Διερεύνηση δυνατότητας της χρήσης FTIR φασματοσκοπίας σε οίνους από τη Λήμνο και την Κρήτη
Feasibility of using FTIR for the discrimination of wines from Lemnos and Crete
Abstract
Το μοσχάτο Αλεξανδρείας και το μοσχάτο Σπίνας είναι δυο αρωματικές μοσχάτες
ποικιλίες, οι οποίες συναντώνται σε νησιά της Ελλάδας, όπως είναι η Λήμνος και η
Κρήτη. Το μοσχάτο της Αλεξανδρείας μεταφέρθηκε πριν πενήντα χρόνια στην Λήμνο
και προσαρμόστηκε πλήρως στο περιβάλλον, το υπέδαφος και το κλίμα του νησιού,
όπου αύτη η ποικιλία δημιουργεί οίνους στην καλύτερη δυνατή έκφραση τους, με
κυρίαρχα τα αρώματα των λουλουδιών, είτε ξηρούς, είτε γλυκούς ήσυχους, αλλά και
σε συνδυασμό με την τοπική ποικιλία Λημνιο, όλοιτους προστατευόμενης ονομασίας
προέλευσης. Αντιθέτως το μοσχάτο Σπίνας στενός συγγενής του μοσχάτου Σάμου
καλλιεργείται σε πολύ μικρότερο βαθμό, δίνοντας όμως φρέσκους οίνους
αρωματικούς με οξύτητα που εκφράζουν πλήρως το terroir της Κρήτης. Ο βασικός
άξονας της συγκεκριμένης εργασίας επικεντρώνεται στην ανάλυση αυτών των δυο
ποικιλιών και την διερεύνηση της δυνατότητας διαχωρισμού των συστατικών των
δειγμάτων των οίνων που τέθηκαν προς ανάλυση, με τη βοήθεια της
φασματοσκοπίας υπερύθρου μετασχηματισμού Fourier (FT-IR), αλλά και μέσω της
της υγρής χρωματογραφίας υψηλής ανάλυσης HPLC. Οι δυο μέθοδοι επέτρεψαν την
αποτύπωση του συνολικού προφίλ και αποτυπώματος του οίνου και έδειξαν πως σε
συνδυασμό μπορούν να δώσουν ενδιαφέροντα αποτελέσματα με βαση την περιοχή
προέλευσης οίνου
Abstract
Muscat of Alexandria and Muscat of Spina are two aromatic Muscat varieties, which
are found on Greek islands, such as Limnos and Crete. The Muscat of Alexandria was
brought fifty years ago to Lemnos and fully adapted to the environment, the subsoil
and the climate of the island, this variety creates wines in their best possible
expression, with dominant aromas of flowers, either dry or sweet quiet, but and in
combination with the local variety lemnio, all of them protected designation of origin.
On the contrary, the Spinas Muscat, a close relative of the Samos Muscat, is cultivated
to a much lesser extent, but giving fresh aromatic wines with acidity that fully express
the terroir of Crete. The main axis of this work focuses on the analysis of these two
familiar ones and the investigation of the possibility of separating the components of
the wine samples submitted for analysis, with the help of Fourier transform infrared
spectroscopy (FT-IR), but also through liquid chromatography high resolution HPLC.
The two methods allowed the capture of the overall profile and the capture of the
wine and showed that in combination they can give interesting results with the region
of origin of the wine.