Ανίχνευση Salmonella spp. και Escherichia coli με μοριακές τεχνικές σε οπωροκηπευτικά
Detection of Salmonella spp. and Escherichia coli with molecular techniques in fruits and vegetables
Keywords
Salmonella spp. ; Escherichia coli ; PCR ; Απομόνωση DNA ; Ηλεκτροφόρηση DNA ; Οπωροκηπευτικά ; Φρούτα ; ΛαχανικάAbstract
Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων από τροφιμογενείς
λοιμώξεις, λόγω κατανάλωσης τροφίμων που είχαν επιμολυνθεί από τα παθογόνα
βακτήρια Salmonella spp. και Escherichia coli. Στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να
προσδιορίσει την συχνότητα εμφάνισης των συγκεκριμένων μικροοργανισμών σε
οπωροκηπευτικά προϊόντα του εμπορίου συσκευασμένα ή μη. Κατά την πειραματική
διαδικασία χρησιμοποιήθηκε εξειδικευμένο kit απομόνωσης DNA για τρόφιμα, και
συγκεκριμένα το NucleoSpin® Food, MACHEREY-NAGEL, και στην συνέχεια με την
βοήθεια θερμοκυκλοποιητή και κατάλληλων εκκινητών επιτεύχθηκε ανάλυση PCR για τον
πολλαπλασιασμό επιλεγμένων αλληλουχιών, που υπάρχουν στα βακτήρια αυτά. Τέλος, για
την ανάγνωση των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε ηλεκτροφόρηση σε πηκτή
αγαρόζης, ώστε να παρατηρηθεί το πήκτωμα κάτω από λάμπα UV. Τα δείγματα του
εμπορίου που χρησιμοποιήθηκαν ήταν χωρισμένα σε έξι κατηγορίες: συσκευασμένες
σαλάτες, συσκευασμένα φύλλα από σπανάκι, ντομάτες, καρότα, μαρούλια και φράουλες.
Η επιλογή αυτών των τροφίμων δεν έγινε τυχαία, αλλά πρόκειται για τρόφιμα που
καταναλώνει σε μεγάλο βαθμό συχνότητας ο μέσος Έλληνας. Η έρευνα έδειξε πως στο
5,56% των δειγμάτων παρατηρήθηκε παρουσία της Salmonella spp, ενώ η Escherichia coli
απουσίαζε σε όλα τα δείγματα. Συμπερασματικά, αυτό το αποτέλεσμα αιτιολογεί την
αύξηση κρουσμάτων σαλμονέλλωση το 2021 και υπάρχει χώρος για περαιτέρω
διερεύνηση στα συσκευασμένα σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα προϊόντα.
Abstract
The past couple of years there has been an increase in cases of foodborne infections due to
the consumption of food that was contaminated with the pathogenic bacteria Salmonella
spp. and Escherichia coli. The aim of this study was to determine the frequency of
contamination in packaged or non-packaged fruit and vegetable products from these
microorganisms. During this experimental procedure, a DNA isolation kit specifically for
food, namely NucleoSpin® Food, MACHEREY-NAGEL, was used and then with the help
of a thermal cycler and the right primers, PCR analysis was achieved for the amplification
of selected sequences that are presented in these bacteria. Finally, to analyse the results,
agarose gel electrophoresis was performed in order to observe the gel under a UV lamp.
The samples were divided into six categories: packaged salads, packaged spinach leaves,
tomatoes, carrots, lettuce and strawberries. These fruits and vegetables were chosen
because they are highly consumed in Greece. The survey showed that Salmonella spp was
found in 5.56% of the samples, while Escherichia coli was absent in all samples. In
conclusion, this result justifies the increase in Salmonellosis cases in 2021 and there is
space for further investigation in modified atmosphere packaged products.