Now showing items 20-39 of 48

    • Διατροφική τοξικολογία κατά την επεξεργασία των τροφίμων 

      Άστον, Στέλλα Ανν; Ρηγόπουλος, Ηλίας (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-25)
      Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η διατροφική τοξικολογία κατά την επεξεργασία των τροφίμων. Η τοξικότητα των τροφίμων οφείλεται σε επιβλαβείς για τον άνθρωπο ουσίες. Διακρίνονται: i) σε θρεπτικά συστατικά, ...
    • Διερεύνηση του ρόλου των αντιβιοτικών στην επιστήμη των τροφίμων 

      Μπαρμπέρης, Δημήτρης; Λιούλης, Φανούρης (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-07)
      Αυτή η βιβλιογραφική ανασκόπηση παρέχει μια εις βάθος ανάλυση των αντιβιοτικών, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού, των μηχανισμών δράσης και της τρέχουσας χρήσης τους σε ιατρικές και γεωργικές πρακτικές. Η ανασκόπηση ...
    • Δράση οξυγαλακτικών βακτηρίων από προβιοτικά του εμπορίου 

      Μαυροκεφαλίδου, Ηλιάνα Νόνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-13)
      Η παρούσα πτυχιακή εργασία, εκπονήθηκε στο πολυδύναμο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας της σχολής Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Τα πειράματα εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια του εαρινού ...
    • Εξέλιξη των τροφίμων. Ασφάλεια και νέες τάσεις 

      Μυλόρδου, Πολυξένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10-28)
      Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η εξέλιξη των τροφίμων, η ασφάλεια και οι νέες διατροφικές τάσεις που παρουσιάζονται. Ο άνθρωπος μέσα από τη διατροφή του λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ώστε να ...
    • Επίδραση της διατροφής στο οξειδωτικό στρες 

      Ζωγράφος, Μάριος- Αθανάσιος; Μιχαλόπουλος, Μιχαήλ (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-11)
    • Επίδραση της διατροφής στο οξειδωτικό στρες 

      Ζέκιαϊ, Αρμελίντα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03)
      Η ελεύθερη ρίζα είναι ένα άτομο ή μόριο που περιέχει ένα ή περισσότερα ασύζευκτα ηλεκτρόνια και είναι ικανό για ανεξάρτητη ύπαρξη. Υπάρχουν ενδογενείς ελεύθερες ρίζες αλλά μπορούν να παραχθούν και από εξωγενείς παράγοντες. ...
    • Ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας στην ανθρώπινη υγεία 

      Ψυχή, Σταυρούλα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-12)
      Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι οι ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας στην ανθρώπινη υγεία. Η μαστίχα (Pistacia Lentiscus var Chia) καλλιεργείται αποκλειστικά στο νότιο τμήμα του νησιού της Χίου. Οι ιδιαίτερες ...
    • Η εξέλιξη των γαλακτοκομικών προϊόντων από την φάρμα στην βιομηχανία του 21ου αιώνα 

      Τούση, Μαρία Ελένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-02)
      Η εξέλιξη των τροφίμων στις μέρες μας αποτελεί ένα μείζον θέμα για την επιστημονική και την κοινωνία. Ένας βασικός κλάδος των τροφίμων είναι εκείνος των γαλακτοκομικών προϊόντων πάνω στον οποίο βασίζεται και η παρούσα ...
    • Η χρήση των οξυγαλακτικών βακτηρίων στη βιομηχανία τροφίμων ως βιοσυντηρητικά 

      Δανικλόγλου, Μόνικα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-08)
    • Καφές, οι ποικιλίες του, ντεκάφ, καφεΐνη και οι προτιμήσεις των καταναλωτών. 

