Η ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας σε περιόδους κρίσης - Η περίπτωση της Ελλάδας και οι καλές πρακτικές της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας
The development of social entrepreneurship in times of crisis - The case of Greece and good practices of the European Region
Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Author
Γοργογιάννη, Αικατερίνη
Date
2023-06Advisor
Αμίτσης, ΓαβριήλAbstract
Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτυπώνει την ανάπτυξη της κοινωνικής Επιχειρηματικότητας σε περιόδους κρίσης δίνοντας έμφαση στην αναγνώριση καλών πρακτικών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας. Οι ρίζες της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας ξεκινούν από τα τέλη του 20 αι. με τη μορφή μιας αλληλέγγυας οικονομίας η οποία έχει μοναδικό σκοπό την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών. Βιβλιογραφικά μια καλή πρακτική δεν έχει ακόμη θεμελιωθεί παγκοσμίως ως προς τα κριτήρια που την οριοθετούν, μπορούμε όμως να πούμε πως υπάρχει μια άτυπη κοινή πορεία που τείνουν να ακολουθούν οι ειδικοί. Αναγνωρισμένοι διεθνείς φορείς όπως είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Διεθνής Οργάνωση για την Εργασία (ILO) και Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με σκοπό την προσέγγιση μιας ολοκληρωμένης καταγραφής καλών πρακτικών στον τομέα της κοινωνικής Επιχειρηματικότητας έχουν συντάξει συγκεκριμένες εκθέσεις των οποίων γίνεται ανάλυση στη παρούσα διπλωματική μέσω καταγραφής καλών πρακτικών για επιλεγμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας. Στο τέλος γίνεται συνδυασμός των αποτελεσμάτων και η ανάδειξη τους.
Abstract
This thesis reflects the development of social entrepreneurship in times of crisis, emphasizing on the recognition of good practices in the countries of the European Region. The roots of social entrepreneurship begin at the end of the 20th century. in the form of a solidarity economy whose sole purpose is the decent living of citizens. Bibliographically, a good practice has not yet been universally established in terms of the criteria that define it, but we can say that there is an informal common path that experts tend to follow.In order to approach a comprehensive record of good practices in the field of social entrepreneurship, recognized international bodies such as the European Commission, the International Labor Organization (ILO) and the Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) have drawn up specific reports which are analysed in the present thesis through the recording of good practices for selected states of the European Region. At the end, the results are combined and highlighted.