Εμφάνιση απλής εγγραφής

Συγκριτική μελέτη για υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα

dc.contributor.advisorΛαμπροπούλου, Κυριακή
dc.contributor.advisorΚρίτση, Ευτυχία
dc.contributor.authorΔιαλυνά, Ιωάννα
dc.date.accessioned2023-05-11T09:59:45Z
dc.date.available2023-05-11T09:59:45Z
dc.date.issued2023-04-24
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/4330
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-4169
dc.description.abstractΣκοπός της εργασίας αυτής είναι η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σε διάφορες πτυχές των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των καταγραφών που σχετίζονται με την παρουσία υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα, τον τρόπο συσσώρευσης τους στην κάθε κατηγορία τροφίμου και των διαφόρων κινδύνων που ελλοχεύουν για την ανθρώπινη υγεία κατά την κατανάλωσή τους. Ως φυτοφάρμακα θεωρούμε όλα εκείνα τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται με σκοπό την καταπολέμηση των εχθρών ή των ασθενειών που μπορούν να προσβάλλουν τους φυτικούς οργανισμούς αλλά και τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Φαίνεται ότι, η αλόγιστη χρήση τους και η θυσία στο βωμό της παραγωγής έχει οδηγήσει στη δημιουργία υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων, τα οποία εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα επηρεάζοντας έτσι την ασφάλεια των τροφίμων και εν τέλη η κατανάλωση τους δημιουργεί προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων. Εξετάζονται τα τρόφιμα που εμφανίζουν ποσοστιαία τη μεγαλύτερη τιμή σε υπολείμματα φυτοφάρμακων τόσο εγχώρια όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το χρονικό διάστημα 2018 έως 2020 . Επίσης, συγκρίνονται οι κατηγορίες τροφίμων στις οποίες φαίνεται να υπάρχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων που υπερβαίνουν τα ανώτατα επιτρεπτά όρια και ως εκ τούτου τον προσδιορισμό του βαθμού που έχουν ξεπεραστεί τα όρια αυτά καθώς και τα είδη φυτοφαρμάκων που πουλήθηκαν και καταναλώθηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό. Ακολουθεί, η σύγκριση ανάμεσα στα έτη 2020-2021-2022 σχετικά με τη συχνότητα κοινοποιήσεων στο σύστημα RASFF την ύπαρξη υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και σύγκριση των βάσεων από τις οποίες προήλθαν αυτές οι κοινοποιήσεις, οι χώρες των κοινοποιήσεων αυτών και οι κατηγορίες τροφίμων που εμφανίστηκαν περισσότερο. Εξετάζονται οι περιπτώσεις που τα φυτοφάρμακα και άλλες ξένες ουσίες στα τρόφιμα και στο πόσιμο νερό μαζί με τοξικούς ρύπους στον αέρα αποτελούν άμεση απειλή για την ανθρώπινη υγεία, ενώ συσσωρεύονται σταδιακά στο περιβάλλον και στο ανθρώπινο σώμα, προκαλώντας ασθένειες πολύ μετά την πρώτη έκθεση. Αναφέρονται περιπτώσεις που η χρήση των φυτοφαρμάκων έγινε με σκοπό εκούσιας επιμόλυνσης των τροφίμων, αλλά και ακούσιας. Παρουσιάζονται τα επίπεδα στα οποία μπορούν τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων να βλάψουν τον ανθρώπινο οργανισμό και τις πιθανές επιπτώσεις τους στην υγεία. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν τις κυριότερες ομάδες τροφίμων στις οποίες εμφανίζονται πιο συχνά υπολείμματα φυτοφαρμάκων, με τα μυκητοκτόνα να καταγράφεται ως βασικό φυτοφάρμακο. Επιπλέον, η μόλυνση των οικοσυστημάτων, η βλάβη στην ανθρώπινη υγεία, η ασφάλεια των τροφίμων και η αναποτελεσματικότητα του MRL υποστηρίζουν την επείγουσα τροποποίηση των σημερινών γεωργικών προοπτικών.el
dc.format.extent108el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectΦυτοφάρμακαel
dc.subjectEFSAel
dc.subjectΒιοσυσσώρευσηel
dc.subjectΕπίπεδα δηλητηρίασηςel
dc.titleΣυγκριτική μελέτη για υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμαel
dc.title.alternativeComparative study of pesticide residues in foodel
dc.typeΜεταπτυχιακή διπλωματική εργασίαel
dc.contributor.committeeΤσιάκα, Θάλεια
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.contributor.masterΚαινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedThe aim of the current paper is to review the literature on various aspects of pesticide residues, including records related to the presence of pesticide residues in food. More specifically, how they accumulate in each food category, and the various risks to human health after their consumption. All those preparations that are used with the purpose of fighting enemies or diseases that can affect plant organisms as well as food of animal origin, are considered as pesticides. The reckless use of pesticides, in order to accommodate mass production, has led to the creation of pesticide residues, which intrude the food chain, affecting food safety and ultimately their consumption creates problems in individuals’ health. The foods with the highest percentage of pesticide residues, both domestically and at European level for the period 2018 to 2020, are being examined. In addition, comparisons are demonstrated between the categories of food in which there appear to be pesticide residues that exceed the maximum permissible limits, and therefore the determination of the extent to which these limits have been exceeded, as well as the types of pesticides that were sold and consumed to a greater extent. Thereinafter, a comparison between the years 2020-2021-2022 regarding the frequency of notifications to the RASFF system of the existence of pesticide residues is being demonstrated along with a comparison of the bases from which these notifications came, the countries of these notifications and the food categories that appeared the most. Furthermore, cases are examined where pesticides and other foreign substances in food and drinking water along with toxic pollutants in the air pose a direct threat to human health, while they gradually accumulate in the environment and in the human body, causing diseases even a long time after the first exposure. For instance, in some cases pesticides were used intentionally in order to contaminate food, however there are also cases in which they were used unintentionally. Moreover, the levels at which pesticide residues can harm the human body and their potential health effects are also presented. Accordingly, the results of the current study demonstrate that fruits and vegetables are the main food groups in which pesticide residues are most frequently found, with fungicides being recorded as the main pesticide. In addition, the contamination of ecosystems, the effects in individuals’ health, the food safety and the ineffectiveness of the MRL support the urgent modification of the current agricultural outlook.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές