Παραγωγή Ζύθου με Αυτοφυή Λυκίσκο
Beer Production with Self-grown Hops
Keywords
Ζύθος ; Αυτοφυής Λυκίσκος ; Πικρική ΙκανότηταAbstract
Σε αυτή την πτυχιακή διατριβή έγινε παραγωγή ζύθου με αυτοφυή
λυκίσκο, ο οποίος εκφύεται στις περιοχές της Έδεσσας και της
Φλώρινας. Παρασκευάστηκαν πέντε ίδιου στυλ ζύθοι (Pale Ale) στους
οποίους χρησιμοποιήθηκε διαφορετικός λυκίσκος ως προς την
διαφορετική γεωγραφική περιοχή καλλιέργειας. Τα υπόλοιπα συστατικά
παρέμειναν ίδια σε ποσότητα και ποιότητα. Σκοπός λοιπόν της εργασίας
αυτής είναι να γίνουν αντιληπτές οι γευστικές και αρωματικές διαφορές
που εμφανίζουν οι λυκίσκοι όταν αυτοί χρησιμοποιηθούν για την
παραγωγή ζύθου καθώς και το κατά πόσο μπορούν αυτοί οι λυκίσκοι να
χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή ζύθου.
Τα συμπεράσματα που βγήκαν με βάση τις αναλύσεις που έγιναν στα
τελικά προιόντα είναι ότι λυκίσκοι είχαν διαφορετικό και ενδιαφέρον
αρωματικό και γευστικό χαρακτήρα, αλλά δεν εμφάνισαν μεγάλες
πικρικές ικανότητες. Πιο συγκεκριμένα οι λυκίσκοι προσέφεραν
ιδιαίτερα αρώματα όπως χορτώδες, βοτανικό, λουλουδιών και φρούτων
(κίτρου, μπανάνας, αχλαδιού και κόκκινων φρούτων). Επίσης
παρατηρήθηκαν και κάποια σφάλματα καθώς κάποια αρώματα και
γεύσεις μπορεί να προέρχονται και από τυχόν λάθη που έχουν γίνει κατά
τη διαδικασία της παραγωγής όπως φάνηκε και από τις μετρήσεις της
ολικής οξύτητας όπου δύο δείγματα εμφάνισαν υψηλές μετρήσεις. Θα
παρουσίαζε ενδιαφέρον η πιο ενδελεχής ανάλυση των λυκίσκων, η
ελεγχόμενη φύτευση τους αλλά και το «πάντρεμα» με άλλους γνωστούς
λυκίσκους του εμπορίου.
Abstract
This dissertation is a research about self – grown hops that grow in the
lands of Central and Western Macedonia, Greece. There were produced
five beers of the same style (Pale Ale). All the ingredients were the same
in quantity and quality except from the hops. Different hops were used in
each beer (bitter and aromatic), depending on the cultivation area. The
purpose of this research is to understand the differences that self - grown
hops show when they are used to produce beer, so as taste, aroma but also
through chemical analyses specialized for beer. And also if the hops can
be used for producing beer.
The conclusions drawn from the analysis of the final products are that
hops had different and interesting aromas and flavor but did not show
great bitterness abilities. More specifically, hops offered special aromas
such as herbaceous, botanical, flowers and fruits (citrus, banana, pear and
red fruits). Some off flavors were also observed that may have been
produced during the production process as shown by the acidity
measurements that two samples showed high measurements. It would be
interesting a most thorough analysis, such as their controlled planting and
the producing of hybrids with other well-known hops.