Η εφαρμογή ανάλυσης Fourier και Procrustes για τον χαρακτηρισμό της μορφολογίας ελάσματος γηγενών ποικιλιών της αμπέλου δ,ε,ζ σε αντιδιαστολή με την κλασική αμπελογραφική περιγραφή και την αμπελομετρία
The application of Fourier and Procrustes analysis for the characterization of the lamellar morphology of indigenous grape varieties d,e,z in contrast to the classic viticultural description and ampelometry
Keywords
Ταυτοποίηση γηγενών ποικιλιών ; Procrusters ; FourierAbstract
Η γνώση του αντικειμένου ασχολίας των αμπελουργών και εν συνέχεια παραγώγων
προϊόντων από το σταφύλι, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη σωστή παραγωγή ποσοτικά
και ποιοτικά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την καλλιέργεια της σωστής ποικιλίας αμπέλου,
με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της, εφόσον προηγηθεί η ταυτοποίηση των ποικιλιών.
Η ταυτοποίηση των ποικιλιών μπορεί να γίνει με διάφορες τεχνικές, όπως κατηγοριοποίηση
βάση σχήματος, σχεδιασμός νευρώνων, μέτρηση τσαμπιού ή ράγας κ.ο.κ. Μία από τις
τεχνικές αυτές εφαρμόσαμε και εμείς, η οποία αποτελείται από την τοποθέτηση ορόσημων
στο κάτω μέρος του φύλλου, όπου βρίσκοντα οι νευρώνες. Σε αυτήν την εργασία εξηγείται η
μέθοδος ταυτοποίησης γηγενών ποικιλιών, με την δειγματοληψεία φύλλων από εννέα
ποικιλίες (Αθήρι, Ντεμπίνα, Κορινθιακή Λευκή, Μαλαμέζια, Πετρογούμαστος, Σαββατιανό,
Σούρλα, Βλαχονικολής και Βρούσσα) από το αμπέλι του Ινστιτούτου Αμπέλου στην
Λυκόβρυση, από ολόκληρους βλαστούς, έτσι ώστε να γίνει επεξεργασία στον ηλεκτρονικό
υπολογιστή μέσω φωτογραφιών που λήφθηκαν με φωτογραφική μηχανή υψηλής ευκρίνειας
και σκάνερ. Μέσω του προγράμματος ImageJ (εφαρμογή της Sony κάμερας που
χρησιμοποιήσαμε για τη λήψη των φωτογραφιών) λαμβάνουμε τα καθορισμένα ορόσημα
στους νευρώνες των φύλλων, έπειτα, εφαρμόζουμε τις αναλύσεις Procrusters (προκρούστη)
για να δούμε αν θα μπορέσουμε να ταυτοποιήσουμε τις ποικιλίες σε ικανοποιητικό ποσοστό.
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων μας δείξανε ότι η ανάλυση των φύλλων αποτελεί μια
μέθοδο που μπορεί να αποδόσει αποτελέσματα, αλλά έχει περιορισμούς και ευκολία
σφαλμάτων.
Abstract
The knowledge of the subject of occupation for the grape growers and subsequently grape
producers for the products from the grape is an important factor for the right quantitative and
qualitative production. This can be achieved by cultivating the right grape variety, with its
specific characteristics, while the varieties are identified first.
There are a lot of identification methods of the grape varieties, such as categorization based
on shape, neurons design, bunch or berry measurement, etc. This paper explains the method
of identifying grape varieties, by sampling leaves from nine native varieties (Athiri, Debina,
White Corinthiaki, Malamezia, Petrogoumastos, Savvatiano, Sourla, Vlahonikolis and
Vroussa) from the Vine Institute in Lykovrysi, from whole shoots, so that it is processed on
the computer through high-definition camera photographs and scanner.
Through the ImageJ program (application of the camera that we used to capture the
photographs) we receive the standard landmarks on the neurons of the leaves. Afterward, we
apply the Procrusters to be able to compare the varieties and finally see if we will be able to
identify the varieties in a high percentage.
The final results showed that this leaf analysis that we used, is a method that can give us good
results, but it can have limitations and ease of mistakes.