Show simple item record

Πρωτοβάθμια επεξεργασία των υγρών αποβλήτων των οινοποιείων

dc.contributor.advisorΠαπακωνσταντίνου, Σπύρος
dc.contributor.authorΚεστεκίδη, Ναταλία
dc.date.accessioned2024-04-10T06:47:14Z
dc.date.available2024-04-10T06:47:14Z
dc.date.issued2024-03-07
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/6447
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-6283
dc.description.abstractΘέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η πρωτοβάθμια επεξεργασία των υγρών αποβλήτων των οινοποιείων. Τα υγρά απόβλητα ενός οινοποιείου παράγονται κυρίως από τον καθαρισμό του δαπέδου, του μηχανολογικού εξοπλισμού, των δεξαμενών ή/και των βαρελιών. Χαρακτηρίζονται από υψηλή συγκέντρωση οργανικού φορτίου και από εποχιακή μεταβλητότητα ποσότητας και σύστασης. Δεν υπάρχει ένα καθορισμένο ή καθολικά προτεινόμενο σύστημα διαχείρισης και επεξεργασίας των αποβλήτων αυτών. Κάθε βιομηχανική μονάδα καλείται να επιλέξει, να σχεδιάσει και να εφαρμόσει το δικό της σύστημα, με κριτήρια τις ανάγκες και τους στόχους που η ίδια έχει θέσει, τις ισχύουσες νομοθετικές απαιτήσεις και τις οικονομικές της δυνατότητες. Η προ-επεξεργασία των υγρών αποβλήτων ενός οινοποιείου αποσκοπεί την απομάκρυνση των ξένων σωμάτων, αλλά και των στερεών σωματιδίων μεγάλης διαμέτρου που βρίσκονται στη ροή των αποβλήτων και περιλαμβάνει διαδικασίες όπως η εσχάρωση, η αμμοσυλλογή, η λιποσυλλογή, η εξισορρόπηση παροχής και φορτίου. Η κύρια πρωτοβάθμια επεξεργασία είναι η πρωτοβάθμια καθίζηση. Πρόκειται για μία τεχνολογία που αποσκοπεί στην απομάκρυνση στερεών σωματιδίων μεγέθους 10 -1 ως 10 -3 mm και του συνδεόμενου με αυτά οργανικού φορτίου. Πραγματοποιείται στις δεξαμενές πρωτοβάθμιας καθίζησης, το σχήμα και οι διαστάσεις των οποίων επιλέγονται ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του οινοποιείου ακόμη και τις ώρες αιχμής. Η επίπλευση είναι μία διαδικασία που αφορά τα πιο ελαφρά σωματίδια και συσσωματώματα, που έχουν πυκνότητα μικρότερη από την πυκνότητα του νερού. Η χημική κατακρήμνιση στηρίζεται στο σχηματισμό συσσωματωμάτων με τη βοήθεια χημικών ουσιών, όπως ηλεκτρολυτών, οργανικών πολυηλεκτρολυτών, αλάτων ή υδροξειδίων των μετάλλων. Πρόκειται για ουσίες που εξουδετερώνουν τις απωστικές δυνάμεις μεταξύ των κολλοειδών υλικών που βρίσκονται στα υγρά απόβλητα του οινοποιείου, επιτρέποντας έτσι τον σχηματισμό κροκιδωμάτων και συσσωμάτων. Εναλλακτικά της χημικής κατακρήμνισης έχουν εφαρμοστεί νέες μέθοδοι επεξεργασίας, φιλικότερες στο περιβάλλον, όπως η διαδικασία πήξης και κροκίδωσης με φυσικά πηκτικά υλικά, η οποία εφαρμόζεται στο στάδιο της προεπεξεργασίας και η ηλεκτροκροκίδωση.el
dc.format.extent65el
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΥγρά απόβλητα οινοποιείουel
dc.subjectΠροεπεξεργασίαel
dc.subjectΠρωτοβάθμια επεξεργασίαel
dc.subjectΧημική κατακρήμνισηel
dc.subjectΦυσικά πηκτικάel
dc.subjectΗλεκτροκροκίδωσηel
dc.subjectElectroflocculationel
dc.subjectNatural coagulantsel
dc.subjectChemical precipitationel
dc.subjectPrimary treatmentel
dc.subjectPretreatmentel
dc.subjectWinery wastewaterel
dc.titleΠρωτοβάθμια επεξεργασία των υγρών αποβλήτων των οινοποιείωνel
dc.title.alternativePrimary treatment of winery wastewaterel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeTataridis, Panagiotis
dc.contributor.committeeΜελά, Μαρία
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτώνel
dc.description.abstracttranslatedhe subject of this thesis is the primary treatment of wineries' liquid wastes, which are mainly generated from cleaning the floor, machinery, tanks and/or barrels. They are characterized by a high concentration of organic load and by seasonal variability in quantity and composition. There is no defined or universally recommended management and treatment system for this waste. Each industrial unit is called upon to choose, design and implement its own system, based on the needs and objectives it has set, the applicable legislative requirements and its financial capabilities. The pre-treatment of a winery's liquid waste aims to remove foreign bodies, but also large diameter solid particles found in the waste stream and includes processes such as screening, sand collection, fat collection, flow and load balancing. The main primary treatment is primary sedimentation. This is a technology that aims to remove solid particles of size 10 -1 to 10 -3 mm and the excess organic load. It takes place in the primary sedimentation tanks, the shape and dimensions of which are chosen to meet the needs of the winery even at peak times. Flotation is a process that concerns the lighter particles and aggregates, which have a density lower than the density of water. Chemical precipitation relies on the formation of aggregates with the help of chemicals, such electrolytes, organic polyelectrolytes, salts or metal hydroxides. These are substances that neutralize the repulsive forces between the colloidal materials found in the liquid waste of the winery, thus allowing the formation of flocs and aggregates. As an alternative to chemical precipitation, new treatment methods, more environmentally friendly, have been applied, such as the coagulation and flocculation process with natural coagulation materials, which is applied in the pretreatment stage, and electroflocculation.el


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές