Εμφάνιση απλής εγγραφής

Συγκριτική μελέτη βρώσιμων φυτικών ελαίων διασποράς με αέρια χρωματογραφία

dc.contributor.advisorΣτρατή, Ειρήνη
dc.contributor.authorΠαπακωστοπούλου, Ευαγγελία
dc.date.accessioned2023-07-27T07:35:39Z
dc.date.available2023-07-27T07:35:39Z
dc.date.issued2023-07-10
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/4877
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-4715
dc.description.abstractΤα φυτικά έλαια αποτελούν ένα αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης ανθρώπινης διατροφής και η αναζήτηση για περισσότερες φυτικές πηγές τροφίμων που δίνουν ενέργεια, είναι διαρκής και αυξανόμενη. Τέτοια έλαια φέρουν ουσίες αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές, απαραίτητα λιπαρά οξέα και βιταμίνες. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία, επιλέχθηκαν βρώσιμα φυτικά έλαια διασποράς τα οποία προέρχονται από χλωρούς καρπούς ή κουκούτσια και σπόρια. Τα έλαια αυτά είναι 26 στο σύνολό τους και αφορούν τα: έλαιο αβοκάντο, αμυγδαλέλαιο, έλαιο καρύδας, έλαιο σπόρων μαύρου κύμινου, λινέλαιο, σησαμέλαιο, καρυδέλαιο, βερικοκέλαιο, φουντουκέλαιο, έλαιο σπόρων chia, σογιέλαιο, έλαιο κουκουναριού, έλαιο κόκκων καφέ, κολοκυθέλαιο, σιναπέλαιο, δαμασκηνέλαιο, έλαιο από γαϊδουράγκαθο, έλαιο κουκουτσιών σταφυλιού, έλαιο παπαρουνόσπορου, έλαιο ιπποφαούς, έλαιο καρότου, κραμβέλαιο, έλαιο macadamia, φυστικέλαιο, έλαιο ροδιού, έλαιο από νυχτολούλουδο. Τα προαναφερθέντα έλαια, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή παγκοσμίως για την εφαρμογή τους στη φαρμακευτική, στην αισθητική και στην ομοιοπαθητική. Η πειραματική μελέτη που αναλύεται στη συνέχεια, έχει ως σκοπό την συγκέντρωση στοιχείων και πληροφοριών για το περιεχόμενο των λιπαρών οξέων αυτών των ελαίων, που θα ωθήσουν την μεταξύ τους σύγκριση και την εξαγωγή πορισμάτων. Οι μεθυλεστέρες λιπαρών οξέων των συνολικών λιπιδίων 26 βρώσιμων φυτικών ελαίων διασποράς αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας έναν αέριο χρωματογράφο Agilent 6890 Series σε συνδυασμό με έναν ανιχνευτή ιονισμού φλόγας (FID). Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε ότι το φουντουκέλαιο παρουσίασε το υψηλότερο ποσοστό ελαϊκού οξέος, ακολουθούμενο από το αμυγδαλέλαιο, το έλαιο δαμάσκηνου και τέλος εκείνο του ροδιού. Το υψηλότερο ποσοστό λινελαϊκού οξέος παρατηρήθηκε στο έλαιο νυχτολούλουδου, ακολουθούμενο από το έλαιο από κουκουνάρι και το καρυδέλαιο, ενώ το έλαιο από σπόρους chia, ακολουθούμενο από το λινέλαιο, το καρύδι και το λάδι canola, περιείχε σημαντικές ποσότητες λινολενικού οξέοςel
dc.format.extent60el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/*
dc.subjectΒρώσιμα φυτικά έλαιαel
dc.subjectΈλαια διασποράςel
dc.subjectΑέρια χρωματογραφίαel
dc.subjectΨυχρή έκθλιψηel
dc.subjectΛιπαρά οξέαel
dc.titleΣυγκριτική μελέτη βρώσιμων φυτικών ελαίων διασποράς με αέρια χρωματογραφίαel
dc.title.alternativeComparative study of edible fixed (carrier) plant oils by gas chromatographyel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΣινάνογλου, Βασιλεία
dc.contributor.committeeΤσιάκα, Θάλεια
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedVegetable oils are an integral part of the modern human diet, and the search for more plant-based sources of energy-giving foods is ongoing and growing. Such oils carry antioxidants, antibacterial substances, essential fatty acids and vitamins. In this thesis, edible oils of superior quality were selected which either come from whole fruits and vegetables or seeds and kernels. These oils are 26 in total and include: avocado oil, almond oil, coconut oil, black cumin seed oil, linseed oil, sesame oil, walnut oil, apricot kernel oil, hazelnut oil, chia seed oil, soybean oil, pine nut oil, coffee bean oil, pumpkin seed oil, mustard seed oil, plum kernel oil, milk thistle oil, grape seed oil, poppy seed oil, sea buckthorn oil, carrot oil, canola oil, macadamia oil, peanut oil, pomegranate oil, evening primrose oil. The aforementioned oils are particularly popular worldwide for their application in medicine, cosmetics, and alternative medicine. The experimental study that is analyzed next, aims to gather data and information about the fatty acid content of these oils, which will encourage the comparison between them and the drawing of conclusions. Fatty acid methyl esters of the total lipids of 26 edible fixed oils were analyzed using an Agilent 6890 Series gas chromatograph paired with a flame ionization detector (FID). Through the results, it is typically found that hazelnut oil presented the highest percentage of oleic acid, followed by almond oil, plum oil and finally that of pomegranate. The highest percentage of linoleic acid was observed in evening primrose oil, followed by pine nut oil and walnut oil, while chia seed oil, followed by linseed oil, walnut and canola oil, contained significant amounts of linolenic acid.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές