Λειτουργικά τρόφιμα, βιοδραστικές ουσίες, φαρμακευτική και αντιοξειδωτική δράση του origanum dictamnus
Functional foods, bioactive compounds, pharmaceutical and antioxidant activity of origanum dictamnus
Λέξεις-κλειδιά
Λειτουργικά τρόφιμα ; Τροφοφάρμακα ; Φυτοχημικά ; Origanum dictamnusΠερίληψη
Το ενδιαφέρον των καταναλωτών έχει στραφεί τα τελευταία χρόνια στα φυσικά τρόφιμα λόγω των ευεργετικών συστατικών που περιλαμβάνουν για την υγεία. Τα λειτουργικά τρόφιμα περιέχουν οτιδήποτε από φυσικά τρόφιμα, σε ποσότητες τέτοιες ώστε τα λειτουργικά συστατικά που περιέχουν να έχουν όφελος προς την υγεία και να προλαμβάνουν διάφορους τύπους ασθενειών. Τα φυτοχημικά αποτελούν μεγάλη ομάδα βιοδραστικών συστατικών και προέρχονται από τα φυτά. Χρησιμοποιούνται και ως συστατικά στον σχεδιασμό των λειτουργικών τροφίμων και των τροφοφαρμάκων λόγω των ευεργετικών δράσεων τους. Μία από αυτές είναι και η αντιοξειδωτική δράση τους. Το βότανο Origanum Dictamnus ή αλλιώς Δίκταμο που προέρχεται ως αυτοφυές από την Κρήτη, έχει μελετηθεί ευρέως για τις αντιοξειδωτικές, φαρμακευτικές αλλά και αντιμικροβιακές του δράσεις λόγω των φυτοχημικών που περιέχει. Στο εργαστήριο μελετήθηκε η αντιοξειδωτική δράση καλλιεργήσιμου φυτού Origanum Dictamnus με χρήση φασματοφωτομέτρου, έναντι ελευθέρων ριζών διαλύματος DPPH.
Περίληψη
Consumer interest in natural foods has increased in the latest years because to the beneficial ingredients tha they contain.
Functional foods can contain any substance of natural foods, in quantities that allow their active ingredients to benefit human health and prevent disease. Phytochemicals are a group of bioactive compounds that are derived from plants. They are used as components in functional foods and nutraceuticals due to their beneficial effects. Of these effects is their antioxidant potency. The herb Origanum Dictamnus or dittany that is endemic of Crete, has been studied extensively for its antioxidant, pharmaceutical and antimicrobial abilities due to the phytochemicals that it contains. In our laboratory the antioxidant action of cultivated Origanum Dictamnus was studied for its ability to scavenge DPPH free radicals using a phasmatophotometer.