Εμφάνιση απλής εγγραφής

Σύγκριση διατροφικής αξίας μεταξύ light και συμβατικών προϊόντων τροφίμων

dc.contributor.advisorKanellou, Anastasia
dc.contributor.authorΠαπανικολάου, Δήμητρα
dc.date.accessioned2021-03-19T08:40:41Z
dc.date.issued2021-03
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/441
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-292
dc.description.abstractΣτις μέρες μας επικρατεί όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τη διατροφή τους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που προσπαθούν να υιοθετήσουν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μειώνοντας την πρόσληψη λιπαρών, σακχάρων ή αλατιού και προσπαθώντας να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες. Για το λόγο αυτό, αναζητούν καινοτόμα προϊόντα που να πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας και εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 έχει οδηγήσει τις βιομηχανίες τροφίμων να δημιουργήσουν προϊόντα σύμφωνα με αυτές τις ανάγκες. Τα προϊόντα αυτά παρουσιάζονται ως «light», «shape», «line», «fitness» ή «0%» έχουν γίνει πλέον μέρος της διατροφής. Οι βιομηχανίες τροφίμων καταβάλουν προσπάθειες ώστε τα προϊόντα αυτά να μην έχουν σημαντικές αποκλίσεις σε ότι αφορά τη γεύση και την υφή με τα αντίστοιχα συμβατικά τους. Συνήθως για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα χρησιμοποιούνε τεχνίτες ή φυσικές πρόσθετες ουσίες. Ωστόσο, λόγω της περεταίρω επεξεργασίας των προϊόντων αυτών αλλά και της χρήσης των προσθέτων, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν αρχίσει να τα αμφισβητούν ως προς την ποιότητα και την αξιοπιστία τους. Η αίσθηση ότι καταναλώνουμε φαγητά χωρίς θερμίδες, χωρίς λιπαρά, χωρίς ζάχαρη οδηγεί στη υπερκατανάλωση αυτών. Πιθανό αποτέλεσμα είναι η πρόκληση προβλημάτων υγείας εξίσου σοβαρών με αυτά που συνεπάγεται η κατανάλωση κάποιου συμβατικού προϊόντος. Είναι σημαντικό να αναλυθούν οι κύριες πτυχές αυτής της κατηγορίας τροφίμων δηλαδή η ποικιλία, η παραγωγή, η θρεπτική αξία, η ποιότητα και η τοξικότητα. Η παρούσα εργασία πραγματεύεται τη σύγκριση των συστατικών των light προϊόντων με τα συστατικά των αντίστοιχων συμβατικών. Αυτό θα μας οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα όσον αφορά την ποιότητα των light τροφίμων και αν τελικά είναι σωστό οι καταναλωτές να τα προτιμούν και να τα εντάσσουν στη διατροφή τους. Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί σε καταστήματα με τρόφιμα στην Αθήνα.el
dc.format.extent71el
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el*
dc.subjectLightel
dc.subjectΣυμβατικάel
dc.subjectΔιατροφήel
dc.subjectΘερμίδεςel
dc.titleΣύγκριση διατροφικής αξίας μεταξύ light και συμβατικών προϊόντων τροφίμωνel
dc.title.alternativeComparison of nutritional value between light and conventional food productsel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeLazou, Andriana
dc.contributor.committeeΜάργαρη, Δήμητρα
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedNowadays, there is a growing vigilance on people regarding food nutrition. There are many who try to adopt a healthy and balanced diet by reducing fats, sugars or salt intake and trying to consume fewer calories. For this reason, they are looking for innovative products that meet these requirements. This phenomenon, combined with the increasing rates of obesity and type 2 diabetes has led the food industry to create products that meet these needs. These products are presented as "light", "shape", "line", "fitness" or "0%" have now become a part of the diet. The food industries make great efforts to ensure that these products do not differ significantly in taste and texture from their counterparts. Hence, they usually use additives to achieve the desired result. But, due to the further processing and the usage of additives, which use is important for these types of products, there are many misgivings about their quality and reliability. The feeling that we consume foods without calories, without salt, sugar or fat leads to their overconsumption. The result is eventually the provocation of health problems just as serious as the consequences of consuming a conventional food. It is important to analyze the main aspects of this food category, namely the variety, the production, the nutritional value, the quality and the potential toxicity. The purpose of this paper is to compare the components of light food products with the components of the conventional ones. This is going to lead us in drawing useful conclusions regarding light food products. The research will be carried out in food stores in Athens.el
dcterms.embargoTerms12 monthsel
dcterms.embargoLiftDate2022-03-19T08:40:41Z


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές