Show simple item record

Χρήση νανοφορέων για τη βελτίωση της βιοδιαθεσιμότητας βιοδραστικών συστατικών σε τρόφιμα και διατροφικά συμπληρώματα

dc.contributor.advisorZoumpoulakis, Panagiotis
dc.contributor.authorΘεοδωροπούλου, Ηλιάνα
dc.date.accessioned2023-11-14T07:47:25Z
dc.date.available2023-11-14T07:47:25Z
dc.date.issued2023-09
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/5641
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-5478
dc.description.abstractΗ νανοτεχνολογία μέσα από καινοτόμες τεχνολογίες και μεθόδους βρίσκει εφαρμογή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων, τη διατροφή αλλά και την υγεία. Συγκεκριμένα, τα νανοσυστήματα μεταφοράς βιοδραστικών ενώσεων συμβάλλουν στην παράταση της διάρκειας ζωής, στη διατήρηση της ποιότητας των τροφίμων, στην προστασία από την ενζυμική, χημική ή μικροβιακή αλλοίωση αλλά και στη βελτίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των τροφίμων και των διατροφικών συμπληρωμάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διερεύνηση της χρήσης των νανοφορέων με σκοπό τη βελτίωση της βιοδιαθεσιμότητας των βιοδραστικών συστατικών, έχοντας ως απώτερο στόχο την ενίσχυση της δράσης τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά στη βιβλιογραφική ανασκόπηση για τη χρήση νανοφορέων με στόχο τη βελτίωση της βιοδιαθεσιμότητας βιοδραστικών συστατικών σε τρόφιμα και διατροφικά συμπληρώματα. Στόχος είναι η ανάδειξη των τελευταίων επιστημονικών επιτευγμάτων στον τομέα αυτό αλλά και η σημασία χρήσης νανοφορέων σε τρόφιμα και διατροφικά συμπληρώματα για τη βελτίωση των ιδιοτήτων τους. Στο πρώτο κεφάλαιο της παρούσας εργασίας πραγματοποιήθηκε μια εισαγωγή στον τομέα των νανοφορέων όπου γίνεται αναφορά στα είδη και τις εφαρμογές τους στα τρόφιμα καθώς και στα προβλήματα βιοδιαθεσιμότητας των βιοδραστικών συστατικών στα τρόφιμα και τα διατροφικά συμπληρώματα. Παράλληλα αναφέρονται οι προκλήσεις και οι προοπτικές εξέλιξης αυτών των εφαρμογών. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στα μικρο- και νανογαλακτώματα με έμφαση στους τρόπους παρασκευής τους και στις εφαρμογές σε τρόφιμα και διατροφικά συμπληρώματα. Αντίστοιχα τα κεφάλαια 3 και 4 μελετώνται συγκεκριμένα τα λιποσώματα και τα πολυμερικά νανοσωματίδια που περιλαμβάνουν τις κυκλοδεξτρίνες και τις υδρογέλες. Στο πλαίσιο αυτής της εργασίας περιγράφονται εκτενώς τα είδη των συστημάτων μεταφοράς βιοδραστικών ενώσεων που συνηθέστερα μελετώνται σε εφαρμογές τροφίμων και διατροφικών συμπληρωμάτων. Αναφέρονται οι τρόποι παρασκευής, οι βασικότερες εφαρμογές αλλά και οι προκλήσεις του τομέα. Στα συμπεράσματα καταγράφονται τα σημαντικότερα επιτεύγματα των εφαρμογών που μελετήθηκαν, γίνεται μικρή αναφορά σε εταιρείες που έχουν υιοθετήσει τη νανοτεχνολογία στη γραμμή παραγωγής τους ενώ παράλληλα αναγνωρίζονται τα κενά γνώσης και οι μελλοντικές προτάσεις για εξέλιξη.el
dc.format.extent61el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΝανοβιοτεχνολογίαel
dc.subjectΒιοδιαθεσιμότητα συστατικώνel
dc.subjectΚυκλοδεξτρίνεςel
dc.titleΧρήση νανοφορέων για τη βελτίωση της βιοδιαθεσιμότητας βιοδραστικών συστατικών σε τρόφιμα και διατροφικά συμπληρώματαel
dc.title.alternativeThe use of nanocarriers to improve the bioavailability of bioactive ingredients in foods and dietary supplementsel
dc.typeΜεταπτυχιακή διπλωματική εργασίαel
dc.contributor.committeeΣινάνογλου, Βασιλεία
dc.contributor.committeeΣτρατή, Ειρήνη
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.contributor.masterΚαινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedNanotechnology, through innovative technologies and methods, finds application in food science and technology, nutrition and health. In particular, nanosystems for the transport of bioactive compounds contribute to extending the shelf life, maintaining the quality of food, protecting it from enzymatic, chemical or microbial spoilage and improving the organoleptic characteristics of food and nutritional supplements. Of particular interest is the investigation of the use of nanocarriers in order to improve the bioavailability of bioactive components, with the ultimate goal of enhancing their activity in the human body. This particular study provides a literature review on the use of nanocarriers to improve the bioavailability of bioactive ingredients in food and nutritional supplements. The aim is to highlight the latest scientific achievements in this field, as well as the importance of using nanocarriers in food and nutritional supplements in order to improve their properties. In the first chapter of this study, an introduction to the field of nanocarriers is provided, where the definitions, the types of nanocarriers and their applications in food are mentioned, as well as the problems of bioavailability of bioactive ingredients in food and nutritional supplements. At the same time, the challenges and the future perspectives of these applications are mentioned. In chapter 2, reference is made to micro- and nanoemulsions with an emphasis on preparation methods and the literature review including applications in food and nutritional supplements. Accordingly, chapters 3 and 4 study liposomes and polymeric nanoparticles, including cyclodextrins and hydrogels. Chapter 5 include the conclusions and the proposals for future actions. Finally, literature is listed. In the context of this study, the types of the most commonly used nano-systems in food and food supplement applications were extensively described. The methods of preparation, the most principal applications and the challenges of the sector were mentioned. In the conclusions, the most important achievements of the studied applications are provided, and a small part is dedicated to companies that have adopted nanotechnology in their production line, while knowledge gaps and future proposals for the development of existing studies are recognizedel


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές