Εμφάνιση απλής εγγραφής

Κρυοσκοπική ανίχνευση νοθείας του γάλακτος

dc.contributor.advisorTsakali, Efstathia
dc.contributor.authorΠαυλάκη, Σοφία
dc.date.accessioned2024-04-02T06:26:47Z
dc.date.available2024-04-02T06:26:47Z
dc.date.issued2024-03-14
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/6302
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-6138
dc.description.abstractΤο γάλα αποτελεί παγκοσμίως ένα από κυριότερα στοιχεία της διατροφής του ανθρώπου λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας, της προσιτής τιμής του και κυρίως της πεποίθησης ότι το γάλα συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη των παιδιών, τα οποία ως ενήλικες συνεχίζουν να το καταναλώνουν. Το ανθρώπινο είδος είναι το μοναδικό στο ζωικό βασίλειο που καταναλώνει γάλα ακόμη και έπειτα από την ολοκλήρωση του σχηματισμού του πεπτικού του συστήματος και μάλιστα γάλα διαφορετικής προέλευσης από το δικό του. Από την άλλη πλευρά, οι παραγωγοί και οι βιομηχανίες εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη ζήτηση του γάλακτος και με πρωταρχικό σκοπό να αυξήσουν το κέρδος με το μικρότερο δυνατό κόστος παραγωγής, καταφεύγουν στην νοθεία. Το φαινόμενο της νοθείας άρχισε να γίνεται πιο έντονο και πολύ πιο σοβαρό με τη διαθεσιμότητα συνθετικού γάλακτος στα καταστήματα λιανικής πώλησης. Με την παγκοσμιοποίηση και τα ολοένα και περισσότερο πολύπλοκα συστήματα παραγωγής και διακίνησης των τροφίμων, η νοθεία μπορεί να προκύψει σε ποικίλα σημεία της τροφικής αλυσίδας και να έχει μακρόπνοες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων δυσμενών συνεπειών για την ανθρώπινη υγεία, ακόμη και θάνατο. Η πιο συχνή μορφή νοθείας που απαντάται στο γάλα, αλλά συνάμα και η πιο «ανώδυνη» ως προς στην επίπτωση που έχει στην υγεία του καταναλωτή είναι η ανάμειξη του γάλακτος με νερό. Αυτό το είδος νοθείας, καθώς και η παραπλανητική ενέργεια ανάμειξης γαλάτων από διαφορετικά γαλακτοφόρα ζώα πρόκειται να μελετηθούν εκτενώς στην παρούσα πτυχιακή εργασία.el
dc.format.extent92el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectΝοθείαel
dc.subjectΓάλαel
dc.subjectΝερόel
dc.subjectΚρυοσκόπιοel
dc.subjectΣημείο πήξεωςel
dc.titleΚρυοσκοπική ανίχνευση νοθείας του γάλακτοςel
dc.title.alternativeDetection of milk adulteration with cryoscopeel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΤριάντη, Μυρτώ
dc.contributor.committeeΑντωνόπουλος, Διονύσιος
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedMilk is one of the main elements of the human diet worldwide due to its high nutritional value, its affordable price and, above all, the perception that milk is directly linked to the development of children, which as adults continue to consume it. The human species is the only one in the animal kingdom that consumes milk even after the completion of the formation of its digestive system, and in fact milk of a different origin from its own. On the other hand, the producers and the industry, taking advantage of the high demand for milk and primarily aiming to increase profit at the lowest possible cost of production, are resorting to adulteration. The phenomenon of adulteration has become more intense and much more significant with the availability of synthetic milk in retail markets. With globalization and the increasingly complex systems of food production and distribution, adulteration can arise at various points in the food chain and have far-reaching consequences, including adverse effects on human health and may even be fatal. The most common form of adulteration found in milk, yet the most 'harmless' in terms of its impact on consumer health, is the mixing of milk with water. This type of adulteration, as well as the deceptive action of mixing milk from different milk-producing animals, will be studied in detail in this thesis.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές