Μελέτη βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων εστιατορίου πανεπιστημίου
Study of sustainable food wast management of a university restaurant
Πτυχιακή εργασία
Συγγραφέας
Σταθόπουλος, Γεώργιος
Λίλλης, Αλέξανδρος
Ημερομηνία
2024-03-28Επιβλέπων
Kanellou, AnastasiaΛέξεις-κλειδιά
Απόβλητα τροφίμων ; Διαχείριση αποβλήτων ; Εστιατόριο πανεπιστημίουΠερίληψη
Στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής καθώς και της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά και των αλλαγών στην καθημερινότητα και τις διατροφικές μας συνήθειες εν γένει, δημιουργήθηκε η ανάγκη για μείωση της σπατάλης των τροφίμων. Η μείωση της δημιουργίας αποβλήτων και η διαχείριση των αποβλήτων που παράγονται πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την αντιμετώπιση του προβλήματος σίτισης του πληθυσμού. Υπολογίζεται ότι το 1/3 των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη χάνεται, ποσότητα που επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του μισού πληθυσμού.
Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πανεπιστημιακής κοινότητας με σκοπό την καταγραφή των αποβλήτων των τροφίμων στο χώρο του πανεπιστημίου, την ενημέρωση των φοιτητών σχετικά με το ζήτημα της σπατάλης των τροφίμων και τέλος την πρόταση ορισμένων μέτρων με στόχο τη μείωση των αποβλήτων και την αξιοποίησή τους.
Περίληψη
ABSTRACT
In the context of climate change as well as the increase in the world population, but also changes in our daily life and eating habits in general, the need to reduce food waste was created. The reduction of waste generation and the management of the waste produced must be a priority both for the protection of the environment and for addressing the problem of feeding the population. It is estimated that 1/3 of the food produced for humans is lost, an amount sufficient to meet the needs of half the population.
This thesis is carried out in the context of the University community with the aim of recording food waste in the university area, informing students about the issue of food waste and finally proposing some measures aimed at reducing waste.