Κρυφοί θησαυροί της ελληνικής κουζίνας
Greek Cuisines' Hidden Treasures
Λέξεις-κλειδιά
Φωτογραφία ; Φαγητό ; Ελληνική κουζίναΠερίληψη
Η παρούσα εργασία με θέμα τους κρυφούς θησαυρούς της ελληνικής κουζίνας
πραγματεύεται την πλούσια διατροφική αξία και απλότητα που χαρακτηρίζει τις ελληνικές
καθημερινές συνταγές. Με αφορμή την πτυχιακή μου εργασία είχα την χαρά να ασχοληθώ
με θέματα πολύ ενδιαφέροντα για μένα, όπως η διατροφή, η μαγειρική και η φωτογραφία
και ήλπιζα να καταφέρω να ρίξω φως σε αυτά τα απλά και πολλές φορές υποτιμημένα
πιάτα που στην Ελλάδα ξεχνάμε πόσο διατροφικά και πολιτισμικά σπουδαία είναι και στο
εξωτερικό είναι παντελώς άγνωστα.
Η πρόταση έκθεσης των φωτογραφιών είναι το περιοδικό μαγειρικής, είτε σε έντυπη είτε
σε ηλεκτρονική μορφή. Μέσω των φωτογραφιών οι ξένοι αναγνώστες θα ‘’γνωρίσουν’’ τα
πιάτα και μέσω του κειμένου θα ενημερωθούν για αυτά. Αντίστοιχα το ελληνικό κοινό θα
θυμηθεί το πλούσιο κόσμο της κουζίνας του τόπου του και ίσως παρακινηθεί να τα
εντάσσει συχνότερα στη καθημερινή του διατροφή.
Η επιλογή των συνταγών ήταν πολύ συνειδητή και είχε ως πυλώνα την απλότητα και
ευκολία εύρεσης των υλικών, την ευκολία και συντομία παρασκευής σε συνδυασμό κυρίως
με την πλούσια διατροφική αξία.
Η μαγειρική μαρτυρά πολλά για έναν τόπο. Το κλίμα, τα διαθέσιμα υλικά και οι ασχολίες
των ανθρώπων είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά μίας χώρας άρρηκτα συνδεδεμένα με
το φαγητό. Έτσι μέσω συνταγών εύκολων, απλών και υγιεινών το κοινό θα έχει την ευκαιρία
να πάρει μία γεύση από τον ελληνικό πολιτισμό και να εμπνευστεί ώστε να τα εντάξει στη
ζωή του.
Περίληψη
This thesis on the topic of ‘the hidden treasures of Greek cuisine’ deals with the rich
nutritional value and simplicity that characterizes Greek everyday recipes. On the occasion
of my thesis I had the pleasure of dealing with topics very interesting to me, such as
nutrition, cooking and photography and I hoped to be able to shed light on these simple and
often underestimated dishes that in Greece we forget how nutritionally and culturally
important they are and for the most part, unknown abroad.
The exhibition proposal for this photographic series is the cooking magazine, either in print
or in digital form. Through the photos, foreign readers will have the chance to ‘get to know’
the dishes and through the text they will get information about them. At the same time, the
Greek public will remember the rich cuisine of their country and may be motivated to
include them more often in their daily diet.
The choice of the recipes was a very conscious one and had as a pillar the simplicity and ease
of finding the ingredients, the ease and brevity of preparation combined mainly with the rich
nutritional value.
Cooking tells us a lot about its land. The climate, the available materials and the
occupations of the people that live there are some of the characteristics of a country
inextricably linked to food. Thus, through easy, simple and healthy recipes, the public will
have the opportunity to get a taste of Greek culture and be inspired to incorporate them
into their everyday lives.