In vitro αξιολόγηση της αντιμικροβιακής ικανότητας φυτικών εκχυλισμάτων σε ζύμες
In vitro evaluation of the antimicrobial capacity of plant extracts on yeasts
Πτυχιακή εργασία
Συγγραφέας
Φούντα, Βιολέττα
Αποστολάκη, Αλεξάνδρα
Ημερομηνία
2023-12-15Επιβλέπων
Letsiou, SophiaΛέξεις-κλειδιά
Αντιμικροβιακή δράση ; Άλατα τετραζολίου ; Ζύμες ; Φυτικά εκχυλίσματαΠερίληψη
Η πτυχιακή αυτή αναλύει την αντιμικροβιακή δράση φυτικών εκχυλισμάτων σε
στελέχη ζυμών. Πέρα από το θεωρητικό κομμάτι όμως, πραγματοποιείται και
εργαστηριακή έρευνα της αντιμικροβιακής δράσης των φυτικών εκχυλισμάτων μέσω
μιας Invitroχρωματομετρικής δοκιμής με τη χρήση αλάτων τετραζολίου (INT/TTC).
Αρχικά γίνεται αναφορά στην αντιμικροβιακή δράση και στη σημασία της μελέτης της
στα διάφορα φυτικά εκχυλίσματα. Αποσαφηνίζεται η έννοια της αντιοξειδωτικής
ικανότητας και το πώς αυτή σχετίζεται με την αντιμικροβιακή δράση. Αναλύεται ο
ρόλος των μικροοργανισμών της κατηγορίας των ζυμών στα τρόφιμα και
περιγράφονται αναλυτικά η ζύμη Saccharomycescerevisiae, τα στελέχη που
μελετήθηκανκαθώς και η μαγιάLachancea τα οποία αποτελούν τους μικροοργανισμούς
στόχους του πειράματος.Στη συνέχεια περιγράφονται η αντιμικροβιακή και
αντιοξειδωτική δράση των φυτικών εκχυλισμάτων που μελετήθηκαν. Παραθέτονται
διάφορες Ιnvitro κατεργασίες για την παρατήρηση της αντιμικροβιακής και
αντιμυκητιακής δράσης, δίνοντας έμφαση στο χρησιμοποιούμενο μοντέλο και στα
πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής. Έπειτα, στο ερευνητικό μέρος, περιγράφεται η
προετοιμασία όλων των δειγμάτων για την εναπόθεση τους στην πλάκα ELISA. Τέλος,
πραγματοποιείται αναλυτική περιγραφή των πειραμάτων και των μετρήσεων που
έγιναν με τα συμπεράσματά τους να αναλύονται.
Περίληψη
This thesis analyzes the antimicrobial activity of plant extracts on yeast strains. Apart
from the theoretical part, however, laboratory research of the antimicrobial activity of
plant extracts is carried out through an in vitro colorimetric test using tetrazolium salts
(INT / TTC). Initially, reference is made to antimicrobial activity and the importance
of its study in various plant extracts. The concept of antioxidant capacity and how it
relates to antimicrobial activity is clarified. The role of microorganisms of the yeast
class in food is analyzed and the yeast Saccharomyces cerevisiae, the strains studied as
well as the Lachancea yeast which are the target microorganisms of the experiment are
described in detail.The antimicrobial and antioxidant activity of the plant extracts
studied is described below. Various In vitro treatments are presented for the observation
of antimicrobial and antifungal activity, emphasizing the model used and the
advantages of this method. Then, in the research part, the preparation of all samples for
deposition on the ELISA plate is described. Finally, a detailed description of the
experiments and measurements made is carried out with their conclusions being
analyzed.