Show simple item record

Listeria monocytogenes and food-an emerging pathogenic bacterium

dc.contributor.advisorMANDILARA, GEORGIA
dc.contributor.authorΑγγελή, Δόμνα Μαρίνα
dc.date.accessioned2023-11-23T11:56:51Z
dc.date.available2023-11-23T11:56:51Z
dc.date.issued2023-10
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/5670
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-5507
dc.description.abstractΕισαγωγή: Η Listeria monocytogenes, η οποία είναι ένα ζωονοσογόνο τροφιμογενές (foodborne) παθογόνο βακτήριο, θεωρείται ως ένας από τους κύριους αιτιολογικούς παράγοντες, υπεύθυνους για σοβαρές ασθένειες τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα. Η Listeria monocytogenes είναι διαδεδομένη στη φύση και αποικίζει το χώμα, τα φυτά και το έντερο των θηλαστικών και ως εκ τούτου μεταδίδεται στον άνθρωπο από τροφές προς κατανάλωση. Η νόσος που προκαλεί στους ανθρώπους λιστερίωση, εμφανίζεται κυρίως με σποραδικά κρούσματα. Έχουν περιγραφεί επιδημίες που προήλθαν από μολυσμένες τροφές, όπως γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα (μαλακά τυριά), προϊόντα κρέατος κλπ. Ταχεία και ακριβής ανίχνευση της L. monocytogenes στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λαχανικά, το κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά είναι απαραίτητη για να αποτραπεί η διάδοσή της μέσω της τροφικής αλυσίδας. Σκοπός: Η παρούσα εργασία παρέχει μια επισκόπηση των ερευνών σχετικά με τον επιπολασμό της Listeria spp., ιδιαίτερα της L. monocytogenes, στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τις μεθόδους ανίχνευσης και τον τύπο τους και την τρέχουσα κατάσταση των ποσοστών αντοχής στα αντιβιοτικά, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της λιστερίωσης. Αποτελέσματα: Η λιστέρια είναι ένας από τους κύριους αιτιολογικούς παράγοντες που ευθύνεται για σοβαρές ασθένειες σε ανθρώπους και ζώα μέσω της κατανάλωσης γάλακτος και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και κρέατος, πουλερικών και έτοιμων προς κατανάλωση προϊόντων. Δύο από τις πιο σημαντικές μεθόδους αναφοράς για την ανίχνευση της Listeria σε όλα τα δείγματα τροφίμων είναι οι βακτηριολογικές και αναλυτικές μέθοδοι του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων, FDA, (BAM) και οι μέθοδοι του Διεθνούς Οργανισμού Standard (ISO) 11290. Επί του παρόντος, οι πιο κοινές θεραπευτικές στρατηγικές για τη θεραπεία της λιστερίωσης είναι η χορήγηση πενικιλίνης ή αμπικιλλίνης μαζί με αμινογλυκοσίδες. Συζήτηση: Το Lysteriamonocytogenes είναι ένα παθογόνο που μπορεί να προκαλέσει τροφιμογενείς ασθένειες και συγκεκριμένα λιστερίωση. Η πρόληψη της εξάπλωσης και της επιμονής του L. monocytogenes είναι ζωτικής σημασίας για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων.el
dc.format.extent45el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectListeria monocytogenesel
dc.titleListeria monocytogenes and food-an emerging pathogenic bacteriumel
dc.title.alternativeListeria monocytogenes και τρόφιμα-ένα αναδυόμενο παθογόνο βακτήριοel
dc.typeΜεταπτυχιακή διπλωματική εργασίαel
dc.contributor.committeeBeloukas, Apostolos
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Υγείας & Πρόνοιαςel
dc.contributor.departmentΤμήμα Βιοϊατρικών Επιστημώνel
dc.contributor.masterΒιοϊατρικές Μέθοδοι και Τεχνολογία στη Διάγνωσηel
dc.description.abstracttranslatedIntroduction: Listeria monocytogenes, which is a zoonotic foodborne pathogen, is considered as one of the main causative agents responsible for serious diseases in both humans and animals. Listeria monocytogenes is widespread in nature and colonizes soil, plants and the gut of mammals and is therefore transmitted to humans from food for consumption. The disease that causes listeriosis in humans occurs mainly in sporadic cases. Outbreaks have been described that originated from contaminated foods, such as milk, dairy products (soft cheeses), meat products, etc. Rapid and accurate detection of L. monocytogenes in milk and dairy products, vegetables, meat, poultry and seafood is necessary to prevent its spread through the food chain. Purpose: This paper provides an overview of research on the prevalence of Listeria spp., especially L. monocytogenes, in milk and milk products, their detection methods and type, and the current status of antibiotic resistance rates, which are used to treat listeriosis. Results: Listeria is one of the main causative agents responsible for serious illness in humans and animals through the consumption of milk and other dairy products, as well as meat, poultry and ready-to-eat products. Two of the most important reference methods for the detection of Listeria in all food samples are the Food and Drug Administration (BAM) bacteriological and analytical methods and the International Standard Organization (ISO) 11290 methods. Currently, the most common therapeutic strategies for the treatment of listeriosis are the administration of penicillin or ampicillin along with aminoglycosides. Discussion: Lysteria monocytogenes is a pathogen that can cause foodborne illness, specifically listeriosis. Prevention of the spread and persistence of L. monocytogenes is crucial for public health and food safety.el


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές