Πτυχιακές εργασίες: Recent submissions
Now showing items 41-60 of 308
-
Αλληλεπίδραση ανθρώπινου μικροβιώματος με τρόφιμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-02)Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η αλληλεπίδραση του ανθρώπινου μικροβιώματος με τα τρόφιμα. Το ανθρώπινο μικροβίωμα και, κυρίως, ο γαστρεντερικός σωλήνας του ανθρώπου, φιλοξενεί ένα σύνολο μικροοργανισμών, ποικίλης ... -
Ανάλυση πρωτεϊνών φυτικών σπόρων με ηλεκτροφόρηση
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-02-28)Στην παρούσα πτυχιακή εργασία, γίνεται χρήση ηλεκτροφορητικών τεχνικών για την ανάλυση πρωτεϊνών από σπόρους χαρουπιού. Οι συγκεκριμένοι σπόροι έχουν πρωτίστως ζυμωθεί ή μη από συγκεκριμένες καλλιέργειες μικροοργανισμών, ... -
Μελέτη διπλής - αλκοολικής και οξικής - ζύμωσης με βάση το χαρουπόμελο και το πετιμέζι
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-02)Από τα αρχαία χρόνια, χρησιμοποιείται η διαδικασία της ζύμωσης για παραγωγή ποικίλων τροφίμων και ποτών, τα οποία βρίσκουν εφαρμογή έως και σήμερα. Ο επιστημονικός κλάδος επικεντρώθηκε στην μελέτη και κατανόηση της ... -
Ανίχνευση νοθείας στα τρόφιμα με χρήση μοριακών μεθόδων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-02-12)Η νοθεία των τροφίμων είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο απασχολεί εδώ και χρόνια τόσο τους καταναλωτές όσο και τους αρμόδιους φορείς. Οι επιχειρήσεις, προκειμένου να αυξήσουν το κέρδος τους χρησιμοποιούν δόλιες πρακτικές ... -
Αλληλεπίδραση γονιδίων και διατροφικών παραγόντων σε διάφορες παθήσεις
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-25)Η διατροφή κατέχει εξέχουσα θέση στη ζωή του ανθρώπου αφού συμβάλλει στην επιβίωση, την ευεξία αλλά και στην καλή ποιότητα ζωής του. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς των ανθρώπων και η διαμόρφωση μιας ... -
Καταγραφή διατροφικών συνηθειών με έμφαση στα συμπληρώματα διατροφής
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-29)Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει θέμα την καταγραφή διατροφικών συνηθειών δίνοντας έμφαση στα συμπληρώματα διατροφής. Στο πρώτο Κεφάλαιο γίνεται μια αναφορά στην διατροφή και την υγεία, τις διατροφικές συνήθειες γενικώς ... -
Τοξικολογικά δεδομένα στην τροφική αλυσίδα από τρόφιμα που έχουν υποστεί μη ενζυμική αμαύρωση / αντίδραση Maillard
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-11)Στη παρούσα πτυχιακή εργασία αναλύονται τα τοξικολογικά δεδομένα σε τρόφιμα που έχουν υποστεί μη ενζυμική αμαύρωση και πιο συγκεκριμένα αντίδραση Maillard. Διαφορετικές επικίνδυνες ενώσεις δημιουργούνται κατά τη διάρκεια ... -
Εκχύλιση φαινολικών ουσιών από παραπροϊόντα κρόκου με χρήση πειραματικού σχεδιασμού και υγρής χρωματογραφίας – φασματομετρίας μάζας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-02)Το θέμα της παρούσας πτυχιακής αφορά την εκτίμηση του ολικού φαινολικού περιεχομένου, της αντιριζικής και αντιοξειδωτικής δράσης εκχυλισμάτων παραπροϊόντων κρόκου Κοζάνης με στόχο την αξιοποίηση των φαινολικών ενώσεων στην ... -
Καταγραφή διατροφικών συνηθειών με έμφαση στα τυποποιημενα τρόφιμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-29)Η εργασία αυτή αναφέρεται σε βιβλιογραφική θεωρητική ανασκόπηση των διατροφικών συνηθειών των ενήλικων ανθρώπων για τα τυποποιημένα τρόφιμα. -
In vitro αξιολόγηση της αντιμικροβιακής ικανότητας φυτικών εκχυλισμάτων σε ζύμες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-12-15)Η πτυχιακή αυτή αναλύει την αντιμικροβιακή δράση φυτικών εκχυλισμάτων σε στελέχη ζυμών. Πέρα από το θεωρητικό κομμάτι όμως, πραγματοποιείται και εργαστηριακή έρευνα της αντιμικροβιακής δράσης των φυτικών εκχυλισμάτων ... -
