Αντιβιοτικά στο κρέας και στα κρεατοσκευάσματα
Antibiocts in meat and meat productus
Πτυχιακή εργασία
Author
Νασόπουλος, Σπυρίδων
Σκουρλής, Ευθύμιος
Date
2021-03-05Advisor
HOUHOULA, DIMITRAKeywords
Αντιβιοτικά ; ΚρέαςAbstract
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει σαν θέμα τα αντιβιοτικά στο κρέας και στα κρεατοσκευάσματα. Είναι γεγονός ότι η ανακάλυψη των αντιβιοτικών στις αρχές του 20ου αιώνα έδωσε στον άνθρωπο τη δυνατότητα να καταπολεμήσει λοιμώξεις που μέχρι εκείνη τη στιγμή απειλούσαν τη ζωή του. Η δράση των αντιβιοτικών στηρίζεται στην παρεμπόδιση κάποιας μεταβολικής οδού ή στην παρέμβασή τους σε κάποια ζωτικής σημασίας δομή του κυττάρου των μικροοργανισμών, όπως αναστέλλουν τη σύνθεση του κυτταρικού τοιχώματος, την πρωτεϊνική σύνθεση, τη σύνθεση των πυρηνικών οξέων τη λειτουργία της κυτταρικής μεμβράνης ή τη σύνθεση ορισμένων σημαντικών μεταβολιτών. Η χορήγηση αντιβιοτικών γρήγορα πέρασε και στην κτηνιατρική, όχι μόνο για θεραπεία, αλλά και για μεταφύλαξη, πρόληψη και ως παράγοντας αύξησης της αποδοτικότητας και της ανάπτυξης των ζώων, κυρίως όσων προορίζονταν για την παραγωγή κρέατος ή ζωϊκών προϊόντων. Πολύ σύντομα, όμως, η χρήση τους έγινε ανεξέλεγκτη και υπέρμετρη και άρχισαν να εμφανίζονται ανησυχίες, σχετικά με το αν τα κατάλοιπα αυτών των φαρμάκων μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία, όπως αλλεργίες ή πεπτικά προβλήματα. Το πιο σημαντικό πρόβλημα όμως είναι η ανάπτυξη βακτηρίων ανθεκτικά στα αντιβιοτικά φάρμακα, τα οποία κινούνται μεταξύ ανθρώπου- ζώων- περιβάλλοντος προς κάθε κατεύθυνση. Η ανάπτυξη της μικροβιακής ανθεκτικότητας μπορεί να απειλήσει τη δημόσια υγεία καθώς η αντιμετώπιση τους καθιστάται δύσκολη. Για τον περιορισμό της μικροβιακής ανθεκτικότητας απαιτείται παγκόσμια συντονισμένη προσπάθεια . Το νομοθετικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα αυστηρό και καλύπτει όλα τα στάδια παραγωγής, μεταφοράς και διάθεσης του κρέατος και των ζωϊκών προϊόντων. Ο έλεγχος καταλοίπων αντιβιοτικών στο κρέας και τα κρεατοσκευάσματα απασχολεί και την ερευνητική κοινότητα. Για τον προσδιορισμό καταλοίπων χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι ανίχνευσης, επιβεβαιωτικές και διαλογής.
Abstract
The present thesis is about antibiotics in meat and meat products. It is a fact that the discovery of antibiotics in the early 20th century enabled humans to fight infections that had been life-threatening. The action of antibiotics is based on the inhibition of a metabolic pathway or their intervention in some vital cell structure of microorganisms, such as inhibiting cell wall synthesis, protein synthesis, nucleic acid synthesis or cellular function important metabolites. The administration of antibiotics quickly spread to veterinary medicine, not only for treatment, but also for preservation, prevention and as a factor in increasing the efficiency and growth of animals, especially those intended for the production of meat or animal products. Soon, however, their use became uncontrollable and excessive, and concerns began to arise as to whether the residues of these drugs could cause health problems, such as allergies or digestive problems. The most important problem, however, is the development of antibiotic-resistant bacteria, which move between humans-animals-environment in every direction. The development of antimicrobial resistance is possible to threaten public health as it becomes difficult to fight. Reducing antimicrobial resistance requires a concerted global effort. The legal framework of the European Union and Greece is very strict and covers all stages of production, transport and disposal of meat and animal products. Control of antibiotic residues in meat and meat products is also of concern to the research community. Various methods of detection, confirmation and screening are used to determine residues.