Κατανάλωση λειτουργικών, ζωικών και επεξεργασμένων τροφίμων και συμπληρωμάτων διατροφής και ψυχική υγεία παιδιών, εφήβων και νεαρών ενηλίκων. Βιβλιογραφική ανασκόπηση
Consumption of functional, animal and processed foods and dietary supplements and mental health of children, adolescents and young adults. Review
Keywords
Λειτουργικά τρόφιμα ; Ζωικά τρόφιμα ; Επεξεργασμένα τρόφιμα ; Κατάθλιψη ; Άγχος ; Υπερκινητικότητα ; Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ; ΔΕΠΥ ; Functional foods ; Processed foods ; Animal products ; Depression ; Anxiety ; ADHD ; Attention deficit hyperactivity disorderAbstract
Εισαγωγή: Πληθώρα στοιχείων συσχετίζουν την υγιεινή διατροφή με τη βέλτιστη σωματική και ψυχική υγεία. Έρευνες δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συσχετίζεται με μειωμένη συχνότητα ψυχικών διαταραχών. Οι ψυχικές διαταραχές έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη συναισθηματική ευεξία, στην παραγωγικότητα και στο κόστος υγειονομικής περίθαλψης.
Σκοπός: Η διερεύνηση της συσχέτισης μεταξύ της κατανάλωσης λειτουργικών, ζωικών και επεξεργασμένων τροφίμων και συμπληρωμάτων διατροφής και προβλημάτων ψυχικής υγείας σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες.
Υλικό και Μέθοδος: Η αναζήτηση στην παρούσα βιβλιογραφική ανασκόπηση έγινε στις βάσεις δεδομένων PubMed/Medline, PsycInfo, Scopus, Cochrane Library και στο Google Scholar από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο 2023. Ο αριθμός των ερευνών που συμπεριλήφθηκαν ήταν 40 και η περίοδος υλοποίησής τους ήταν από 2005 έως 2022.
Αποτελέσματα: Τα λειτουργικά τρόφιμα συσχετίζονται ασθενώς αρνητικά με την εμφάνιση κατάθλιψης, αγχωδών διαταραχών και διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να δρουν προστατευτικά. Αντίθετα, η κατανάλωση ζωικών και επεξεργασμένων τροφίμων, ειδικά των υπερ- επεξεργασμένων συσχετίζονται ισχυρά θετικά με προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, και νευροαναπτυξιακών διαταραχών, όπως η ΔΕΠΥ. Η κατάθλιψη συσχετίζεται σημαντικά θετικά με τον αυξημένο δείκτη μάζας σώματος. Ευεργετική επίδραση έχουν η πρόσληψη φυτικών ινών, βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και η λήψη συμπληρωμάτων ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων. Η λήψη συμπληρωμάτων ω-3 λιπαρών οξέων, σιδήρου, μαγνησίου και βιταμίνης D βρέθηκε ότι έχει ευεργετική επίδραση στη ΔΕΠΥ. Το υψηλό αντιληπτό άγχος μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις διατροφικές επιλογές και στην τήρηση διατροφικών συστάσεων.
Συμπεράσματα: Η ενθάρρυνση της υιοθέτησης υγιεινής διατροφής μπορεί να συμβάλει στην βέλτιστη ψυχική υγεία των παιδιών και των νέων.
Abstract
Introduction: An abudance of evidence correlates healthy eating with optimal physical and mental health. Research shows that increased fruit and vegetable consumption is associated with a reduced incidence of mental disorders. Mental disorders have a serious impact on emotional well-being, productivity and health care costs.
Aim: The investigation of the association between the consumption of functional, animal and processed foods and dietary supplements and mental health problems in children, adolescents and young adults.
Materials and Method: PubMed/Medline, PsycInfo, Scopus, Cochrane Library and Google Scholar databases were searched from March to July 2023 for the period 2005 to 2022. A total of 40 studies were analysed in this literature review.
Results: Functional foods are weakly negatively associated with the occurrence of depression, anxiety disorders, and attention deficit hyperactivity disorder, and in some cases may be protective. In contrast, consumption of animal and processed foods, especially ultra- processed ones, are strongly positively associated with mental health problems, such as depression and anxiety, and neurodevelopmental disorders, such as ADHD. Depression is significantly positively associated with increased body mass index. The intake of plant fibers, vitamins, minerals and the intake of ω-3 and ω-6 fatty acid supplements have a beneficial effect. Supplementation of omega-3 fatty acids, iron, magnesium, and vitamin D has been found to have a beneficial effect on ADHD. High perceived stress can have negative effects on dietary choices and adherence to dietary recommendations.
Conclusions: Encouraging the adoption of a healthy diet can contribute to the optimal mental health of children and young people.