Εμφάνιση απλής εγγραφής

Παρασκευή χαρουπόμελου και μελέτη βιοδραστικότητας

dc.contributor.advisorBatrinou, Anthimia
dc.contributor.authorΚώνστα, Ινώ-Ανελίζα
dc.date.accessioned2023-10-17T08:32:29Z
dc.date.available2023-10-17T08:32:29Z
dc.date.issued2023-09-26
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/5338
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-5175
dc.description.abstractΤα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των επιστημόνων τροφίμων έχει στραφεί στη μελέτη των φυσικών αντιοξειδωτικών και τις πηγές προέλευσής τους, με σκοπό την αντικατάσταση των συνθετικών αντιοξειδωτικών. Μία πηγή πλούσια σε αντιοξειδωτικά και με μεγάλη ιστορία στον ελλαδικό χώρο είναι ο καρπός του χαρουπιού. Το χαρούπι έχει μια μοναδική σύσταση και έχει θρέψει πολλούς μεσογειακούς πληθυσμούς σε εποχές πολέμου, σώζοντάς τους από την πείνα. Η εκχύλιση του καρπού σε νερό και στη συνέχεια συμπύκνωση του μείγματος, οδηγεί σε ένα παχύρευστο υγρό με γλυκιά γεύση που ονομάζεται χαρουπόμελο. Η ευχάριστη γλυκιά του γεύση το καθιστά ένα υγιεινό υποκατάστατο της ζάχαρης κατάλληλο για χρήση σε πληθώρα τροφίμων. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η δημιουργία ενός καινοτόμου αλκοολούχου ροφήματος με χαρουπόμελο και η μελέτη της βιοδραστικότητάς του. Η παρασκευή του χαρουπόμελου έγινε στο εργαστήριο με χαρούπια από τον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και το ρόφημα που παρασκευάστηκε είναι μπύρα τύπου Stout (Control stout beer 6% vol.), που με προσθήκη χαρουπόμελου αναβαθμίστηκε σε Imperial stout (Imperial stout carob beer 8% και 10% vol.). Η μελέτη της βιοδραστικότητας των δειγμάτων πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο Folin-Ciocalteu. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το υψηλότερο φαινολικό περιεχόμενο, με στατιστικά σημαντική διαφορά, είχε το προϊόν με τη μεγαλύτερη ποσότητα χαρουπόμελου (Imperial stout carob beer 10% vol.) σε όλα τα στάδια παρασκευής του ζύθου. Συνεπώς, η παρασκευή ζύθου Imperial stout με προσθήκη χαρουπόμελου είχε ως αποτέλεσμα ένα βιοδραστικό προϊόν με υψηλότερο φαινολικό περιεχόμενο από την control stout μπύρα (6% vol.), το οποίο πληρούσε τις προδιαγραφές μιας μπύρας Imperial stout.el
dc.format.extent68el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectCeratonia siliquael
dc.subjectΧαρουπόμελοel
dc.subjectΠολυφαινόλεςel
dc.subjectΖύμωσηel
dc.subjectImperial stoutel
dc.titleΠαρασκευή χαρουπόμελου και μελέτη βιοδραστικότηταςel
dc.title.alternativePreperation of carob syrup and study of its bioactivityel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΣτρατή, Ειρήνη
dc.contributor.committeeΚοντελές, Σπυρίδων
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedIn recent years, the interest of food scientists has turned to the study of natural antioxidants and their sources of origin, with the aim of replacing synthetic antioxidants. A source rich in antioxidants and with a long history in Greece is the carob fruit. Carob has a unique nutritional composition and has nourished many Mediterranean populations in times of war, saving them from starvation. Extracting the fruit into water and then concentrating the mixture results in a thick, sweet-tasting liquid called carob syrup. Its pleasant, sweet taste makes it a healthy substitute for sugar suitable for use in a multitude of foods. The purpose of this thesis is the creation of an innovative alcoholic beverage with carob syrup and the study of its bioactivity. The preparation of the carob syrup was done in the laboratory with carob fruit from the courtyard of the University of Western Attica and the beverage that was prepared is a Stout type beer (Control stout beer 6% vol.), which with the addition of carob syrup was upgraded to an Imperial stout (Imperial stout carob beer 8 % and 10% vol.). The study of the bioactivity of the samples was carried out by the Folin-ciocalteu method. According to the results, the product with the largest amount of carob syrup (Imperial stout carob beer 10% vol.) had the highest phenolic content, with a statistically significant difference, in all stages of beer preparation. Therefore, brewing Imperial stout with added carob syrup resulted in a bioactive product with a higher phenolic content than the control stout beer (6% vol.), which met the specifications of an Imperial stout beer.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail
Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές