Συγκριτική μελέτη φυτών της οικογένειας Brassicaceae (Cruciferae) ως προς τη φυτοχημική σύσταση και την αντιοξειδωτική τους δράση
A comparative study on phytochemical composition and antioxi- dant activity of plants of the Brassicaceae (Cruciferae) family
Keywords
Φυτοχημικά ; Αντιοξειδωτική δράση ; BrassicaceaeAbstract
Τα φυτικά τρόφιμα αποτελούν πηγές σημαντικών ποσοτήτων βιοδραστικών ουσιών, οι οποίες επιδρούν ευεργετικά στην ανθρώπινη υγεία. Οι έρευνες των τελευταίων ετών δείχνουν πως τα λαχανικά της οικογένειας Brassicacea, γνωστά και ως Σταυρανθή λαχανικά, αποτελούν καλή πηγή φυσικών αντιοξειδωτικών ικανών να προστατεύσουν τον οργανισμό από την οξειδωτική καταπόνηση. Ωστόσο, λίγες δημοσιεύσεις εστιάζουν στις διαφορές μεταξύ ποικιλιών και υβριδίων που διαφέρουν ως προς το χρώμα, το σχήμα, την υφή και τη φυτοχημική σύσταση.
Στην παρούσα μελέτη πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών, της φυτοχημικής σύστασης, της αντιριζικής και της αντιοξειδωτικής ικανότητας τριών διαφορετικών υβριδίων των βοτανικών ποικιλιών Brassica oleraceae var. capitata (λάχανο) και του υποείδους Brassica rapa spp. perkinensis (Κινέζικο λάχανο). Tα υβρίδια που αξιολογήθηκαν ήταν το Klabishi F1 (Brassica oleraceae var. capitata f. alba), Ranchero F1 (Brassica oleraceae var. capitata f. rubra) και Manoko F1 (Brassica rapa spp. pekinensis). Και τα τρία υβρίδια σχηματίζουν κεφαλή. Η αξιολόγηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών αφορούσε τα φυσικά και μορφολογικά στοιχεία του εκάστοτε δείγματος, όπως είναι η υφή και το χρώμα. Η μέτρηση των χαρακτηριστικών αυτών πραγματοποιήθηκε μέσω της ανάλυσης υφής των δειγμάτων, της μορφολογικής του αξιολόγησης, και της χρωματομετρίας. Για τον προσδιορισμό τoυ ολικού φαινολικού περιεχομένου, της αντιριζκής και της αντιοξειδωτικής ικανότητας χρησιμοποιήθηκαν μια σειρά φασματοφωτομετρικών αναλύσεων, ενώ μελετήθηκε και η επίδραση διαφορετικών διαλυτών και προκατεργασίας των δειγμάτων. Τα αποτελέσματα όλων των μετρήσεων αναλύθηκαν στατιστικά.
H μορφολογική ανάλυση σε συνδυασμό με την ανάλυση υφής έδωσαν πληροφορίες σχετικά με το σχήμα των κεφαλών των υβριδίων και της εσωτερικής διαμόρφωσης αυτών. Η ανάλυση του χρώματος φανέρωσε ομοιομορφία διαφόρων χρωματικών παραμέτρων μεταξύ των φύλλων των υβριδίων. Η ανάλυση της φυτοχημικής σύστασης έδειξε σημαντικές διαφορές μεταξύ των υβριδίων, ενώ διαφορές διαπιστώθηκαν και μεταξύ των δειγμάτων που υπέστησαν διαφορετική προκατεργασία. Τα αποτελέσματα των δοκιμών αντιριζικής και αντιοξειδωτικής ικανότητας έδωσαν παρόμοια αποτελέσματα, αλλά σημαντική ήταν και η επίδραση του διαλύτη. Τέλος, πραγματοποιήθηκε συσχέτιση μεταξύ του φαινολικού περιεχομένου, της αντιριζικής και αντιοξειδωτικής ικανότητας των δειγμάτων.
Abstract
Plant-based foods are an important source of bioactive compounds, which exert beneficial effects on human health. Recent reports suggest that plants of the Brassicaceae family, com- monly known as cruciferous vegetables, are a good source of natural antioxidants capable of protecting humans against oxidative stress. However, there are few publications based on the differences between cultivars and hybrids which differ by colour, shape, texture, and chemical composition.
The present study involved the evaluation of quality characteristics, phytochemical composition, antiradical, and antioxidant capacity of three different hybrids belonging to the botanical cultivars Brassica oleraceae var. capitata (cabbage) and subspecies Brassica rapa spp. pekinensis (Chinese cabbage). Τhe studies cultivars were Klabishi F1 (Brassica oleraceae var. capitata f. alba), Ranchero F1 (Brassica oleraceae var. capitata f. rubra) and Manoko F1 (Brassica rapa spp. pekinensis). Αll three hybrids form heads. The quality eval- uation focused on physical and morphological characteristics of each sample, such as texture and colour. Measurement of these characteristics was conducted through textural analysis, morphological assessment, and colorimetry. A series of spectrophotometric analyses were carried out to determine the total phenolic content, antiradical and antioxidant capacity, and the effect of different solvent and sample processing was also evaluated. The data from each method was subjected to statistical analysis.
The morphological evaluation, coupled with the results from the textural analysis provided information regarding the shape and intrinsic organization of the cabbage heads. Color analysis revealed a uniformity of different color parameters between hybrid leaves. The analysis of phytochemical content revealed significant differences between the three hybrids, and variation was also noted between samples that underwent different processing procedures. Similar results were observed for the antiradical and antioxidant assays, with the effect of different solvents also proving significant. Finally, there was proven to be correlation between the phenolic content, antioxidant, and antiradical activities of the studies samples.