Εμφάνιση απλής εγγραφής

Λειτουργικά τρόφιμα και κυκλική οικονομία - βιωσιμότητα

dc.contributor.advisorΤσιάκα, Θάλεια
dc.contributor.authorΚαψάλα, Δέσποινα
dc.date.accessioned2024-03-20T07:55:29Z
dc.date.available2024-03-20T07:55:29Z
dc.date.issued2024-03-19
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/6120
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-5956
dc.description.abstractΗ παρούσα εργασία εκπονήθηκε στo πλαίσιo του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του τμήματος «Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων» του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Κεντρικός στόχος ήταν η κατανόηση της έννοιας των λειτουργικών τροφίμων και η αναζήτηση του ρόλου τους στην ανθρώπινη υγεία, παράλληλα με την εφαρμογή ενός συστήματος κυκλικής οικονομίας. Αυτό το σύστημα αποσκοπεί στην αντικατάσταση του γραμμικού μοντέλου «take – make – dispose» με ένα βιώσιμο πλαίσιο που προωθεί την ανακύκλωση και την αποδοτική χρήση των πόρων. Η έρευνα επισημαίνει τις δυνατότητες εκμετάλλευσης των αγροδιατροφικών παραπροϊόντων ως πηγή βιοδραστικών ουσιών για την παραγωγή λειτουργικών τροφίμων. Μέσα από αυτήν την προσέγγιση, επιδιώκεται η δημιουργία ενός κλειστού κύκλου υλικών στην παραγωγική αλυσίδα, προάγοντας έτσι την οικολογική και οικονομική βιωσιμότητα. Η βιβλιογραφική ανάλυση διαιρέθηκε σε τρία κύρια κεφάλαια. Αρχικά, αναφέρεται η ιστορική προσέγγιση των λειτουργικών τροφίμων, ενώ παρουσιάζονται οι βιοδραστικές ενώσεις που περιέχουν και τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία. Στη συνέχεια, αναλύεται η μέθοδος της μικροενθυλάκωσης ως τεχνική παραγωγής λειτουργικών τροφίμων, ενώ δίνεται έμφαση στη νομοθεσία και τις διατροφικές απαιτήσεις που αφορούν σε αυτά τα προϊόντα. Το δεύτερο κεφάλαιο αναλύει τις έννοιες της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας, επικεντρωνόμενο στην ανάγκη μετάβασης προς ένα πιο βιώσιμο μοντέλο παραγωγής. Επισημαίνεται η σημασία της κυκλικής οικονομίας ως λύσης για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την αποδοτική χρήση των πόρων. Το τρίτο κεφάλαιο αναδεικνύει την αξία της αξιοποίησης των αγροδιατροφικών παραπροϊόντων για τη δημιουργία λειτουργικών τροφίμων, προάγοντας έτσι ένα πιο βιώσιμο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης. Η εφαρμογή ενός συστήματος κυκλικής οικονομίας προωθεί την ανακύκλωση των παραπροϊόντων και ενσωματώνει τη βιωσιμότητα σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Συνολικά, η έρευνα παρέχει μια προοπτική για τη μετάβαση προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον στον τομέα των λειτουργικών τροφίμων, με έμφαση στη διατήρηση των φυσικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος, με σεβασμό σε αυτό και τον καταναλωτή.el
dc.format.extent131el
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el*
dc.subjectΛειτουργικά τρόφιμαel
dc.subjectΚυκλική οικονομίαel
dc.subjectΒιωσιμότηταel
dc.subjectΑγροδιατροφικά παραπροϊόνταel
dc.subjectΑπόβλητα τροφίμωνel
dc.subjectΒιοδραστικές ενώσεις παραπροϊόντωνel
dc.titleΛειτουργικά τρόφιμα και κυκλική οικονομία - βιωσιμότηταel
dc.title.alternativeFunctional foods and circular economy - sustainabillityel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΚρίτση, Ευτυχία
dc.contributor.committeeXanthakis, Epameinondas
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedThe present study was conducted as part of the undergraduate program in the Department of Food Science and Technology at the University of West Attica. The main objective was to understand the concept of functional foods and explore their role in human health, alongside the implementation of a circular economy system. This system aims to replace the linear model of "take – make – dispose" with a sustainable framework that promotes resource recycling and efficient resource use. The research highlights the potential exploitation of agri-food by-products as a source of bioactive compounds for the production of functional foods. Through this approach, the creation of a closed-loop materials cycle in the production chain is pursued, thus promoting ecological and economic sustainability. The literature review was divided into three main chapters. Initially, the historical approach to functional foods is mentioned, while presenting the bioactive compounds they contain and the benefits they offer to health. Subsequently, the method of microencapsulation is analyzed as a technique for producing functional foods, with an emphasis on legislation and nutritional requirements regarding these products. The second chapter analyzes the concepts of sustainability and circular economy, focusing on the need to transition to a more sustainable production model. The importance of the circular economy as a solution to reduce environmental impacts and efficiently use resources is emphasized. The third chapter highlights the value of utilizing agri-food by-products to create functional foods, thus promoting a more sustainable production and consumption model. The implementation of a circular economy system promotes the recycling of by-products and incorporates sustainability at all stages of the production process. Overall, the research provides a perspective for transitioning to a more sustainable future in the field of functional foods, emphasizing the conservation of natural resources and environmental protection, with respect for both the environment and the consumer.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές