Μελέτη αλληλεπίδρασης μικροοργανισμών με αντιοξειδωτικές ενώσεις
The interaction of microorganisms with antioxidants
Keywords
Αντιοξειδωτικές ουσίες ; Γαστρεντερικό σύστημαAbstract
Στους οργανισμούς υπάρχουν ορισμένες δραστικές ή ενεργές μορφές μορίων οι οποίες σχετίζονται με τα οξειδωτικά φαινόμενα που συντελούνται στον οργανισμό.
Οι ενεργές μορφές μορίων, αν βρεθούν σε υπερβολικές ποσότητες στον οργανισμό ξεκινούν να επιτίθενται σε μόρια του οργανισμού, τα οποία έχουν ζωτική σημασία.Έτσι μπορούν να επηρεάσουν το γενετικό υλικό του οργανισμού, αλλά και τα λιπίδια, τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες του οργανισμού προκαλώντας τροποποιήσεις ή κατακερματισμό των μορίων. Οι αντιοξειδωτικές ενώσεις είναι ουσίες που έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν ή να αναστέλλουν τις αντιδράσεις των ενεργών μορφών των μορίων με αποτέλεσμα να προστατεύουν τον οργανισμό από τις βλαβερές συνέπειες του οξειδωτικού στρες. Τα αντιοξειδωτικά που λαμβάνονται από τον άνθρωπο μέσω της διατροφής έχουν κυρίως φυτική προέλευση. Πρόκειται για φρούτα, λαχανικά, αρωματικά ή φαρμακευτικά φυτά και τα μπαχαρικά, τα οποία είναι πλούσια σε φαινολικές ενώσεις, βιταμίνες και καροτενοειδή. Τα αντιοξειδωτικά επιδρούν και στη σύνθεση και τη λειτουργία της γαστρεντερικής μικροχλωρίδας του ανθρώπου και έχει τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία του. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η διερεύνηση της αλληλεπίδρασης των μικροοργανισμών του εντέρου και του στομάχου με τις αντιοξειδωτικές ουσίες που ο άνθρωπος μπορεί να λάβει μέσω της διατροφής του. Το θέμα προσεγγίζεται τόσο θεωρητικά όσο και πειραματικά. Θεωρητικά συλλέγονται επιστημονικά στοιχεία που θεμελιώνουν και εξηγούν τη σχέση μεταξύ μικροοργανισμών και αντιοξειδωτικών στο γαστρεντερικό ανθρώπινο σύστημα και πειραματικά γίνεται μία προσπάθεια δημιουργίας μιας προσομοίωσης ενός γαστρεντερικού συστήματος με δείγματα κοπράνων από εθελοντές και την αλληλεπίδραση του με τα αντιοξειδωτικά μετά από την προσθήκη σπόρων ροδιού.
Abstract
In organisms there are certain active or active forms of molecules that are related to the oxidative processes that take place in the organism.
The active forms of molecules, if found in excessive amounts in the body, start attacking molecules in the body that are of vital importance. Thus they can affect the genetic material of the body, but also the body's lipids, proteins and carbohydrates, causing modifications or fragmentation of the molecules. Antioxidant compounds are substances that have the ability to neutralise or inhibit the reactions of the active forms of molecules, thus protecting the body from the harmful effects of oxidative stress. The antioxidants obtained by humans through the diet are mainly of plant origin. These are fruits, vegetables, aromatic or medicinal plants and spices, which are rich in phenolic compounds, vitamins and carotenoids. Antioxidants also affect the composition and function of the human gastrointestinal microflora and have both short-term and long-term effects on human health. The aim of this thesis is to investigate the interaction of the microorganisms of the gut and stomach with the antioxidants that humans can obtain through their diet. Theoretically, scientific data are collected to establish and explain the relationship between microorganisms and antioxidants in the human gastrointestinal system and experimentally, an attempt is made to create a simulation of a gastrointestinal system, with fecal samples from volunteers,and its interaction with antioxidants after the addition of pomegranate seeds.