Ανάπτυξη φυσικών καλλυντικών προϊόντων στοματικής υγιεινής
Development of natural oral hygiene cosmetic products
Keywords
Οδοντόκρεμα ; Φυσικά καλλυντικά ; Στοματική υγιεινή ; Οδοντική μικροβιακή πλάκα ; Περιοδοντική νόσος ; Σύνθεση φυσικής οδοντόκρεμαςAbstract
Η παρούσα ερευνητική διπλωματική εργασία έχει ως στόχο την μελέτη προϊόντων στοματικής υγιεινής, φυσικής προέλευσης. Γίνεται αναφορά στην στοματική κοιλότητα η οποία περιλαμβάνει την ανατομία και φυσιολογία του στόματος και των δοντιών, στις στοματικές παθήσεις που εμφανίζονται σε μεγάλη μερίδα πληθυσμού παγκοσμίως, στις ήδη υπάρχουσες κατηγορίες καλλυντικών σκευασμάτων που σχεδιάζονται για χρήση στη στοματική περιοχή καθώς και στις νέες τάσεις της αγοράς και εν συνεχεία στα φυσικά καλλυντικά προϊόντα, με επίκεντρο την πράσινη «φιλοσοφία» που αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο στη βιομηχανία των καλλυντικών.
Στο πειραματικό μέρος της διπλωματικής εργασίας ερευνήθηκε και αναπτύχθηκε τελικά μία οδοντόκρεμα με συστατικά φυσικής προέλευσης. Μελετήθηκαν η φυσικοχημική σταθερότητα, η μικροβιολογική σταθερότητα και τα κύρια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, όπως η υφή, το ιξώδες και η γεύση τα οποία αποτελούν κύριους παράγοντες για την επιλογή και αποδοχή αυτών των προϊόντων από τους καταναλωτές. Τέλος, μελετήθηκε η αποτελεσματικότητα διαφόρων φυσικών αντιμικροβιακών παραγόντων, όσον αφορά την προστασία από την μικροβιακή πλάκα, με χρήση in vitro μεθόδων και έγινε σύγκριση με μία συνθετική-«συμβατική» οδοντόκρεμα του εμπορίου, καθώς και με δείγμα placebo.
Abstract
This research thesis aims to study oral hygiene products of natural origin. Reference is made to the oral cavity which includes the anatomy & physiology of the mouth and teeth, the oral diseases that occur in a large part of the population worldwide, the existing categories of cosmetic formulations designed for use in the oral area as well as the new market trends and then to natural cosmetic products, focusing on the «green» philosophy that is increasingly developing in the cosmetic industry.
In the experimental part of the thesis, a toothpaste with ingredients of natural origin was investigated and finally developed. The physico-chemical stability, microbiological stability and the main organoleptic characteristics, such as texture, viscosity and taste, which are the main factors for the choice and acceptance of these products by consumers, were studied. Additionally, the efficacy of various natural antimicrobial agents, in terms of protection against microbial plaque, was studied using in vitro methods and compared with a synthetic-«conventional» commercial toothpaste and a placebo sample.