Πλοήγηση Πτυχιακές εργασίες ανά ημερομηνία δημοσίευσης
Αποτελέσματα 61-80 από 308
-
Χημική σύσταση και βιολογική δράση δυόσμου και βασιλικού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-16)Ο δυόσμος και ο βασιλικός περιέχουν σε υψηλές συγκεντρώσεις φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή και καροτενοειδή. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα τα βότανα αυτά να εκδηλώνουν αρκετές φαρμακευτικές δράσεις. Μελέτες έχουν δείξει πως χάρη ... -
Η χημική σύσταση πριν και μετά την επεξεργασία, η αντιοξειδωτική δράση και οι επιπτώσεις του καφέ στον ανθρώπινο οργανισμό
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-17)Η παρούσα πτυχιακή εργασία, διεξήχθη ώστε να υπάρξει μία συνολική εικόνα, για τα ροφήματα του καφέ και κατά πόσο αυτά, ωφελούν τον ανθρώπινο οργανισμό. Αναφέρονται αναλυτικά όλα τα στάδια, από τη συλλογή έως την άλεση του ... -
Portulaca oleracea (Ανδράχλη η ολησθηρίς ή Πορτουλάκη η λαχανώδης): Ανασκόπηση στη σύσταση και στη χρήση της ως πηγή αντιοξειδωτικών και βιοδραστικών ουσιών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-22)Το τελευταίο διάστημα προέκυψε μία αυξανόμενη τάση στην εύρεση καινοτόμων τροφίμων και προϊόντων από είδη/ενώσεις που βρίσκονται στη φύση. Ως εκ τούτου, το «κυνήγι του θησαυρού» για την εύρεση αυτών των νέων πιθανών ... -
Ανίχνευση αντιβιοτικών στο μέλι με την μέθοδο ELISA
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-23)Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται ως φάρμακα από πολύ παλιά προκειμένου να καταπολεμήσουν λοιμώξεις και να θεραπεύσουν ασθένειες, επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια γίνεται συζήτηση ... -
Σχηματισμός Ακρυλαμιδίου σε προϊόντα τροφίμων και η επίπτωση του στην υγεία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-28)Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των τροφίμων, η θερμική επεξεργασία ενδέχεται να προκαλέσει την ανάπτυξη ορισμένων ανεπιθύμητων ενώσεων. Το ακρυλαμίδιο είναι μία από τις ενώσεις που σχηματίζονται από την αντίδραση Maillard ... -
Ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων για την πρόβλεψη διατροφικών κινδύνων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09)Το αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η παρουσίαση της ανάπτυξης καινοτόμων εργαλείων με σκοπό την πρόβλεψη διατροφικών κινδύνων. Συγκεκριμένα επιλέχθηκαν τέσσερα τροπικά/υποτροπικά φρούτα, τα· αβοκάντο, μάνγκο, ... -
Methicillin Resistant Staphylococcus aureus στα τρόφιμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09-27)Πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως επηρεάζονται από διάφορα είδη μικροοργανισμών που υπάρχουν στο περιβάλλον. Αυτοί οι μικροοργανισμοί εμφανίζουν την δυνατότητα πρόκλησης πολλαπλών ασθενειών, μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ... -
Ρόδι: χημική σύσταση- αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09-27)Θα μελετηθούν η χημική σύσταση και οι αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες του ροδιού οι οποίες παίζουν πολύ σημαντικό στην υγεία του καταναλωτή και συμβάλλουν στην ορθή ενήλικη διατροφή και στην προστασία του ... -
Μέθοδοι προσδιορισμού των γλυκοζινολιτών και των προϊόντων της ενζυμικής τους υδρόλυσης στα λαχανικά
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09-27)Η παρούσα μελέτη ασχολείται με τους δευτερογενείς μεταβολίτες που περιέχουν θείο, οι οποίοι είναι γνωστοί ως γλυκοζινολίτες και συναντώνται φυσικά στα σταυρανθή λαχανικά. Μετατρέπονται εύκολα σε μια σειρά δραστικών ενώσεων, ... -
Η χρήση της ανάλυσης εικόνας για την εκτίμηση της ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09-28)Οι εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία, καθώς και οι αυξανόμενες απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού, έχουν εντείνει την ανάγκη για καινοτόμες τεχνικές αξιολόγησης της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων. Η ... -
Ανάπτυξη καινοτόμων χορτοφαγικών τροφίμων επαλείψεως υψηλής διατροφικής αξίας με προσθήκη λειτουργικών συστατικών: Δοκιμές αποδοχής καταναλωτή
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09-28)Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αισθητή η αυξημένη ανάγκη των καταναλωτών να αντικαταστήσουν τα ζωικά προϊόντα στη διατροφή τους. Η τάση αυτή φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη εύρεσης υποκατάστατών τους και ανοίγει τους ορίζοντες ... -
Παραγωγή ανασυνδυασμένων ενζύμων στα τρόφιμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09-29)Τα ανασυνδυασμένα ένζυμα (recombinant enzymes) είναι ένζυμα που παράγονται και εκκρίνονται από γενετικά τροποποιημένα συστήματα ξενιστών. Οι ξενιστές μπορεί να είναι μικροοργανισμοί, φυτά ή ζωικά κύτταρα. Τα ανασυνδυασμένα ... -
Ζυμώμενα αλκοολούχα γάλατα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09-29)Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως θέμα τα ζυμώμενα αλκοολούχα γάλατα. Αρχικά, γίνεται μία αναφορά στα γενικά χαρακτηριστικά του γάλακτος ενώ στη συνέχεια περιγράφονται τα κύρια συστατικά του, τα είδη του αλλά και τα ... -
Επίδραση της θερμοκρασίας συντήρησης στην μικροβιολογική σταθερότητα διαφόρων ειδών γάλακτος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09-29)Το γάλα κατέχει στην διατροφή του ανθρώπου εδώ και χιλιάδες χρόνια βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της ιδιαίτερα πλούσιας θρεπτικότητας του και πληθώρας οφελών που προσφέρει. Στην παρούσα πτυχιακή ... -
Συγκριτική μελέτη και αποτίμηση in vitro μεθόδων για τον προσδιορισμό της αντιοξειδωτικής και αντιριζικής δράσης συστατικών τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09-30)Προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συγκριτική μελέτη των μεθόδων in vitro για τον προσδιορισμό της αντιοξειδωτικής και αντιριζικής δράσης, αρχικά, γίνεται αναφορά σε βασικές έννοιες της οξείδωσης, της υπεροξείδωσης των ... -
Τρόφιμα ειδικού ιατρικού σκοπού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09-30)Βασικό αντικείμενο μελέτης της παρακάτω εργασίας είναι τα τρόφιμα που προορίζονται για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς (FSMPs). Ο σκοπός της εργασίας αυτής είναι η παρουσίαση των FSMPs στην Ευρώπη και στη Αμερική. Αρχικά, ... -
Αναλυτικές μέθοδοι για τον έλεγχο της νοθείας προϊόντων στην ελληνική αγορά τροφίμων και ποτών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09-30)Η νοθεία στα τρόφιμα και τα ποτά αποτελεί σύγχρονη μάστιγα του τομέα των τροφίμων, της οποίας ο αντίκτυπος εκτείνεται από τους παραγωγούς και τη βιομηχανία, έως τις κανονιστικές αρχές και τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι ... -
Ανίχνευση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών σε ζωοτροφές με τη μέθοδο της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09-30)Οι γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές αποτελούν ιδανική λύση για την κάλυψη των συνεχώς αυξανομένων αναγκών στο τομέα της γεωργικής παραγωγής. Όμως, η υπέρβαση των επιτρεπόμενων ορίων στην Ευρώπη εγείρει ανησυχίες. Για αυτό ... -
Ο ρόλος των HMOs στην βρεφική διατροφή.
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09-30)Η συγκεκριμένη πτυχιακή έχει ως θέμα τους ολιγοσακχαρίτες που βρίσκονται στο μητρικό γάλα και έχει σκοπό να κατανοήσουμε πως ο θηλασμός αποτελεί τον φυσικότερο και καλύτερο τρόπο διατροφής ενός βρέφους, καθώς επίσης να μας ... -
Φυσικά συστατικά με ανασταλτική δράση έναντι της ενζυμικής αμαύρωσης τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09-30)Βασικό αντικείμενο της μελέτης της παρακάτω εργασίας είναι η χρήση φυσικών συστατικών για τον έλεγχο και περιορισμό της ενζυμικής αμαύρωσης σε τρόφιμα. Ο σκοπός της εργασίας είναι να αναζητηθούν από την βιβλιογραφία ...