      Κωστοπούλου, Ελένη-Σπυριδούλα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-11)
      Στόχος της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας, είναι η πληροφόρηση, η ανάλυση και η αποσαφήνιση, σε ότι αφορά τον καφέ σαν φυτό, ρόφημα, χημική ουσία και κυρίως η σχέση του με τις προτιμήσεις και την υγεία των καταναλωτών. ...
    • Μέθοδοι ανίχνευσης τοξικών ουσιών στα τρόφιμα 

      Παπαδημητρίου, Νεφέλη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10-03)
      Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί ένα ζήτημα μείζονος σημασίας, όσον αφορά την σωστή σίτιση και επακόλουθη ευζωία του ανθρωπίνου πληθυσμού. Ωστόσο, εξαιτίας ορισμένων συνθηκών τα διάφορα τρόφιμα μπορεί να επιμολυνθούν από ...
    • Μελέτη νοθείας κατσικίσιου γάλακτος με αγελαδινό γάλα με μοριακές και φυσικοχημικές μεθόδους 

      Γεωργαράκη, Θεώνη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-25)
      Στην παρούσα μελέτη, εξετάστηκε η ανίχνευση της νοθείας του κατσικίσιου γάλακτος σε δείγματα που παρασκευάστηκαν στο εργαστήριο με ανάμειξη κατσικίσιου γάλακτος με αγελαδινό σε διαφορετικές συγκεντρώσεις που κυμαίνονταν ...
    • Μελέτη της επίδρασης της συσκευασίας σε τροποποιημένες ατμόσφαιρες στην μικροβιολογική αλλοίωση με την μέθοδο NGS και στην ποιότητα των νωπών ιχθύων 

      Θωμάς, Απόλλων (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-26)
      Ολόκληρη η τσιπούρα συσκευάστηκε (α) αερόβια (AIR) σε φελιζόλ από πολυστυρένιο με επαρκή ποσότητα πάγου, με βάση τις συμβατικές πρακτικές και (β) υπό τροποποιημένη ατμόσφαιρα (συγκέντρωσης 60% CO2, 30% N2, 10% O2). Η ...
    • Μηχανισμοί ανθεκτικότητας μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά 

      Σωτήρχου, Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10)
      Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι οι μηχανισμοί ανθεκτικότητας που αναπτύσσουν οι μικροοργανισμοί στα αντιμικροβιακά φάρμακα. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που απασχολεί την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εδώ και ...
    • Παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη διατροφή 

      Λεβέντης, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03)
      Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη διατροφή. Η διατροφή έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης, προβληματισμού και συζητήσεων εδώ και αιώνες, τόσο μεταξύ των μελών της ...
    • Παράσιτα στα τρόφιμα και μέθοδοι ανίχνευσης 

      Παπάζογλου, Αγγελική (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-06-27)
      Τα παράσιτα στα τρόφιμα αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο. Η παρουσία παρασίτων σε διάφορα είδη τροφίμων μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις, όπως ...
    • Παράσιτα στα τρόφιμα και σύγχρονοι μέθοδοι ανίχνευσης 

      Καρβέλης, Θεόδωρος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023)
      Τα παράσιτα που επηρεάζουν τα τρόφιμα ταξινομούνται με βάση ένα χαρακτηριστικό, το αν παρασιτούν στα τρόφιμα και στους ξενιστές εξωτερικά ή εσωτερικά. Τα χωρίζουμε σε εσωπαράσιτα (Έλμινθες, πρωτόζωα), και σε εξωπαράσιτα ...
    • Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα προβιοτικών και πρεβιοτικών στον ανθρώπινο οργανισμό 

      Γκλαβάνου, Ειρήνη; Κοκορόγιαννη, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07)
      Η θεραπεία με προβιοτικά και πρεβιοτικά επιτρέπει τη διαμόρφωση της σύνθεσης του εντερικού μικροβιόκοσμου σε νεογέννητα και ενήλικες με συμπληρώματα διατροφής. Τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά (κυρίως ολιγοσακχαρίτες και ...
    • Προγνωστική: έλεγχος αθλητικών επιδόσεων 

      Μουζάκη, Αγαθή (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-09)
      Η χρήση απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων, για την αύξηση της αθλητικής απόδοσης ή/και τη βελτίωση της εμφάνισης, είναι αυξημένη τα τελευταία χρόνια. Στα πλαίσια αυτά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ, WADA, ανανεώνει ...
    • Προσδιορισμός ολικών πρωτεϊνών αγελαδινού γάλακτος στο μητρικό 

      Μαυρέλη, Γεωργία; Γρούμπα, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-15)
      Σκοπός ήταν να αποσαφηνιστεί εάν είναι δυνατό οι πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος που καταναλώνει η μητέρα, να μεταφερθούν στο βρέφος της μέσω του μητρικού γάλακτος