιση της καλής υγείας. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητο κομμάτι της διατροφής μας. Ωστόσο λόγω της ευαισθησίας που παρουσιάζουν και της σύντομης ...
    • Ζύμωση αλλαντικών - Βακτήρια του γαλακτικού οξέος 

      Σαπουνάς, Στέφανος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-13)
      Τα αλλαντικά ζυμώσεως αποτελούν τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας. Στη ζύμωση κρέατος, διάφοροι τύποι μικροοργανισμών διαφορετικών γενών, ειδών και στελεχών λόγω διαφορετικών βιοχημικών δυνατοτήτων τροποποιούν το οργανοληπτικό ...
    • Ζυμούμενες ελιές 

      Πεφάνης, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-09-28)
      Στην συγκεκριμένη εργασία, γίνεται μια πρώτη αναφορά στη επεξεργασία που υπόκεινται οι επιτραπέζιες ελιές . Η εργασία αναδεικνύει τις κύριες μεθόδους επεξεργασίας της επιτραπέζιας ελιάς όπως εφαρμόζονται παγκοσμίως καθώς ...
    • Ζυμώμενα αλκοολούχα γάλατα 

      Τζωρτζάκη, Ζωή (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09-29)
      Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως θέμα τα ζυμώμενα αλκοολούχα γάλατα. Αρχικά, γίνεται μία αναφορά στα γενικά χαρακτηριστικά του γάλακτος ενώ στη συνέχεια περιγράφονται τα κύρια συστατικά του, τα είδη του αλλά και τα ...
    • Ζυμώμενα αλλαντικά 

      Τομάζου, Ελένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-02-01)
      Στην παρούσα έρευνα μελετήθηκε η παραγωγική διαδικασία των ζυμώμενων αλλαντικών, οι πιθανοί κίνδυνοι καθώς και οι μέθοδοι αποφυγής τους. Αναλυτικότερα μελετήθηκε η διαδικασία της ζύμωσης και τα χαρακτηριστικά της, η ...
    • Η βιωσιμότητα της Listeria monocytogenes στα μαλακά άσπρα τυριά 

      Καλτσά, Ηλέκτρα Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-30)
      Δύο μοριακά ταυτοποιημένα στελέχη Lactobacillus lactis και Bifidobacterium longum ή-ταν διαθέσιμα και από προηγούμενα αποτελέσματα είχε διαπιστωθεί ότι παρήγαγαν γα-λακτικό και οξικό οξύ καθώς και γαλακτικό, οξικό και ...
    • Η διατροφή πριν και κατά τη διάρκεια του Covid-19 

      Σαλμά, Ειρήνη; Τάγκα, Ζαχαρούλα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-02)
      Στις 11 Φεβρουαρίου 2020, η Διεθνής Επιτροπή Ταξινομίας των Ιών χαρακτήρισε τον νέο κορωνοϊό 2019-nCoV ως Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο Coronavirus 2 και τη νόσο ως COVID-19 . Ο SARS-CoV-2 πιστεύεται ότι έχει μια ...
    • Η εξέλιξη των γαλακτοκομικών προϊόντων από την φάρμα στην βιομηχανία του 21ου αιώνα 

      Τούση, Μαρία Ελένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-02)
      Η εξέλιξη των τροφίμων στις μέρες μας αποτελεί ένα μείζον θέμα για την επιστημονική και την κοινωνία. Ένας βασικός κλάδος των τροφίμων είναι εκείνος των γαλακτοκομικών προϊόντων πάνω στον οποίο βασίζεται και η παρούσα ...
    • Η επίδραση της ωρίμανσης στη σύσταση των σκληρών τυριών 

      Ράπτη, Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-27)
      Η Γραβιέρα Κρήτης αποτελεί ένα από τα γνωστότερα τυριά ΠΟΠ της Ελλάδας καθώς ξεχωρίζει για τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που είναι αποτέλεσμα μίας πολυδιάστατης διαδικασίας, της ωρίμανσης. Κατά την ωρίμανση, ...