Τεχνικές στατιστικού ποιοτικού ελέγχου σε βιομηχανίες τροφίμων με έμφαση στα σχήματα δειγματοληψίας
Statistical quality control techniques in food industries with emphasis on sampling schemes
Keywords
ΔειγματοληψίαAbstract
Η ποιότητα στην σύγχρονη κοινωνία αποτελεί βασικό κριτήριο για την επι-λογή ενός προϊόντος ή μια υπηρεσίας από τους καταναλωτές. Η άποψη πως η ποιότητα ‘κοστίζει’ είναι ξεπερασμένη. Αντιθέτως, αυτό που είναι επιζήμιο για μια επιχείρηση είναι η έλλειψη ποιότητας. Για να πιστοποιήσει μια επιχείρηση πως παράγει ή παρέχει ποιοτικά προϊόντα – υπηρεσίες, θεσπίζει διάφορα συστήματα ελέγχου της ποιότητας. Ο ποιοτικός έλεγχος είναι ένας τρόπος επαλήθευσης του προτύπου ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας κατά τη διαδικασία κατασκευής του και χρησιμεύει για τη μείωση της πιθανότητας εισαγωγής ελαττωματικών προϊόντων στην αγορά. Φυ-σικά οι επιχειρήσεις τροφίμων και ειδικά οι μονάδες παραγωγής, δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση στην εφαρμογή συστημάτων ποιοτικού ελέγχου. Τα συστήματα ποιοτικού ελέγχου που θα μπορούσε να εφαρμόσει μια μονάδα παραγωγής τροφίμων είναι πολλά και διαφοροποιούνται ανάλογα τη φύση του προϊόντος. Ένα σύστημα ποιοτικού ελέγχου που βρίσκει εφαρμογή σε όλες τις μονάδες παραγωγής τροφίμων είναι αυτό της δειγματοληψίας. Στη παρούσα εργασία, θα παρουσιαστούν ποιες είναι οι διάφορες μέθοδοι δειγματοληψίας καθώς και θα μελετηθούν πλάνα δειγματοληψίας σε μορφή ανάλυσης σεναρίων (case studies), σε επιχειρήσεις τρο-φίμων με διαφορετικής φύσης προϊόντα και διαφορετική παραγωγικότητα.
Abstract
Nowadays, the quality of a product and a service comprises the main criterion for the consumers. The common belief that the quality is obsolete. On the contrary, the lack of it is harmful for a business. A business, institutes various quality tests to certify the production and the service of quality products. The quality test validates the formula of a product and a service during its production. Furthermore, this test reduces the chances of inletting defective products in the markets. The food business and especially, the production sites can’t be excepted from the regular quality tests. There is a huge variety of quality control systems depending on the product’s nature. A quality control system that can be applied to all food production sites is sampling. In this project, various sampling methods will be presented as well as sampling plans will be studied in analyzing cases, depending on diverse products and production sizes, in food business.