Πρότυπα, πιστοποίηση και ποιοτικός έλεγχος γραφικών τεχνών
Standards, certification and quality control for graphic arts
Keywords
ISO ; ISO / TC 130 ; ISO 12647 ; Πιστοποίηση Προτύπων ; Πρότυπα Τυποποίησης ; Έλεγχος και Διασφάλιση ΠοιότηταςAbstract
Η παρούσα εργασία αναφέρεται στα πρότυπα πιστοποίησης όπως αυτά αναπτύσσονται από τον
διεθνή οργανισμό τυποποίησης (ISO, International Organization for Standardization).
Παρουσιάζει τον τρόπο ανάπτυξής τους, τους εμπλεκόμενους φορείς και την ενσωμάτωσή τους
στο σύνολο των επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα παρουσιάζει την τεχνική επιτροπή «ISO / TC
130» που έχει ως αντικείμενο την τεχνολογία γραφικών τεχνών και τα πρότυπα που αναπτύσσει.
Εξηγεί τις βασικές αρχές στην τυποποιημένη ανάπτυξη και τα εξειδικευμένα στην τεχνολογία
γραφικών τεχνών διεθνή πρότυπα «ISO», σημαντικότερα από τα οποία αποτελούν αυτά που
ανήκουν στην οικογένεια προτύπων «ISO 12647». Τα συγκεκριμένα πρότυπα καθορίζουν τον
έλεγχο διεργασιών για την παραγωγή ημιτονικών διαχωρισμών χρωμάτων, δοκιμίων και
εκτυπώσεων παραγωγής. Η οικογένεια προτύπων «ISO 12647» αποτελείται από οχτώ (8) μέρη με
το κάθε ένα να αφορά μια διαφορετική μέθοδο εκτύπωσης. Στην συνέχεια εξετάζονται τα
πρότυπα στα οποία έχουν πιστοποίηση οι περισσότερες επιχειρήσεις γραφικών τεχνών στην
Ελλάδα. Χαρακτηριστικά, το πρότυπο για τα οποίο πιστοποιούνται οι περισσότερες επιχειρήσεις
είναι το «ISO 9001:2015» που αφορά σε συστήματα διαχείρισης ποιότητας και καθορίζει το
σύνολο των απαιτήσεων που προϋποθέτει η ενσωμάτωσή τους. Τα πρότυπα για τα οποία
πιστοποιούνται οι επιχειρήσεις που εκτυπώνουν συσκευασίες τροφίμων είναι μέρη της
οικογένειας προτύπων «ISO 22000» που αφορά σε συστήματα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων,
όπως είναι το «ISO/TS 22002-4:2013 Προαπαιτούμενα προγράμματα για την ασφάλεια των
τροφίμων - Μέρος 4: Κατασκευή συσκευασιών τροφίμων», το οποίο είναι και το σχετικότερο
στην ροή παραγωγής των γραφικών τεχνών. Υπάρχουν ανεξάρτητες πιστοποιήσεις όπως εκείνες
στο πρότυπο «FSSC 22000» που αφορά στην πιστοποίηση του συστήματος ασφάλειας τροφίμων
(FSSC: Food Safety System Certification) και ουσιαστικά πρόκειται για συνδυασμό προτύπων, η
πιστοποίηση «Ανάλυσης κινδύνου κρίσιμων σημείων ελέγχου» (HACCP: Hazard Analysis
Critical Control Point) η οποία δεν αρκεί χωρίς την στήριξη κάποιου επιπλέον προτύπου. Το
πρότυπο «Βρετανικής Κοινοπραξίας Λιανικής και Ινστιτούτου Συσκευασίας» (BRC / IoP: British
Retail Consortium / Institute of Packaging) αν και αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο
στην αγορά, ωστόσο δεν έχει αναπτυχθεί από επιστημονικό οργανισμό. Τα πρότυπα για τα οποία
πιστοποιούνται οι επιχειρήσεις που ικανοποιούν τις ανάγκες για περιβαλλοντική διαχείριση είναι
το «ISO 14001:2015» που αφορά σε συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και καθορίζει το
σύνολο των απαιτήσεων που προϋποθέτει η ενσωμάτωσή τους. Δύο διαφορετικοί οργανισμοί που
πιστοποιούν την χρήση οικολογικά υπεύθυνων και ελεγχόμενων υλικών και πρώτων υλών είναι
το «FSC Συμβούλιο Διαχείρισης Δασών» (FSC: Forest Stewardship Council) και το «PEFC
Πρόγραμμα επικύρωσης δασικής πιστοποίησης» (PEFC: Programme for the Endorsement of
Forest Certification). Στη συνέχεια, παρουσιάζονται τα πρότυπα πιστοποίησης του οργανισμού
«Sedex», τα πρότυπα «SMETA» (Sedex Members Ethical Trading Audit), «Α2-SMETA» και
«Α4-SMETA» τα οποία στηρίζονται σε δύο (2) ή τέσσερις (4) πυλώνες αντίστοιχα, που είναι οι:
τυποποιήσεις εργασίας, οι τυποποιήσεις υγείας και ασφάλειας, οι τυποποιήσεις επιχειρηματικών
πρακτικών και οι τυποποιήσεις περιβάλλοντος. Το πρότυπο «SMETA BPG» έχει παραχθεί για να
δώσει μια ενιαία, παγκόσμια διαδικασία κοινωνικού ελέγχου. Το τελευταίο μέρος, αφιερώνεται
στην ανάλυση των μοντέλων διασφάλισης ποιότητας και στην σχέση που έχουν αυτά με τον
ποιοτικό έλεγχο. Η Διαχείριση Ολικής Ποιότητας επιτυγχάνει τον στόχο της, μέσω της εφαρμογής
ενός ευρέος φάσματος διαχειριστικών καθηκόντων και στηρίζεται στη φιλοσοφία περικοπής
δαπανών, με ειδικότερη έμφαση στη μείωση των αποβλήτων. Το μοντέλο Έξι Σίγμα (Six Sigma
6ς) είναι ένα σύνολο εργαλείων για τη βελτίωση των διαδικασιών και των προϊόντων μιας
επιχείρησης και ταυτόχρονα μια προσέγγιση για τη βελτίωση των διαδικασιών και των επιδόσεων
των επιχειρήσεων. Το μοντέλο «Αξιοπιστία, Διαθεσιμότητα, Συντήρηση και Ασφάλεια RAMS»
