Η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών γαλακτοκομικών επιχειρήσεων ο ρόλος των ΣΔΑΤ και λοιπών επιθεωρήσεων
The competitiveness of Greek dairy enterprises. The role of Food Safety Management Systems (FSMS) and other inspections
Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Author
Σπυροπούλου, Παναγιώτα
Date
2024-06-25Advisor
Tsakali, EfstathiaKeywords
ΑνταγωνιστικότηταAbstract
Κυρίος σκοπός της εργασίας είναι η ανάδειξη της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού
κλάδου γαλακτοκομικών προϊόντων και ειδικά το ρόλο των ΣΔΑΤ (Συστήματα Διαχείρισης
Ασφάλειας Τροφίμων) και λοιπών επιθεωρήσεων.
Η παρούσα εργασία διακρίνεται από πέντε κεφάλαια που είναι αφιερωμένα σε
εισαγωγικά δεδομένα στο υπό εξέταση θέμα, τη διαχείριση της ασφάλειας στα τρόφιμα και
ειδικά των κινδύνων που ελλοχεύουν για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, την περιγραφή των
Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (ΣΔΑΤ) και των Λοιπών Επιθεωρήσεων, την
ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών γαλακτοκομικών επιχειρήσεων και τη διασύνδεση των
ΣΔΑΤ και της ανταγωνιστικότητας των γαλακτοκομικών επιχειρήσεων.
Τα ΣΔΑΤ δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον για τις γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες
ανταποκρίνονται στις αυξημένες απαιτήσεις της ποιότητας και της ασφάλειας ώστε τα
τελικά προϊόντα τους να φτάσουν στον καταναλωτή και να ικανοποιούν κάθε ανάγκη του. Η
εγχώρια βιομηχανία γαλακτοκομικών ισχυροποιείται όσο αυξάνεται η ζήτηση για ποιοτικά
και ασφαλή προϊόντα. Η φιλοσοφία των ΣΔΑΤ περνά στην κουλτούρα των γαλακτοκομικών
επιχειρήσεων οι οποίες ενδυναμώνονται και αποκτούν ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα,
ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη, δίκτυα διανομής και διάθεση αλλά και ισχυρή θέση στην
τιμολογιακή πολιτική και απέναντι σε όποιες απειλές. Επομένως, τα ΣΔΑΤ διασυνδέονται με
την ανταγωνιστικότητα των γαλακτοκομικών επιχειρήσεων.
Abstract
The main purpose of the work is to highlight the competitiveness of the Greek dairy
sector and especially the role of FSMS (Food Safety Management Systems) and other
inspections.
This work is distinguished by five chapters dedicated to introductory data on the
subject under consideration, the management of food safety and especially the risks inherent
in dairy products, the description of Food Safety Management Systems (FSMS) and Other
Inspections, the competitiveness of Greek dairy enterprises and the interconnection of FSMS
and the competitiveness of dairy enterprises.
FSMS create a safe environment for dairy industries, which respond to increased quality
and safety requirements so that their final products reach the consumer and satisfy their
every need. The domestic dairy industry is strengthening as the demand for quality and safe
products increases. The philosophy of FSMS is transferred to the culture of dairy companies,
which are strengthened and acquire a strong competitive advantage, strong bargaining
power, distribution networks and disposition, but also a strong position in pricing policy and
in the face of any threats. Therefore, FSMSs are interconnected with the competitiveness of
dairy enterprises.