Αλλεργιογόνα συστατικά στα τρόφιμα
Allergenic ingredients in food
Keywords
Τρόφιμα ; Αλλεργιογόνα στα τρόφιμα ; Τροφική αλλεργία ; Επισήμανση αλλεργιογόνωνAbstract
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η αναφορά των κυριότερων αλλεργιογόνων συστατικών στα τρόφιμα. Οι τροφικές αλλεργίες αποτελούσαν και αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της δημόσιας υγείας, επηρεάζοντας κυρίως τα παιδιά και σπανιότερα τους ενήλικες. Μπορεί η γενετική προδιάθεση να είναι ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει την εμφάνιση τους, όμως τις τελευταίες δεκαετίες και άλλοι παράγοντες, όπως ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν ευνοήσει την ραγδαία αύξηση τους. Για την εμφάνιση των τροφικών αλλεργιών ευθύνονται συγκεκριμένες πρωτεΐνες, που ονομάζονται αλλεργιογόνα και υπάρχουν σε πληθώρα τροφίμων ζωικής και φυτικής προέλευσης, όπως το γάλα, τα αυγά, η σόγια και τα φιστίκια. Εξαιτίας των σοβαρών επιπτώσεων των τροφικών αλλεργιών, που ορισμένες φορές είναι απειλητικές για την ανθρώπινη ζωή, κρίθηκε απαραίτητη η ανάπτυξη μεθόδων ανίχνευσης αλλεργιογόνων ουσιών στα τρόφιμα, καθώς και η ανάπτυξη μεθόδων διάγνωσης αλλεργιών στον άνθρωπο. Επιπλέον, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην θέσπιση κατάλληλης νομοθεσίας σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με την επισήμανση των αλλεργιογόνων συστατικών στα τρόφιμα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο πρόσφατος κανονισμός ΕΕ 1169/2011 έχει θέσει ένα αυστηρότερο πλαίσιο αναφορικά με την επισήμανση των αλλεργιογόνων, συμβάλλοντας στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των τροφικών αλλεργιών, όμως τόσο οι βιομηχανίες τροφίμων όσο και οι αρμόδιοι φορείς (EFSA, FAO κτλ.) πρέπει να παραμένουν συνεχώς σε εγρήγορση με στόχο την απρόσκοπτη ενημέρωση των καταναλωτών και την προάσπιση της υγείας των αλλεργικών ατόμων.
Abstract
The purpose of this thesis is to report the main allergenic ingredients in food. Food allergies were and are one of the most important public health issues, af-fecting mainly children and less often adults. Genetic predisposition may be the main factor influencing their appearance, but in recent decades other factors, such as the modern lifestyle, have favored their rapid increase. Specific proteins, called allergens, are responsible for the appearance of food allergies are present in many foods of animal and vegetable origin, such as milk, eggs, soy and peanuts. Because of the serious effects of food allergies, which are sometimes life-threatening, it has been deemed necessary to develop methods for detecting al-lergenic substances in food, as well as developing methods for diagnosing allergies in humans. In addition, special emphasis has been placed on the establishment of appropriate legislation at the global level regarding the labeling of allergenic in-gredients in food. In the European Union, the recent EU regulation 1169/2011 has set a stricter framework regarding the labeling of allergens, contributing to a more effective treatment of food allergies, but both the food industries and the compe-tent bodies (EFSA, FAO etc.) must remain constantly on the alert with the aim of seamlessly informing consumers and protecting the health of allergic people.