(Reliability Availability Maintainability Safety), χρησιμοποιείται για την επανεξέταση του κάθε
συστήματος, ανεξάρτητα από τη φύση του, και την εξασφάλιση της πρόληψης από ενδεχόμενες
αστοχίες του συστήματος και πιθανούς κινδύνους. Η «Συνεχής Bελτίωση (Continuous
Improvement) μέσω της Παρακολούθησης, της Αξιολόγησης και των κύκλων Ανάδρασης»
εστιάζεται στην ανθρωποκεντρική διαχείριση και περιγράφεται ως συνεχής, σταδιακή αλλαγή
που στοχεύει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας ενός οργανισμού για την εκπλήρωση των
στόχων του.
Abstract
This paper refers to certification standards as developed by the International
Organization for Standardization (ISO). It presents how they are developed, the involved
bodies and their integration in the market. More specifically, it presents the technical
committee "ISO / TC 130" which deals with graphic technology and the standards that it
develops. It explains the basic principles in standard development and the international
standards for graphic arts technology "ISO", the most important of which belong to the
family of standards "ISO 12647". Specific standards define the control of processes used
in the production of color separations, proofs, and production prints. The "ISO 12647"
template family consists of eight (8) parts, each for a different printing method. Then the
standards in which most graphic arts companies in Greece are certified are examined.
Typically, the standard for which most companies are certified is "ISO 9001: 2015" which
concerns quality management systems and defines all the requirements that require
their integration. The standards for which food packaging companies are certified are
part of the ISO 22000 family of standards for food safety management systems, such as
ISO / TS 22002-4: 2013 Prerequisite food safety programs - Part 4: Manufacture of food
packaging ", which is the most relevant in the production flow of graphic arts. There are
independent certifications such as those in the "FSSC 22000" standard for Food Safety
System Certification (FSSC) and it is essentially a combination of standards, the
certification "Hazard Analysis Critical Control" (HACCP) Point) which is not enough
without the support of an additional standard. The British Retail Consortium / Institute
of Packaging (BRC / IoP) model, although an internationally recognized market standard,
has not been developed by a scientific body. The standards that the companies that
understand the need for environmental management are the "ISO 14001: 2015" which
concerns environmental management systems and defines the set of requirements that
their integration requires. Two different organizations that certify the use of
environmentally responsible, controlled materials and raw materials are the "FSC: Forest
Stewardship Council" and the "PEFC Program for the Endorsement of Forest
Certification" (PEFC: Program for the Endorsement of Forest Certification). The Sedex
certification standards, SMETA (Sedex Members Ethical Trading Audit), A2-SMETA and
A4-SMETA certification based on two (2) or four (4) pillars respectively, which are: work
standardization, health and safety standardization, business practice standardization and
environmental standardization. The "SMETA BPG" standard has been produced to give a
unified, global process of social control. The last part is dedicated to the analysis of
quality assurance models and the relationship between them and quality control. Total
Quality Management achieves its goal through the implementation of a wide range of
management tasks and is based on the philosophy of cost reduction, with particular
emphasis on waste reduction. The Six Sigma model (Six Sigma 6s) is a set of tools for
improving the production processes and products of a business and at the same time an
approach for improving the processes and performance of a business. The Reliability
Availability Maintainability Safety (RAMS) model is used to review each system,
regardless of its nature, and to ensure prevention of potential system failures and
potential hazards. "Continuous Improvement through Monitoring, Evaluation and
Feedback Cycles" focuses on human-centered management and is described as a
continuous, gradual change that aims to increase the effectiveness of an organization to
meet its goals.