Πτυχιακές εργασίες
Recent Submissions
-
Επίδραση του Zygosaccharomyces bailii σε συνθετικά υποστρώματα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10-01)Εδώ και πολλές δεκαετίες, ο συμβατικός σακχαρομύκητας, Saccharomyces cerevisiae, αποτελεί τον κατεξοχήν οργανισμό που επιτελεί την αλκοολική ζύμωση. Ωστόσο, λόγω της αύξησης της χρήσης των non-Saccharomyces ζυμών, γνωστές ... -
Διαφορές ζυμώμενων υδρομελών και αποσταγμάτων αυτών με αέριο χρωματογράφο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07)Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι να αξιολογήσει με τη βοήθεια της αέρια χρωματογραφίας τις διαφορές που παρουσιάζουν ζυμώμενα υδρόμελα που προέρχονται από μέλι διαφορετικών ποικιλιών και τα αποστάγματα αυτών. ... -
Μελέτη του προφίλ των φαινολικών συστατικών σταφυλιών ελληνικών ποικιλιών από διαφορετικούς κλώνους με χρήση HPLC
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-24)Το πολυφαινολικό προφίλ των σταφυλιών επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα των οίνων, καθώς συμβάλει στο χρώμα, στη γεύση, στο άρωμα, στο δυναμικό παλαίωσης και στην διάρκεια ζωής τους. Επιπλέον, τα πολυφαινολικά προφίλ είναι ... -
Αξιοποίηση γιγάρτων σταφυλής σε καλλυντικά, φάρμακα και τρόφιμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07)Ο βασικός στόχος της εργασίας αυτής είναι η αναγνώριση των συστατικών των γιγάρτων του σταφυλιού προκειμένου να αξιοποιηθούν από τις βιομηχανίες παραγωγής προϊόντων όσον το δυνατόν περισσότερο. Περιγράφεται η πορεία του ... -
Μελέτη της επίδρασης της θερμοκρασίας σε αυθόρμητες ζυμώσεις της ποικιλίας Βιδιανό
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07)Το θέμα της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η αξιοποίηση της Κρητικής ποικιλίας «Βιδιανό» με αυθόρμητες ζυμώσεις. Πρόκειται για μία αυτόχθονη ποικιλία λευκών σταφυλιών, με πολύ μεγάλο οινολογικό ενδιαφέρον, καθώς ... -
Επίδραση των συστατικών στο φάσμα του οίνου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09)Στην οινολογία, θεωρούμε τον οίνο ως ένα σύνολο συστατικών που αναδιαμορφώνεται από ένα ευρύ φάσμα πολλών μεταβλητών. Σημαντικός παράγοντας που επιδρά στο τελικό προϊόν είναι η αλληλεπίδραση των συστατικών του που ... -
Οργανοληπτική αξιολόγηση ενός δείγματος λευκών ξηρών οίνων της ποικιλίας Ασύρτικο, παρασκευασμένων με αυτόχθονες γηγενείς ζύμες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-14)Η παρούσα πτυχιακή εργασία αποσκοπεί στην αναγνώριση της επίδρασης των γηγενών ζυμών στην παρασκευή οίνων, από την ποικιλία Ασύρτικο, ως προς τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που προσφέρουν . Η οργανοληπτική αξιολόγηση ... -
Τρόποι αξιοποίησης αποβλήτων αινοποίησης - Νομοθεσία και πρόσφατες ερευνητικές μελέτες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-19)Ο αμπελοοινικός τομέας τα τελευταία χρόνια έρχεται αντιμέτωπος με ανησυχίες και προβληματισμούς που αφορούν την επίδραση των διεργασιών στο περιβάλλον μέσω της παραγωγής, επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων και υποπροϊόντων. ... -
Καταναλωτικές προτιμήσεις σε προϊόντα οίνου : μια συγκριτική ανάλυση ( Αττική και Κρήτη)
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-22)Ο οίνος αποτελεί σε παγκόσμιο επίπεδο ένα δημοφιλές προϊόν. Οι καταναλωτές έχοντας αποκτήσει περισσότερες γνώσεις στον οινικό τομέα έχουν γίνει περισσότερο απαιτητικοί ως προς τις προτιμήσεις τους, οδηγώντας τα οινοποιεία ... -
Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην φυσιολογία και σε κύρια παθογόνα της αμπέλου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-17)Στην παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζονται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην άμπελο και στους οργανισμούς που διαβιούν στο ευρύτερο περιβάλλον ενός αμπελώνα. Η κλιματική αλλαγή επιφέρει - μεταξύ άλλων - σημαντική ... -