Ανασκόπηση και διατροφική αξία οσπρίων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-12-10)H παρούσα ανασκόπηση επιδιώκει να αναδείξει ότι τα όσπρια παρουσιάζουν μεγάλο διατροφικό, εμπορικό, και οικονομικό ενδιαφέρον. Είναι τροφή που χαρακτηρίζεται από την υψηλή περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνες. Με δεδομένη τη ... -
Καταγραφή διατροφικών συνηθειών με έμφαση στα τυποποιημένα τρόφιμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-29)Η παρούσα εργασία συνιστά μία προσπάθεια να αποκρυσταλλωθούν οι βασικές έννοιες που αφορούν την επεξεργασία των τροφίμων, με έμφαση στα τυποποιημένα προϊόντα και την παρουσία τους στην αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα, θα ... -
Αλλοιογόνος μικροχλωρίδα νωπών ψαριών. Διαφορές μεταξύ αερόβιας συσκευασίας και συσκευασίας τροποποιημένης ατμόσφαιρας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07)Ο σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας ήταν η διερεύνηση της αλλοιογόνου μικροχλωρίδας νωπών ιχθυηρών και οι διαφορές που βρίσκονται μεταξύ αερόβιας συσκευασίας και συσκευασίας τροποποιημένης ατμόσφαιρας. Τα φρέσκα ... -
Εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης που συνεισφέρουν σε μια βιώσιμη διατροφή
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-31)Οι εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη διατροφή με βάση το κρέας και να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες διατροφικές ... -
Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα: άνθρωπος και περιβάλλον
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09)Στην παρούσα εργασία πραγματοποιείται μία λεπτομερής ανάλυση του αμφιλεγόμενου θέματος των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ). Με σκοπό το θέμα του έργου να αναλυθεί πλήρως θα δοθούν εκτενείς απαντήσεις σε ερωτήματα ... -
Ανάπτυξη προϊόντων ζαχαροπλαστικής υψηλής θρεπτικής αξίας εμπλουτισμένα με προβιοτικά ή/ και πρεβιοτικά
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-02)Σε μία εποχή όπου οι ανάγκες για έναν υγιεινό τρόπο ζωής συνεχώς αυξάνονται και πολλές φορές έρχονται σε αντίθεση με τις γαστρονομικές παραδόσεις, ο εμπλουτισμός προβιοτικών και πρεβιοτικών σε γλυκά ζαχαροπλαστικής ... -
Μελέτη αντιμικροβιακής δράσης υδρογελών με εγκλεισμένα νανοσωματίδια μετάλλων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-26)Επί του παρόντος, η ανάπτυξη αντιμικροβιακών υδρογελών με εγκλεισμένα νανοσωματίδια μετάλλων για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επικράτησης μικροβιακών λοιμώξεων, αποτελεί επίκεντρο της παγκόσμιας βιοϊατρικής έρευνας ... -
Αξιολόγηση εγκυρότητας σε διατροφικές εφαρμογές κινητών συσκευών (mobile apps)
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-11)Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η αξιολόγηση της εγκυρότητας των διατροφικών εφαρμογών κινητών συσκευών. Η τροφή αποτελεί για τον άνθρωπο πηγή μικροθρεπτικών και μακροθρεπτικών στοιχείων, βιοδραστικών ... -
Προσδιορισμός λιπαρών οξέων σε μητρικό πρωτόγαλα με τη χρήση αέριας χρωματογραφίας συζευγμένης με ανιχνευτή ιοντισμού φλόγας (GC-FID)
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-04)Το μητρικό γάλα αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή για τη διατροφή των νεογνών λόγω της σύστασης και της επίδρασής του στην υγεία, την ανάπτυξη και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Η σύνθεση του μητρικού γάλακτος ... -
Φαρμακευτικό ελαιόλαδο: χρήσεις και μελλοντικές προοπτικές
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-30)