Παρασκευή ενυδατικής κρέμας περιποίησης προσώπου με χρήση πολυφαινολών από οινολάσπες
Preparation of moisturizing face cream using polyphenols from wine lees
Πτυχιακή εργασία
Συγγραφέας
Αγκά, Μαρία- Χρυσάνθη
Αλούπη, Ελισάβετ
Ημερομηνία
2024-07-01Επιβλέπων
Ευαγγέλου, ΑλεξάνδραΛέξεις-κλειδιά
Πολυφαινόλες ; Οινολάσπες ; Ενυδατική κρέμα προσώπου ; Μαστιχέλαιο ; Γιγαρτέλαιο ; Αντιοξειδωτική ικανότηταΠερίληψη
Κατά την οινοποίηση, ένα μεγάλο μέρος υποπροϊόντων παράγεται, τα οποία γίνεται
προσπάθεια διεθνώς για την κατάλληλη αξιοποίησή τους στο πλαίσιο κυκλικής οικονομίας. Οι
οινολάσπες αποτελούν το 14% των συνολικών οργανικών αποβλήτων της παραγωγής του
οίνου. Για την αξιοποίηση των συστατικών που περιέχουν υφίστανται φυγοκέντρηση, όπου το
υπερκείμενο μέρος είναι περιέχει πολυφαινόλες, το ποσοστό των οποίων εξαρτάται και από το
είδος οινοποίησης. Οι πολυφαινόλες είναι γνωστό ότι παρέχουν τόσο αντιοξειδωτικές όσο και
αντιφλεγμονώδεις, αντιαλλεργικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες, που μπορούν να βοηθήσουν
στην καταπολέμηση της αντιγήρανσης του δέρματος και να συμβάλλουν στον καθαρισμό των
ελεύθερων ριζών.
Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η αξιοποίηση οινολασπών για την παραλαβή
πολυφαινολών με στόχο την χρήση τους- μεταξύ άλλων συστατικών- στην παρασκευή
ενυδατικής κρέμας προσώπου. Χρησιμοποιήθηκαν οινολάσπες από ερυθρή οινοποίηση, από
Κρητικές ποικιλίες κυρίως Λιάτικο, Μαντηλάρι και Κοτσιφάλι. Η παραλαβή πολυφαινολών
πραγματοποιήθηκε συνοπτικά έπειτα από φυγοκέντρηση των οινολασπών, παραλαβή του
υπερκειμένου, συμπύκνωση και εκχύλιση στερεάς φάσης (SPE). Το ποσοστό των
πολυφαινολών προσδιορίστηκε με τη μέθοδο αναφοράς του OIV Folin-Ciocalteau, έγινε
ανάλυση και με Υγρή Χρωματογραφία Υψηλής Απόδοσης (HPLC), ενώ επίσης
προσδιορίστηκε η αντιοξειδωτική ικανότητα του δείγματος με χρήση της μεθόδου DPPH.
Παράλληλα, ως συστατικό για την παρασκευή κρέμας χρησιμοποιήθηκε επίσης γιγαρτέλαιο
και μαστιχέλαιο με στόχο να συνεισφέρουν στην βαθιά ενυδάτωση και αναδόμηση της
επιδερμίδας. Το πειραματικό μέρος έλαβε χώρα στους εργαστηριακούς χώρους του Τμήματος
Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών. Δημιουργήθηκαν δύο διαφορετικές κρέμες ως προς
την σύσταση σε πολυφαινόλες και μαστιχέλαιο: η κρέμα (Α) που στα συστατικά της περιείχε
2 mL πολυφαινόλες και 4 g αιθέριο έλαιο μαστίχας (0,5 % w/w), και η κρέμα (Β) που στα
συστατικά της περιείχε 4 mL πολυφαινόλες και 8 g αιθέριο έλαιο μαστίχας (1,0 % w/w). Τέλος,
οι ενυδατικές κρέμες που παρασκευάστηκαν αξιολογήθηκαν από πλήθος δοκιμαστών μέσω
ερωτηματολογίου που μοιράστηκε και αναλύθηκαν οι απαντήσεις. Όλες οι κρέμες
παρουσίασαν θετική επίδραση σε κάθε τύπο επιδερμίδας ενώ φάνηκε ιδιαίτερη προτίμηση στην
κρέμα (Α).
Περίληψη
During winemaking, a large amount of by-products are produced, which are being used
internationally for their proper utilisation in the context of a circular economy. Wine lees
constitute 14% of the total organic waste from wine production. To recover the constituents
they contain, they are centrifuged, where the supernatant part contains polyphenols, the
proportion of which depends on the type of vinification. Polyphenols are known to provide both
antioxidant and anti-inflammatory, anti-allergic and anti-bacterial properties, which can help to
combat anti-ageing of the skin and help to cleanse free radicals.
The aim of the present study was the utilization of wine lees for the extraction of polyphenols
in order to use them- among other ingredients- in the preparation of a moisturizing face cream.
Wine lees from red vinification, from Cretan varieties mainly Liatiko, Mandalari and Kotsifali
were used. The polyphenols were obtained in brief after centrifugation of the wine lees,
extraction of the supernatant, concentration and solid phase extraction (SPE). The percentage
of polyphenols was determined by the OIV Folin-Ciocalteau reference method, analysis was
also performed by High Performance Liquid Chromatography (HPLC), and the antioxidant
capacity of the sample was also determined using the DPPH method. At the same time, yarrow
oil and mastic oil were also used as ingredients for the preparation of the cream in order to
contribute to the deep hydration and reconstruction of the skin. The experimental part took
place in the laboratories of the Department of Wine, Vine and Beverage Sciences. Two different
creams were created in terms of polyphenols and mastic oil composition: cream (A) containing
2 mL of polyphenols and 4 g of mastic essential oil (0,5 % w/w) in its ingredients, and cream
(B) containing 4 mL of polyphenols and 8 g of mastic essential oil (1,0 % w/w) in its
ingredients. Finally, the moisturizers prepared were evaluated by a number of testers through a
questionnaire distributed and the answers were analyzed. All creams showed a positive effect
on each skin type and a particular preference was shown for cream (A).