Εμφάνιση απλής εγγραφής

Μελέτη της ικανότητας προσκόλλησης της ζύμης αλλοίωσης του οίνου Brettanomyces bruxellensis

dc.contributor.advisorΔημοπούλου, Μαρία
dc.contributor.authorΜουρδουκούτας, Νικόλαος
dc.date.accessioned2024-04-11T09:40:29Z
dc.date.issued2024-03-04
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/6462
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-6298
dc.description.abstractΗ ικανότητα προσκόλλησης και η δημιουργία βιοΰμενίων από αλλοιογόνους μικροοργανισμούς απασχολεί τη βιομηχανία τροφίμων λόγω των σημαντικών οικονομικών συνεπειών που μπορεί να επιφέρει. Πολλές φορές οι αντιμικροβιακοί τρόποι αντιμετώπισης δεν επαρκούν για την καταστολή των βιώσιμων κυττάρων ενός βιοϋμενίου, επομένως η καλύτερη κατανόηση του μηχανισμού και του σχηματισμού διευκολύνει την έρευνα με στόχο την εύρεση νέων τρόπων αντιμετώπισης. Αντικείμενο της παρούσας μελέτης ήταν η αξιολόγηση της ικανότητας προσκόλλησης τεσσάρων στελεχών της ζύμης αλλοίωσης Brettanomyces bruxellensis, K16Y7, K16Y17, D17Y7, A26Y7 σε ανοξείδωτη επιφάνεια καθώς και η ικανότητα των προσκολλημένων κυττάρων να προκαλούν αλλοίωση στον οίνο. Πιο συγκεκριμένα η ικανότητα προσκόλλησης μελετήθηκε σε διαφορετικές συνθήκες επώασης (μονοκαλλιέργεια της ζύμης, παρουσία γαλακτικών βακτηρίων, προσθήκη εμπορικής χιτοζάνης). Παράλληλα μελετήθηκε και η ικανότητα των προσκολλημένων κυττάρων να παράγουν πολυσακχαρίτες. Στην συνέχεια επιλέχθηκαν δύο στελέχη με στατιστικά διαφορετική ικανότητα προσκόλλησης και αξιολογήθηκε η ικανότητά τους να προκαλούν αλλοίωση όταν εμβολιαστούν σε ελεύθερη και σε προσκολλημένη μορφή σε ερυθρό βιολογικό οίνο.el
dc.format.extent53el
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectBrettanomyces bruxellensisel
dc.subjectΒιοϋμένιαel
dc.subjectΠολυσακχαρίτεςel
dc.subjectΠροσκόλλησηel
dc.subjectBiofilmsel
dc.subjectPolysaccharidesel
dc.subjectΑλλοίωση οίνουel
dc.subjectWine spoilageel
dc.titleΜελέτη της ικανότητας προσκόλλησης της ζύμης αλλοίωσης του οίνου Brettanomyces bruxellensisel
dc.title.alternativeStudy of adhesion ability by wine the spoilage yeast Brettanomyces bruxellensisel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeArapitsas, Panagiotis
dc.contributor.committeeTZAMOURANI, AIKATERINI
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτώνel
dc.description.abstracttranslatedThe adhesion ability and biofilm formation by spoilage microorganisms are of concern to the food industry due to the significant economic implications they can entail. Often, antimicrobial approaches are insufficient to suppress the viable cells of a biofilm, thus a better understanding of the mechanism and formation facilities research aimed at finding new treatment methods. The objective of this study was to evaluate the adhesion ability of four strains of the wine spoilage yeast B. bruxellensis. K16Y7, K16Y17,D17Y7, A26Y7, on stainless steel surfaces, as well as the ability of the adhered cell to cause wine spoilage. Specifically, adhesion ability was studied under different incubation conditions (monoculture of yeast, presence of lactic acid bacteria, addition of commercial chitosan). Additionally, the ability of adhered cells to produce polysaccharides was also investigated. Subsequently, two strains with statistically different adhesion abilities were selected, and their ability to cause spoilage when inoculated in free and adhered forms in red organic wine was evaluated.el
dcterms.embargoTerms6 monthsel
dcterms.embargoLiftDate2024-10-11T09:40:29Z


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές