Ο ρόλος της σακχαροπεριεκτικότητας και του σιδήρου στην αλληλεπίδραση μεταξύ των ζυμών Saccharomyces cerevisiae και Metschnikowia pulcherrima στην αλκοολική ζύμωση
The role of sugar and iron contents in the interaction between Saccharomyces cerevisiae and Metschnikowia pulcherrima during alcoholic fermentation
Λέξεις-κλειδιά
Saccharomyces cerevisiae ; Metschnikowia pulcherrima ; Αλκοολική ζύμωση ; Σίδηρος ; Σακχαροπεριεκτικότητα ; Μονοκαλλιέργεια ; Συγκαλλιέργεια ; Ζύμες ; ΟινοποίησηΠερίληψη
O οίνος είναι το προϊόν αλκοολικής ζύμωσης του γλεύκους, όπου συμμετέχουν
πολλοί μικροοργανισμοί, με σημαντικότερη τη δράση του Saccharomyces cerevisiae
που συνήθως κατευθύνει και ολοκληρώνει τη διαδικασία. Παράλληλα, άλλοι
πληθυσμοί άγριων ζυμών, γνωστών ως μη-Saccharomyces, συμμετέχουν κυρίως στα
αρχικά στάδια και αλληλεπιδρούν τόσο μεταξύ τους όσο και με το είδος
Saccharomyces cerevisiae. Ενώ η δράση κάθε είδους ξεχωριστά έχει διερευνηθεί σε
μεγάλο βαθμό κατά την οινοποίηση, πολύ λίγα είναι γνωστά για τις τυχόν
αλληλεπιδράσεις μεταξύ των διαφορετικών ειδών. Σε αυτή την εργασία μελετήθηκε η
αλληλεπίδραση μεταξύ δύο σημαντικών ζυμών οινοποίησης, του Saccharomyces
serevisiae και του Metschnikowia pulcherrima, κάτω από την επίδραση διαφόρων
θρεπτικών υποστρωμάτων. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας έδειξαν πως σε σε
συγκαλλιέργεια S. cerevisiae/M. pulcherrima σε υπόστρωμα συνθετικού γλεύκους με
200 g/L σάκχαρα το S.cerevisiae είχε καλύτερες επιδόσεις της τάξης 0,5 log cfu/ml σε
σχέση με το M. pulcherrima. Καθώς μειώνονταν τα σάκχαρα στα 100 g/L ο
πληθυσμός S. cerevisiae σημείωσε πτώση μέχρι και 1 log cfu/ml ενώ η M.
pulcherrima σημείωσε αύξηση πληθυσμού κατά 0,5 log cfu/ml και ξεπέρασε στα 20
g/L σακχάρων τους πληθυσμούς της S. cerevisiae. Στο υπόστρωμα YPD η M.
pulcherrima φάνηκε να επηρεάζει την ανάπτυξη του S. cerevisiae, η οποία εμφάνισε
σημαντική πτώση κατά 3 log cfu/ml. Όταν προσθέσαμε ποσότητα σιδήρου 10 mg/L
στο YPD η πτώση αυτή περιορίστηκε σε 2 log cfu/ml. Κατά τη συγκαλλιέργεια των
δυο ζυμών σε συνθετικό γλεύκος με 400 mg/L YAN η M. pulcherrima έδειξε πως
επωφελείται και σημείωσε αύξηση του πληθυσμού της κατά 0,5 log cfu/ml φτάνοντας
έτσι τους πληθυσμούς της S. cerevisiae. Ωστόσο όταν η τιμή αζώτου έφτασε τα 800-
1200 mg/L YAN η ανάπτυξη της M. pulcherrima περιορίστηκε σε σχέση με τα 400
mg/L YAN από εκείνη της S. cerevisiae. Ακόμη όταν αντικαταστήθηκε η μορφή του
αζώτου YAN με αυτή των 20 g/L πεπτόνης παρατηρήθηκε πτώση του πληθυσμού του
S. cerevisiae κατά 1,2 log cfu/ml ενώ η M. pulcherrima έμεινε ανεπηρέαστη.
Συνοψίζοντας η μελέτη έδειξε πως και οι δύο μικροοργανισμοί εκμεταλλεύονται το
σίδηρο και το άζωτο, όταν βρίσκονται σε περίσσεια στο υπόστρωμα. Όμως
αποδείχθηκε πως η μορφή του αζώτου συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ανάπτυξη
του S. cerevisiae. Τέλος τα σάκχαρα επιδρούν σημαντικά στην ανάπτυξη της M.
pulcherrima ενώ δεν επηρεάζουν τον S. cerevisiae. Τα αποτελέσματα αυτά μπορούν
να αποτελέσουν βάση για εκτενέστερη διερεύνηση της σχέσης των δυο
μικροοργανισμών, όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και με άλλα είδη ζυμών σε
διαφορετικά υποστρώματα.
Περίληψη
Wine is the product of alcoholic fermentation of must, where many microorganisms
participate, with the most important being the action of Saccharomyces cerevisiae
which usually directs and completes the process. At the same time, other wild yeast
populations, known as non-Saccharomyces, participate mainly in the initial stages and
interact both with each other and with the Saccharomyces cerevisiae species. While
the action of each individual species has been largely investigated in winemaking,
very little is known about any interactions between the different species. In this work
the interaction between two important winemaking yeasts, Saccharomyces serevisiae
and Metschnikowia pulcherrima, under the influence of different nutrient substrates
was studied. The results of this research showed that in co-culture S. cerevisiae/M.
pulcherrima on synthetic wort substrate with 200 g/L sugars S.cerevisiae performed
better by 0.5 log cfu/ml than M. pulcherrima. As sugars were reduced to 100 g/L the
S. cerevisiae population dropped by up to 1 log cfu/ml while M. pulcherrima showed
a population increase of 0.5 log cfu/ml and at 20 g/L sugars exceeded the populations
of S. cerevisiae. On YPD medium M. pulcherrima appeared to affect the growth of S.
cerevisiae, which showed a significant drop of 3 log cfu/ml. When we added 10 mg/L
iron to YPD this drop was limited to 2 log cfu/ml. During the co-cultivation of the
two yeasts in synthetic wort with 400 mg/L YAN, M. pulcherrima showed that it
benefits and recorded an increase in its population by 0.5 log cfu/ml, thus reaching the
populations of S. cerevisiae. However, when the nitrogen value reached 800-1200
mg/L YAN the growth of M. pulcherrima was limited compared to 400 mg/L YAN
than that of S. cerevisiae. Furthermore when the nitrogen form of YAN was replaced
by that of 20 g/L peptone a drop in the population of S. cerevisiae by 1.2 log cfu/ml
was observed while M. pulcherrima remained unaffected. In summary, the study
showed that both microorganisms take advantage of iron and nitrogen, when they are
in excess in the substrate. But it turned out that the form of nitrogen is largely related
to the growth of S. cerevisiae. Finally, sugars significantly affect the growth of M.
pulcherrima while they do not affect S. cerevisiae. These results can form the basis
for a more extensive investigation of the relationship between the two
microorganisms, not only with each other but also with other types of yeasts in
different substrates.