Κοινωνικά δίκτυα και Influencers: Ο ρόλος τους στις πωλήσεις στην ελληνική βιομηχανία οίνου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-20)Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Social Media) έχουν αναδειχθεί ως ένα ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας και μάρκετινγκ σε διάφορους τομείς της βιομηχανίας, και η βιομηχανία του οίνου δεν αποτελεί εξαίρεση. Με την ευρεία διάδοση ... -
Ο οίνος ως μέσο ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας. Η περίπτωση των εξαγωγών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03)Η παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζει τη συνεισφορά της ελληνικής οινοποιίας στη σύγχρονη οικονομία της χώρας. Μέσα από την ανασκόπηση της υφιστάμενης βιβλιογραφίας η εργασία θα επιδιώξει να μελετήσει τις εξαγωγές οίνου, ... -
Δυναμική πληθυσμών και εξάπλωση της Ευδεμίδας (Lobesia botrana) και της Κοχυλίδας (Eupoecilia ambiguella) στον παγκόσμιο αμπελώνα και αντιμετώπιση τους με μικροβιακούς παράγοντες βιολογικής αντιμετώπισης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024)Οι αμπελώνες παγκοσμίως αντιμετωπίζουν εχθρούς και ασθένειες που απειλούν την παραγωγή και την ποιότητα των σταφυλιών. Η ευδεμίδα (Lobesia botrana) και η κοχυλίδα (Eupoecilia ambiguella) της αμπέλου αποτελούν βασικά έντομα ... -
Μελέτη και παραγωγή προϊόντων περιποίησης (κρέμες) από συστατικά σταφυλιού όπως οι πολυφαινόλες και το σταφυλέλαιο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-19)Η παρούσα πτυχιακή εργασία εστιάζει στη μελέτη και παραγωγή φυτικών κρεμών περιποίησης, με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση συστατικών του σταφυλιού όπως είναι oι πολυφαινόλες και το σταφυλέλαιo. Η μελέτη εκτείνεται από την ... -
Μελέτη της ζυμωτικής ικανότητας του Ζygosaccharomyces bailii σε μεικτή ζύμωση σε συνθετικά υποστρώματα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-11)Ο οίνος και ο ζύθος αποτελούν μοναδικά προϊόντα με ευρεία κατανάλωση ανά τους αιώνες. Η ιστορία τους ταυτίζεται με την αλκοολική ζύμωση, ήτοι με την εκμετάλλευση των ζυμών προς παραγωγή προϊόντων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. ... -
Επιρροή των κοινωνικών δικτύων στην επιλογή οινικών προϊόντων: η περίπτωση του Vivino
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-18)Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως μέρος των νέων τεχνολογιών γίνονται καθημερινά όλο και πιο σημαντικά σε διάφορους κλάδους. Η εμφάνισή τους άλλαξε τον τρόπο επικοινωνίας και του μάρκετινγκ ιδιαίτερα στη βιομηχανία οίνου που ... -
Παράγοντες επιλογής και κατανάλωσης κρασιού: η περίπτωση της ελληνικής αγοράς
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-18)Οι παράγοντες επιλογής και κατανάλωσης κρασιού έχουν προβληματίσει τους παραγωγούς και τους εμπόρους κρασιών, αλλά και τους ίδιους τους καταναλωτές. Ο τρόπος με τον οποίο οι καταναλωτές κρασιού επιλέγουν κρασιά είναι ... -
Παρακολούθηση παραγωγής και διαφοροποίηση δειγμάτων ζυμωμένων ποτών μέσω FT-IR
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-05)Στην παρούσα μελέτη, εξετάστηκαν δεκατρία δείγματα ζυμωμένων ποτών του εμπορίου με τη χρήση υπέρυθρης φασματοσκοπίας FT-IR, συγκεκριμένα στο μέσο υπέρυθρο MIR. Τα δείγματα που αναλύθηκαν ήταν μπύρα, κομπούχα και μηλίτης. ... -
Αλκοολούχο ποτό από κούμαρα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-18)Το φυτό Arbutus unedo, αλλιώς γνωστό ως φράουλα, δίνει τον καρπό που στην Ελλάδα είναι γνωστός ως κούμαρο και έχει ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία. Τα διάφορα μέρη του φυτού βρίσκουν εφαρμογές σε διάφορους τομείς, ... -
Διερεύνηση χρήσης φασματοσκοπίας FTIR σε οινόμελο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-05)Το οινόμελο είναι ένα παραδοσιακό ποτό που προκύπτει από την αλκοολική ζύμωση μελιού με τη βοήθεια ζυμομυκήτων. Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα αλκοολούχα ποτά και η παρασκευή του περιλαμβάνει την προσθήκη θρεπτικών ...