Επεξεργασία των παραπροϊόντων απόσταξης αρωματικών φυτών για εφαρμογή τους στη συντήρηση τροφίμων
Treatment of aromatic plant distillation by-products for application in food preservation
Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Author
Καλτσά, Αιμιλία Μαρία
Date
2023-07-19Advisor
Giannakourou, MariaKeywords
Διατηρησιμότητα ; Pleurotus ostreatus ; Ωσμωτική αφυδάτωση ; Origanum vulgare ; Lavandula angustifolia ; Rosa damascenaAbstract
Η παρούσα εργασία παρουσιάζει μια εκτενή μελέτη των χαρακτηριστικών και της δυνατότητας εφαρμογής των παραπροϊόντων απόσταξης των αρωματικών φυτών: λεβάντα (Lavandula angustifolia), τριαντάφυλλο (Rosa damascena) και ρίγανη (Origanum vulgare) με έμφαση στην αξιοποίηση αυτών σε στη βιομηχανία των τροφίμων. Συγκεκριμένα, η πειραματική εργασία χωρίστηκε σε 2 μέρη. Στο πρώτο μέρος, έγινε χαρακτηρισμός των στερεών και υγρών παραπροϊόντων των αρωματικών φυτών με την χρήση των μεθόδων ανάλυσης Folin-Ciocalteu, FRAP και ABTS. Το δεύτερο μέρος χωρίστηκε επίσης σε 2 φάσεις. Στη πρώτη φάση, έγινε ενδεικτική εφαρμογή των υγρών παραπροϊόντων του αρωματικού φυτού, που σημείωσε τα βέλτιστα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά, σε baby Pleurotus μανιτάρια, με δεδομένη την αυξανόμενη ζήτηση του συγκεκριμένου προϊόντος, χρησιμοποιώντας ως τρόπο επεξεργασίας την ωσμωτική αφυδάτωση. Τέλος, στη δεύτερη φάση, έγινε ενδεικτικός έλεγχος της διατηρησιμότητας των μανιταριών υπό ψύξη ελέγχοντας καθ' όλη την διάρκεια της συντήρησης τις παραμέτρους του χρώματος και της υφής.
Abstract
This paper presents an extensive study of the characteristics and potential application of the by-products of the distillation of the aromatic plants: lavender (Lavandula angustifolia), rose (Rosa damascena) and oregano (Origanum vulgare) with emphasis on their utilization in the food industry. In particular, the experimental work was divided into 2 parts. In the first part, the solid and liquid by-products of aromatic plants were characterized using the Folin-Ciocalteu, FRAP and ABTS analysis methods. The second part was also divided into 2 phases. In the first phase, an indicative application of the liquid by-products of the aromatic plant, which scored the best physicochemical characteristics, was carried out on baby Pleurotus mushrooms, given the increasing demand of this product, using osmotic dehydration as a treatment method. Finally, in the second phase, an indicative check of the shelf life of the mushrooms under refrigeration was carried out by controlling the colour and texture parameters throughout the preservation period.