Μη αξιοποιούμενα τρόφιμα: ο ρόλος των ΣΔΑΤ
Food waste: the role of FSMS
Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Author
Ιωαννίδου, Νίκη-Μαγδαληνή
Date
2024-03-19Advisor
Tsaknis, JohnKeywords
Σπατάλη τροφίμων ; Ασφάλεια τροφίμων ; ISO 22000Abstract
Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα παγκόσμιο ζήτημα που επηρεάζει την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον, καθώς το 35% περίπου του συνόλου των τροφίμων που παράγονται ετησίως σπαταλιέται με τεράστιο οικονομικό κόστος. Οι αιτίες περιλαμβάνουν την υπερπαραγωγή, την αναποτελεσματική συγκομιδή, τα προβλήματα αποθήκευσης, τις αλλοιώσεις των τροφίμων κατά μήκος όλης της αλυσίδας εφοδιασμού καθώς και τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Τα αξιόπιστα συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο των κινδύνων από τις αλλοιώσεις των τροφίμων, ωστόσο επηρεάζουν επίσης τις απώλειες τροφίμων κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού. Η παρούσα διατριβή διερευνά τη σχέση μεταξύ της σπατάλης τροφίμων και των συστημάτων διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων (ΣΔΑΤ) με στόχο να κατανοήσει πώς τα ΣΔΑΤ μπορούν να μειώσουν τη σπατάλη, μέσω βιβλιογραφικής ανασκόπησης και από τα αποτελέσματα της ανασκόπησης συμπεραίνεται πως η επίτευξη παγκόσμιας εναρμόνισης των προτύπων ασφάλειας τροφίμων είναι απαραίτητη για τη μείωση της σπατάλης και την ενίσχυση της ασφάλειας των τροφίμων. Επιπρόσθετα, η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων απαιτεί προληπτικά μέτρα, καινοτόμες τεχνολογίες και συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων τομέων με στόχο τη βελτίωση της αποθήκευσης, τη διαχείριση της μόλυνσης, την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης και την εφαρμογή βιώσιμων πολιτικών. Η υιοθέτηση της καινοτομίας και η προώθηση βιώσιμων πρακτικών αποτελούν το κλειδί για τη σημαντική μείωση της σπατάλης τροφίμων και την επίτευξη ανθεκτικών επισιτιστικών συστημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Abstract
Food waste is a global issue that affects the economy, society and the environment, as around 35% of all food produced annually is wasted at huge economic cost. Causes include overproduction, inefficient harvesting, storage problems, food spoilage along the supply chain and consumer behaviour. Reliable food safety management systems are vital to control the risks of food spoilage, but they also affect food losses along the supply chain. This thesis explores the relationship between food waste and food safety management systems (FSMS) in order to understand how FSMS can reduce food waste through a literature review and from the results of the review it is concluded that achieving global harmonization of food safety standards is essential to reduce waste and enhance food safety. In addition, tackling food waste requires preventive measures, innovative technologies and cooperation between the sectors involved in order to improve storage, manage contamination, promote responsible consumption and implement sustainable policies. Adopting innovation and promoting sustainable practices are key to significantly reducing food waste and achieving resilient food systems globally.