Κρυοσκοπική ανίχνευση νοθείας του γάλακτος
Detection of milk adulteration with cryoscope
Keywords
Νοθεία ; Γάλα ; Νερό ; Κρυοσκόπιο ; Σημείο πήξεωςAbstract
Το γάλα αποτελεί παγκοσμίως ένα από κυριότερα στοιχεία της διατροφής του ανθρώπου λόγω
της υψηλής θρεπτικής του αξίας, της προσιτής τιμής του και κυρίως της πεποίθησης ότι το
γάλα συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη των παιδιών, τα οποία ως ενήλικες συνεχίζουν να το
καταναλώνουν. Το ανθρώπινο είδος είναι το μοναδικό στο ζωικό βασίλειο που καταναλώνει
γάλα ακόμη και έπειτα από την ολοκλήρωση του σχηματισμού του πεπτικού του συστήματος
και μάλιστα γάλα διαφορετικής προέλευσης από το δικό του. Από την άλλη πλευρά, οι
παραγωγοί και οι βιομηχανίες εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη ζήτηση του γάλακτος και με
πρωταρχικό σκοπό να αυξήσουν το κέρδος με το μικρότερο δυνατό κόστος παραγωγής,
καταφεύγουν στην νοθεία. Το φαινόμενο της νοθείας άρχισε να γίνεται πιο έντονο και πολύ
πιο σοβαρό με τη διαθεσιμότητα συνθετικού γάλακτος στα καταστήματα λιανικής πώλησης.
Με την παγκοσμιοποίηση και τα ολοένα και περισσότερο πολύπλοκα συστήματα παραγωγής
και διακίνησης των τροφίμων, η νοθεία μπορεί να προκύψει σε ποικίλα σημεία της τροφικής
αλυσίδας και να έχει μακρόπνοες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων δυσμενών συνεπειών για
την ανθρώπινη υγεία, ακόμη και θάνατο. Η πιο συχνή μορφή νοθείας που απαντάται στο γάλα,
αλλά συνάμα και η πιο «ανώδυνη» ως προς στην επίπτωση που έχει στην υγεία του
καταναλωτή είναι η ανάμειξη του γάλακτος με νερό. Αυτό το είδος νοθείας, καθώς και η
παραπλανητική ενέργεια ανάμειξης γαλάτων από διαφορετικά γαλακτοφόρα ζώα πρόκειται να
μελετηθούν εκτενώς στην παρούσα πτυχιακή εργασία.
Abstract
Milk is one of the main elements of the human diet worldwide due to its high nutritional value,
its affordable price and, above all, the perception that milk is directly linked to the development
of children, which as adults continue to consume it. The human species is the only one in the
animal kingdom that consumes milk even after the completion of the formation of its digestive
system, and in fact milk of a different origin from its own. On the other hand, the producers
and the industry, taking advantage of the high demand for milk and primarily aiming to increase
profit at the lowest possible cost of production, are resorting to adulteration. The phenomenon
of adulteration has become more intense and much more significant with the availability of
synthetic milk in retail markets. With globalization and the increasingly complex systems of
food production and distribution, adulteration can arise at various points in the food chain and
have far-reaching consequences, including adverse effects on human health and may even be
fatal. The most common form of adulteration found in milk, yet the most 'harmless' in terms of
its impact on consumer health, is the mixing of milk with water. This type of adulteration, as
well as the deceptive action of mixing milk from different milk-producing animals, will be
studied in detail in this thesis.