Εκτίμηση απωλειών παραγωγής από ασθένειες του ξύλου της αμπέλου και διερεύνηση των παθογόνων αιτιών στις ποικιλίες Μανδηλαριά, Grenache Rouge και Syrah στην περιοχή του Κορωπίου
Estimation of yield losses caused by grapevine trunk diseases and investigation of their causes in cultivars Mandilaria, Grenache Rouge and Syrah at the area of Koropi
Λέξεις-κλειδιά
Αμπέλι ; Ασθένειες του ξύλου ; Μύκητες ; Ελλάδα ; Κορωπί ; Αττικός αμπελώνας ; Grenache Rouge ; Syrah ; ΜανδηλαριάΠερίληψη
Οι ασθένειες του ξύλου δημιουργούν εδώ και αρκετά χρόνια προβλήματα στους αμπελώνες σε ολόκληρο τον αμπελοοινικό κόσμο. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Ελλάδα. Στην παρούσα μελέτη αξιολογήθηκε η κατάσταση του Αττικού αμπελώνα και ειδικότερα στο Κορωπί Αττικής όσον αφορά στην εμφάνιση ασθενειών του ξύλου της αμπέλου. Μελετήθηκαν οι ποικιλίες: Syrah, Grenache Rouge και Μανδηλαριά. Αξιολογήθηκε η εμφάνιση και η ένταση των ασθενειών του ξύλου με τη χρήση σχετικής κλίμακας που βασίζεται στην εμφάνιση του χαρακτηριστικού συμπτώματος της ίσκας της αμπέλου δηλαδή των «λωρίδων τίγρη». Επιπλέον, κατά την διάρκεια του τρύγου αξιολογήθηκε η μείωση της παραγωγής κάθε ποικιλίας σε σχέση με την ένταση της ασθένειας. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες ξύλου από μολυσμένα φυτά για να πραγματοποιηθούν απομονώσεις μικροοργανισμών. Μετά την απομόνωση στο εργαστήριο η ταυτοποίηση έγινε με βάση τα μορφολογικά μακροσκοπικά και
μικροσκοπικά χαρακτηριστικά των μυκήτων.
Περίληψη
Grapevine trunk diseases have been causing problems in the vineyards throughout the wine-growing world for several years. The situation is similar in Greece. In the present study, the situation was evaluated for the Attic vineyard and in particular in Koropi Attica regarding the occurrence of grapevine trunk diseases. The cultivars studied were: Syrah, Grenache Rouge and Mandilaria. The occurrence and intensity of grapevine trunk diseases was evaluated using scale based on the appearance of the characteristic symptom of vine esca, i.e. “tiger-stripes”. In addition, during the harvest, the reduction in production of each cultivar was evaluated in relation to the intensity of the disease. At the same time, wood samples were taken from infected plants to isolate microorganisms. After isolation in the laboratory, the identification was made based on the morphological macroscopic and microscopic characteristics of the fungi.